of 59232 LinkedIn

'Wijk-GGD'er naast wijkagent nodig'

Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg: naast wijkagent ook wijk-ggz en wijk-ggd nodig.
2 reacties

Net zoals er op elke 5000 inwoners een wijkagent werkt, zou er ook een partner van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en ggz (geestelijke gezondheidszorg) beschikbaar moeten zijn. 

In eerste instantie patiënt
Daarvoor pleit de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dinsdag in het EO-programma Dit is de Dag Reportage. 
De uitzending van het programma gaat over psychiatrische patiënten die hun buren tot overlast zijn. Meldingen over die overlast komen binnen bij de politie. ,,Dat is zo gegroeid, maar eigenlijk is het een melding voor de GGD. Een verward persoon is in eerste instantie een patiënt'', legt Aalbersberg uit.

Regelmatig op bezoek
De wijk-GGD'er waar Aalbersberg voor pleit, ,,kent de wijk, weet waar hij moet zijn en weet bij welke personen hij regelmatig een bezoekje moet afleggen''.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door margje (adviseur veiligheid) op
dat is een heel goed idee. Niet alleen omdat de politie al gauw buiten haar eigenijke kerntaken enkele uren per keer zoet met een patient, voordat hij/zij is overgedragen aan een zorgkader, vaak meerdere keren per jaar; terwijl niet gaat om noodhulp in de zin van 'bloed spoed' maar patientenzorg. Het zijn uren die de politie niet kan besteden aan criminaliteitsbestrijding of echte noodzorg.
Bovendien is het ook veel menswaardiger voor de betreffende patient. In plaats van enkele uren op een politiebureau te moeten wachten op de juiste hulpverlening.
Door simon westerhof (inspecteur van politie in Emmen) op
dat is een prima idee. Op deze wijze kunnen ze dagelijks nauw samenwerken in de wijk, hun informatie delen en direct handelend optreden. Met deze werkwijze kunnen de meldingen / problemen direct professioneel worden aangepakt voordat het zich kan nestelen en verder escaleren in de wijk.