of 59232 LinkedIn

Zorgen over opvang verslaafden naast speciale school

Het bestuur van de instelling voor speciaal voortgezet onderwijs bracht donderdag een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat het contact tussen de twee kwetsbare groepen tot ernstige schade kan leiden bij zowel de scholieren als de verslaafden.
1 reactie

Onderwijsinstelling Altra en ouders van leerlingen maken zich ernstig zorgen over de veiligheid van 260 autistische scholieren op het Altra College Bleichrodt in Amsterdam Zuidoost. De gemeente gaf woensdag, na meerdere bezwaarprocedures, toestemming aan het Leger des Heils om naast het schoolgebouw een daklozenopvang voor verslaafden met een verstandelijke beperking te vestigen.

Ernstige schade
Het bestuur van de instelling voor speciaal voortgezet onderwijs luidde daarop de noodklok en bracht donderdag een onderzoeksrapport naar buiten waaruit blijkt dat het contact tussen de twee kwetsbare groepen tot ernstige schade kan leiden bij zowel de scholieren als de verslaafden.

Goede buur
Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg liet donderdag via zijn woordvoerster weten aandacht en begrip te hebben voor de zorgen, maar hij ziet geen andere mogelijkheid dan de opvang op de geplande locatie te vestigen. ‘De wethouder heeft de gemeenteraad laten weten erop te vertrouwen dat beide partijen met de juiste maatregelen als goede buren naast elkaar kunnen leven’

Huisregels
Op verzoek van de gemeente werkt het Leger des Heils aan huisregels die ervoor moeten zorgen dat de scholieren zo min mogelijk worden geconfronteerd met de 24 bewoners van de opvang. Zo komen de twee groepen niet gelijktijdig buiten en gebruiken ze een ander looppad op het terrein.

Angst en geweld
De woonvoorziening opent op 24 september de deuren. Eerder stond de opening gepland voor 24 juli, maar dat werd uitgesteld in afwachting van een onderzoek in opdracht van het Leger des Heils en Altra naar de risico's. De onderzoekers concluderen dat het niet verantwoord is de opvang te vestigen naast de speciale school. Ondanks het treffen van een groot aantal maatregelen zou het risico op onder meer angst onder leerlingen en geweld tussen beide groepen groot blijven. Altra kijkt naar mogelijke vervolgstappen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Janneke op
Liggen de ambtenaren in Zuid-Oost te slapen?
Hoeveel kost het om elders een opvanghuis voor verslaafden te openen, overal in Amsterdam staat nog kantoorruimte leeg. Plek genoeg.
Of moeten we wachten tot het misgaat en wat het dan kost zien we wel...........