Advertentie
sociaal / Nieuws

Wijkscholen brengen probleemjongeren in criminaliteit

Terwijl de wijkschool juist is opgericht om probleemjongeren van 16 tot en met 23 jaar weer op het juiste spoor te krijgen.

06 april 2013
Wijkscholen in Rotterdam waar jongeren met complexe problemen zitten, helpen deze scholieren van de regen in de drup. Zij komen eerder in de criminaliteit terecht dan jongeren die een ander re-integratietraject volgen, terwijl de wijkschool juist is opgericht om deze jongeren van 16 tot en met 23 jaar weer op het juiste spoor te krijgen.
Toename van criminele activiteit Dat blijkt uit een evaluatiestudie van het Centraal Planbureau (CPB), dat leerlingen van twee wijkscholen (204) vergeleek met leerlingen in een ander re-integratietraject (179). Dat wijkschoolleerlingen eerder het criminele pad opgaan, ,,wordt veroorzaakt door een toename van criminele activiteit onder de groep jongeren die al verdacht werd van een misdrijf voor de start van het programma'', schrijven de onderzoekers.
Eerder onderzoek juist positief

De uitkomsten zijn opvallend omdat het CPB eerder nog constateerde dat jongeren die naar de wijkschool gaan, een aanzienlijk grotere kans hebben (24 procent) om naar het onderwijs terug te keren of om een baan te vinden. ,,Dat klopt'', zegt één van de onderzoekers, ,,omdat in het eerste onderzoek nog niet zo veel leerlingen waren uitgestroomd. Toen we later die groep onderzochten, bleek dat een deel na verloop van tijd geen studie meer had of geen baan.''

Geen grotere kans op onderwijsdeelname of werk

In de tweede evaluatie zeggen de onderzoekers dat er geen bewijs is dat een verwijzing naar de wijkschool leidt tot een grotere kans op onderwijsdeelname of werk, vergeleken met een verwijzing naar een regulier re-integratietraject.

Trots van onderwijswethouder Hugo de Jonge

De Rotterdamse voorziening is de trots van onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij pleitte eerder al voor meer van deze wijkscholen in de stad. In een reactie zegt De Jonge dat hij het rapport gaat bestuderen om wellicht aanpassingen te doen in het programma: ,,Misschien moeten we inderdaad kijken naar het bij elkaar plaatsen van jongeren met een criminele achtergrond'', aldus De Jonge.

D66 wil raadsdebat

D66-raadslid Jos Verveen is geschrokken en heeft het onderwerp direct geagendeerd voor de raadsvergadering donderdag. ,,De bedoelingen waren goed, maar de uitkomsten verbazen me niet omdat de jongeren op de wijkschool in een meer criminele omgeving zitten. Ze missen daar het goede voorbeeld.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
NIEUWE OPLOSSINGEN

Geef criminele jongeren jarenlang onderwijs, morele voorlichting en begeleiding via kostenbesparende aantrekkelijke buitenlandse vertaalde webvideo's. Zie mijn verdere uitgebreide voorstellen voor deze problemen onder het artikel via deze weblink:



https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …
Norman Waalre
MILITAIREN MOETEN POLITIE HELPEN

Laat in elke politieauto naast twee agenten ook twee vriendelijke militairen meerijden met pistool en wapenstok. Dat kan op kosten van Defensie. Want het is een goede oefening voor die militairen voor buitenlandse missies. Er is nu toch te weinig geld voor voldoende militaire oefeningen. En doelloos rondhangen op de kazernes door militairen is zinloos.



Laat de ME massaal assisteren door militairen met een wapenstok en schild en aanvullende ME-opleiding. Houdt die gecombineerde ME op de achtergrond in ME-bussen en kleine militaire vrachtwagens, totdat een rel-situatie escaleert. Die ME moet dus 600 meter verderop wachten tot ze nodig zijn.



Versterk arrestatieteams met militaire commando's op kosten van defensie. Die versterkte arrestatieteams moeten worden ingezet voor assistentie aan gewone politieagenten bij dreigend vuurwapengeweld.



Stationeer verspreid over Nederland acht militaire helikopters. Bij elk van de heli's moet permanent een arrestatieteam paraat zijn. Zij kunnen dan in noodgevallen direct wegvliegen in die helikopter om geweld te voorkomen of bestrijden. Ze kunnen vervolgens ter plaatse snel afdalen via afdaallijnen. Die helikopters zijn al in bezit van de luchtmacht en kosten Nederland dus geen extra geld.



Arrestatieteams moeten ook worden vervoerd met gewone politieheli's en trauma-heli's.



Ook 20 Bushmaster-voertuigen van de landmacht moeten worden ingezet door arrestatie-eenheden, samen met commando's. Ook dat kan op kosten van defensie.



Mariniers moeten de waterpolitie in Nederland assisteren met militaire speedboten, onder leiding van politieagenten.



Militairen met pistool moeten ook de brandweer en boswachters gaan helpen.



Militaire ambulances en militaire verpleegkundigen moeten civiele ambulances assisteren.



Onderzoek al deze voorstellen via wetenschappelijk effectonderzoek. Werk daarbij samen met veel andere landen. Het is erg onwetenschappelijk om deze voorstellen direct af te doen als onwenselijk, zonder eerst de effecten ervan experimenteel te onderzoeken. Onderzoek daarbij ook de mogelijke bijeffecten op het gebied van polarisatie, escalatie en provocatie.



Stem SP.
Advertentie