Advertentie
sociaal / Nieuws

Wijkverpleegkundige schrijft geen 'uurtje-factuurtje'

Staatssecretaris Martin van Rijn gaf aan dat in plaats van te betalen voor het aantal bezoeken dat wordt afgelegd, de wijkverpleegkundigen nu een vast bedrag per patiënt krijgen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld meepraten met sociale wijkteams die kunnen signaleren of mensen in een wijk hulp nodig hebben.

20 mei 2014

De wijkverpleegkundige krijgt vanaf 2015 veel vrijheid om te bepalen wie welke zorg nodig heeft. En net als na een bezoek aan de huisarts hoeven patiënten niet bang te zijn dat ze een rekening krijgen gepresenteerd als ze contact hebben gehad met de wijkverpleegkundige.

Basispakket
Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid schrijven dat maandag in brieven aan de Tweede Kamer over de manier waarop de wijkverpleegkundige en de huisarts vanaf volgend jaar worden betaald door de zorgverzekeraar. Zowel de zorg van de huisarts als die van de wijkverpleegkundige valt onder het basispakket, maar niet onder het eigen risico, waardoor beide een makkelijk toegankelijke voorziening in de buurt kunnen zijn.

Sociale wijkteams
Van Rijn gaf al eerder aan dat hij af wil van ,,thuiszorg met een stopwatch'' waarbij personeel niet meer per minuut hoeft bij te houden wie ze welke zorg geven. In plaats van te betalen voor het aantal bezoeken dat wordt afgelegd, krijgen wijkverpleegkundigen nu een vast bedrag per patiënt. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld meepraten met sociale wijkteams die kunnen signaleren of mensen in een wijk hulp nodig hebben.

‘Gezondheidsuitkomsten
De huisartsen krijgen eveneens te maken met veranderingen: zij worden minder beloond voor het aantal handelingen dat zij verrichten en meer voor ,,gezondheidsuitkomsten'' die ook samen met andere zorgverleners kunnen worden bereikt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie