Advertentie
sociaal / Nieuws

Waterverbruik leidt tot stopzetting uitkering

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk, Grave en Mill (ISD CGM) heeft via controle van het waterverbruik een aantal bijstandsfraudeurs gesnapt. Gemeenten in heel het land zetten een keur aan instrumentn in om bijstandsfraude terug te dringen.

25 juli 2013

Bij een zogeheten themacontrole ‘Waterproof’ onder bijstandsgerechtigden in Cuijk, Grave en Mill is een aantal mensen door de mand gevallen. In de betreffende huishoudens werd meer water verbruikt dan op basis van de opgegeven woonsituatie mocht worden verwacht.

Uitkering stopgezet

In totaal zijn na controle met Brabant Water van 492 mensen met een bijstandsuitkering, de huishoudens van één Graafse en vijf Cuijkse bijstandsgerechtigden nader onder de loep genomen. Inmiddels is een uitkering beëindigd en een bijstandsuitkering verlaagd. De woonsituatie kwam niet overeen met de gegevens die in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) zijn opgenomen. Daarmee bestaat er geen recht op een bijstandsuitkering. Een onderzoek is nog gaande. Bij de drie andere situaties bleek niets aan de hand te zijn. Bij één klant was weliswaar sprake van een zeer laag waterverbruik, maar niet van fraude. De betrokkene was ernstig aan het vervuilen en is inmiddels onder hoede gebracht van Bemoeizorg Brabant Noordoost en de GGD. 

Rechtmatigheid

De Intergemeentelijke Sociale Dienst Cuijk, Grave en Mill (ISD CGM) heeft de themacontrole tussen december 2012 en juni 2013 voor de drie deelnemende gemeenten gehouden. In Cuijk en Grave was al eerder het waterverbruik als instrument ingezet om de rechtmatigheid van de bijstandsuitkering te controleren, laat Matthijs Masolijn van de ISD CGM desgevraagd weten. Directe aanleiding om het nu − voor het eerst in ISD CGM-verband – op te pakken, is ‘de ontwikkeling van het klantenbestand’, aldus Masolijn. ‘Dat is groeiende. Tot december groeide het aantal bijstandsgerechtigden gestaag, maar in het eerste kwartaal van dit jaar zien we echt een stijging.’

Vaker themacontroles

De ISD CGM gaat verder met het uitvoeren van de zogeheten themacontroles. Welke omvang die zullen hebben en welk thema ter hand zal worden genomen, is op dit moment nog niet bekend.

Wijkgerichte aanpak

De drie gemeenten zijn niet de enige die bijstandsfraude aanpakken. Veel gemeenten proberen op hun eigen manier bijstandsfraude aan te pakken. Onlangs maakte Rotterdam bekend de aanpak van bijstandsfraude te verscherpen door gericht per wijk te controleren, waardoor fraude sneller kan worden opgespoord. De gemeente verwacht met deze aanpak twee miljoen euro te besparen. Enschede bracht in 2010 handhaving onder in een team. De strengere aanpak van fraude bij bijstandsuitkeringen leverde de gemeente Enschede een jaar later 3,5 miljoen euro op.

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ambtenaartje
Ik hoop maar voor ze dat ze hun tuintje niet te vaak hebben gesproeid deze dagen... zijn ze ineens verdacht.
Piet
Volgens mij kostte dat onderzoek meer geld dan dat er gefraudeerd werd.



Zouden ze ook moeten doen met electra verbruik. Leuk als me zonnecellen heeft.....
Dirk
Een half jaar bezig en dan één fraude geval ontdekken? Klinkt niet erg logisch. Vandaag bleek een bestandvergelijkend onderzoek van gemeente Amsterdam ook al weinig op te leveren. http://www.privacybarometer.nl/opinie/artikel/38 …
Ambtenaar
Samen douchen, nog gezellig ook :-)
loe / zelfstandige
De graai mentaliteit in het groot is geen goed voorbeeld maar doet in het klein wel volgen!
Linden
Prima zaak. Wat mij betreft moeten de grote zwendelaars harder en consequenter worden aangepakt maar de tijd is voorbij dat we de kleintjes maar laten zitten.Complimenten voor de creativiteit.
René Strobos / Slachtoffer van onze regering ( net als de rest)
Als de mensen betalen voor hun water ...wat is dan het probleem?
Jan Beerenhout azn / Buitenlid IPSV=Bende van Schaefer
Advies: ga (ook) gezellig samen onder de douche, of douche lekker elders, b.v. bij de buren (=mantelzorg)
Jhoke
Wat is nou een gemiddeld waterverbruik per persoon? En wat zegt dat? Mee verbruiken = meer mensen in huis? Minder verbruiken = je bent te vaak buitenshuis (dus zal wel zwartwerken)? Mijn huishouden verbruikte 'te weinig' volgens het waterbedrijf. 80-88 kuub per jaar voor vier personen. Blijkbaar is 200 kuub de standaard. Misschien hebben die 'betrapte uitkeringsgerechtigden' wel een lek waar het 'teveel' aan water in verdwijnt.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Qua kosten - baten, kan ik me betere inzetten voorstellen. Denk maar eens aan de energieverbruikers. De privékosten als de elektrische verwarming van het privézwembad, de schoonmaakster, stomerijkosten, catering, glazenwasser, tuinman en weet ik al wat niet meer, aftrekken van de belasting onder het mom van voor de zaak.....Salarissen en auto's (incl. tankpassen) van zogenaamde vage banen van partners opgeven die nog nooit een voet in de zaak hebben gezet, tenzij er een feestje is. Het opgeven van de zogenaamde representatiekosten voor diners en bezoeken aan van alles en nog wat met zogenaamde zakenpartners, eigenlijk de familie zijnde.....

Ik weet dat ook de kleintjes een check verdienen, maar m.i. kan er qua kosten - baten beter naar de groten gekeken worden. OK, zij hebben dan wel geen uitkering, maar dit gaat ook over fraude en gelden van de overheid (lees: maatschappij) en brengt m.i. meer op.
erg Boos / ambtenaar
Helemaal met TIPI eens. De grote geldstromen worden in dit liberalistische land volledig ongemoeid gelaten, want liberale vriendjes van ...... "Ruimte voor ondernemers" noemt hij dat en laat vervolgens de handhavende diensten, belastingdienst etc. fors krimpen onder het mom van -een kleine overheid is beter-

Hoe maak je van een goed functionerende maatschappij een bananenrepubliek, vraag het Mark.

Gelukkig zijn er nog creatieve geesten, hulde hiervoor
Judith / ICT-er
Mag dit wel volgens de wet? Nu begrijp ik ook waarom de overheid zo graag slimme energiemeters promoot.
Rob Essers / burger
"Bestandskoppeling voor fraudebestrijding ‘Waterproof’ onrechtmatig". Dat was het standpunt van het CPB in 2007; zie http://www.cbpweb.nl/Pages/uit_z2006-00476.aspx#.



Toen waren burgers nog niet al verdacht door het simpele feit dat zij een uitkering ontvangen. Blijkbaar is dat in 2013 in Cuijk, Grave en Mill wél het geval. Zoals de waard is, vertrouwt men zijn gasten!
Kaas !
boeie, werknemers hebben ook geen privacy, zie de gluurverhoging.

Marc
Boeien Heleen, als ze maar gepakt en gestraft worden
pieter / wegkijker
what else is new, dit is al geruime tijd een beproefde methode.
m.berkelaar
Wie zonder betaalde baan is, is in dit land vogelvrij. De 'fraudeaanpak' door de gemeente Rotterdam werd bekend gemaakt een week na de publicatie van een onderzoek naar corruptie in deelgemeente feyenoord. De vraagstelling en uitvoering wat gericht op het sparen van kool en geit. Met een stadsbestuur dat stinkt naar corruptie is niet anders te verwachten. Wat doe je dan? Dan wijs je met z'n allen naar anderen die zich niet kunnen verweren. Zo sociaal zijn neederlanders.

Overigens ben ik door Eneco/Stedin al drie keer afgesloten geraakt omdat ik volgens de netbeheerder (niet de leverancier!) te weinig gas en electra gebruik. Ben je zuinig omdat je weinig geld hebt, is het weer niet goed! Maar als ik niet zuinig ben en in de problemen kom, word ik ook verketterd.

Bah, wat een volk!
Advertentie