Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouders denken niet aan eigen toekomst

Tweederde van de wethouders in Nederland is niet bezig met het vervolg van de eigen loopbaan. Wanneer ze na gemeenteraadsverkiezingen niet herbenoemd worden of moeten aftreden om politieke of persoonlijke redenen zijn ze 'ineens' baanloos.

06 maart 2009

Leed
Het vinden van een nieuwe werkkring blijkt vaak geen eenvoudige opgave. Het gevolg: hoge wachtgeldlasten voor gemeenten en persoonlijk leed voor de ex-wethouders. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport 'Geraniums of gladiolen?', dat de onderzoekers drs. Titia Lont en Frank Visser van P&O Services Groep donderdag hebben aangeboden aan staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken.

Competenties
De onderzoekers benaderden voor hun onderzoek alle 934 wethouders die in de periode oktober 2004 tot en met december 2008 hun ambt beëindigden. Daarvan werkten er 305 mee aan het onderzoek. Ongeveer tweederde van hen gaf aan niet bezig te zijn met het vervolg van de loopbaan tijdens hun wethouderschap. Bij het vinden van een nieuwe werkkring waren ze zich onvoldoende bewust van hun competenties en mogelijkheden.

Imago
Ook liepen ze aan tegen het minder goede imago dat wethouders op de arbeidsmarkt hebben. Slechts een derde vond daardoor binnen een jaar een nieuwe baan. Gemeenten zitten daardoor vaak met hoge wachtgeldlasten. Zo bedroeg de totale wachtgeldverplichting van de 25 grootste gemeenten van ons land in 2008 euro 6,4 miljoen. Naast deze financiële 'pijn' ervaren diverse ex-wethouders psychische klachten en burnout verschijnselen.

Aanbevelingen
Ex-wethouders zouden er goed aan doen zich tijdig te oriënteren op een nieuwe loopbaan, met name bij adviesbureaus, bij de overheid of in het onderwijs. Vooral zelfstandig ondernemerschap is een goede keuze voor wethouders die voor hun politieke loopbaan ook ondernemer waren.

Geen sollicitatieplicht
Verder raden de onderzoekers de wethouders aan om onder meer om hun netwerk uit te breiden en actief te onderhouden en vakkennis en vaardigheden op peil te houden. Het ministerie, gemeenten en politieke partijen krijgen onder meer het advies om meer te doen aan loopbaanbegeleiding, coaching of intervisie om een van-werk-naar-werk situatie te bespoedigen. In het algemeen adviseren de onderzoekers om niet te kiezen voor repressieve maatregelen zoals sollicitatieplicht, maar juist loopbaanondersteunende maatregelen in te zetten.

Wachtgeld
De onderzoekers zien de huidige wachtgeldregeling juist als een belemmering in dit proces. Die is zodanig dat voormalig wethouders geen stimulans ervaren om actief een nieuwe werkkring te zoeken. Ook de term wachtgeld vinden de onderzoekers niet gelukkig, omdat daar geen stimulerende werking vanuit gaat.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ger Ramaekers
die conclusie was zonder onderzoek ook al duidelijk. Waarom zouden wethouders daar mee bezig zijn? Ze hebben geen enkele stimulans want zij hoeven niet na 1 jaar baanloosheid elke baan te accepteren.
J.W.Wierda / casemanager
Met zo'n riante wachtgeld regeling zou ik me ook absoluut geen zorgen over de toekomst maken.
Niet van deze tijd, aanpakken deze mensen.
Wim
Inderdaad: het gevolg is de oorzaak. Je hoeft als wethouder maar 10 jaar actief te zijn geweest in een politieke functie plus 50 jaar of ouder te zijn en je krijgt wachtgeld tot je 65 bent. Zelfs al heb je ontslag genomen. Vrijwel niemand maakt zich dan nog druk over het vinden van een andere baan natuurlijk.
nieuwsuitzuideramstel.nl
Tweederde van de wethouders parasiteren liever op de maatschappij.

Ik hoef u toch niet meer te vertellen dat verreweg de meeste wethouders gewoon domweg baantjesjagers zijn. Hierbij doe ik tekort aan ook heel veel “gewone” raadsleden, die ook hun ellebogen, of andere lichaamsdelen gebruiken om hogerop in de politiek te komen. Een treurig voorbeeld is onze eigen Groen Link vertegenwoordigster Marije Cornelissen, die stads en land heeft afgereisd om “haar kiezers” te overtuigen dat zij dat dikbetaalde baantje in Europa best zou verdienen. Ze is door de Groen Link-leden op de derde plek gezet, dus we wachten rustig af ze de zilvervloot wint.

Je weet het wel, maar als je onderstaand artikel in “Binnenlands Bestuur” leest is het toch weer even schrikken.
Het wordt tijd dat voor deze parasieten de zelfde regels geld als voor andere werknemers, namelijk, gewoon de WW in.

WEG MET DE WACHTGELD-REGELING!
Advertentie