Advertentie
sociaal / Nieuws

Zorgkosten verminderen door inzet mantelzorg moeizaam

Gemeenten mogen dan zwaar inzetten op de inzet van mantelzorg door familieleden om de zorgkosten omlaag te krijgen, in praktijk blijkt dat echter moeilijk te realiseren. Dat stelt demograaf Martijn Hogerbrugge in het blad Demos van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

06 februari 2016

Gemeenten mogen dan zwaar inzetten op de inzet van mantelzorg door familieleden om de zorgkosten omlaag te krijgen, in praktijk blijkt dat echter moeilijk te realiseren.  Dat stelt demograaf Martijn Hogerbrugge in het blad Demos van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.

Niet flexibel
De overheid gaat ervan uit dat familieleden relatief eenvoudig de intensiteit van hun band met een hulpbehoevend familielid kunnen aanpassen. Familiebanden zijn echter niet zo flexibel. Patronen van contact, hulpuitwisseling en conflict zijn vaak diep ingesleten en moeilijk aan te passen, meent Hogerbrugge.


Negatief

Het opdringen van mantelzorg kan zelfs negatief uitpakken. Een toename in hulpverlening blijkt veelal gepaard te gaan met een toename in het aantal conflicten tussen familieleden, aldus de wetenschapper. 'Het valt dus te bezien of het toegenomen beroep op mantelzorgers op termijn geen negatieve gevolgen heeft voor het algemene welzijn in Nederland.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Helemaal eens met de laatste alinea van het artikel. Mensen worden letterlijk tot elkaar veroordeeld. En dan is het wachten op nieuwe gevallen van ouderenmishandeling, getraumatiseerde mantelzorgers, echtscheidingen, te weinig aandacht voor opgroeiende kinderen. De notarissen weten het wel: families drijven steeds verder uit elkaar en er komt steeds meer onmin. Om zorg bedelen bij de familie of als vrijwilligheid vermomde mantelzorg-dwang gaat dan echt niet helpen.
Advertentie