Advertentie
sociaal / Nieuws

Wageningen haalt bakzeil: oudere echtparen blijven samen

Echtparen waarvan er slechts 1 een zorgindicatie heeft, mogen toch bij elkaar blijven in verzorgingshuis Dennenrust in Wageningen. Andere bewoners zonder indicatie moeten wel weg.

13 mei 2014

Echtparen die in verzorgingshuis Dennenrust in Wageningen wonen en van wie een van de partners zorg nodig heeft, mogen bij elkaar blijven. De gemeente Wageningen meldde eerder dat deze paren gescheiden zouden worden, omdat mensen zonder zorgindicatie niet in het huis mogen wonen. 

30 mensen moeten weg
Op dat plan kwam echter zoveel kritiek dat het standpunt is bijgesteld, aldus een woordvoerster van de gemeente dinsdag. Wageningen blijft wel van mening dat iedereen die nog zelfstandig kan wonen Dennenrust moet verlaten. Het gaat om ruim 30 oudere mensen. Alleen voor de echtparen wil de gemeente nu naar maatwerk zoeken.

Onvermijdelijk
Burgemeester Geert van Rumund zei maandag dat de tientallen bewoners uiterlijk op 1 oktober vertrokken moeten zijn. ,,Het is schrijnend, maar een gevolg van de Nederlandse wetgeving en de bezuinigingen op de zorg. De criteria om in een verzorgingstehuis te mogen wonen zijn aangescherpt en wij moeten ons aan de wet houden. Het is onvermijdelijk.''

Te formeel
Volgens verschillende politieke partijen in Wageningen stelt de gemeente zich te formeel op. ,,Hier wordt een bureaucratisch geschil over de hoofden van een kwetsbare groep ouderen uitgespeeld'', aldus de VVD.

De stichting Jah-Jireh Woonzorg kocht het bejaardenhuis in 2012 om er oudere Jehova's getuigen te laten wonen. Het oogmerk is dat deze speciale groep in eigen kring elkaar een goede oude dag bezorgt. De gemeente stelt dat ,,deze sympathieke woonvorm'' van harte welkom is in Wageningen, maar niet in Dennenrust. Het bestemmingsplan staat dat niet toe.

Bestemmingsplan
Volgens de gemeente is het voornamelijk het bestemmingsplan dat roet in het eten gooit. Het terrein waarop Dennenrust staat, heeft een natuurbestemming en geen woonbestemming. Zorginstellingen mogen zich in sommige gevallen wel in natuurgebieden huisvesten. Maar wonen zonder zorgindicatie is volgens het bestemmingsplan niet toegestaan.

Gemeente handhaaft
Wageningen hoopt volgens de woordvoerster bij de rechter terecht te komen, zodat er een uitspraak komt over ,,dit onvoorziene gevolg van landelijke wetgeving.'' Als de gemeente wint, zal er gehandhaafd worden.

ANBO is verbaasd
De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen ANBO is ,,heel verbaasd'' over het voornemen van de gemeente Wageningen om de helft van de bewoners weg te sturen uit verzorgingshuis Dennenrust, omdat zij nog kunnen wonen zonder extra zorg. ,,Dennenrust doet precies wat wij allemaal willen en verwachten van de zorg in Nederland: dat mensen zelf gaan regelen hoe ze oud willen worden. De gemeente zou dit moeten toejuichen en er een landelijk voorbeeld van moeten maken'', zei een woordvoerster van de ouderenbond dinsdag.

Eigen kring
Volgens Wageningen laten de landelijk aangescherpte criteria niet toe dat mensen zonder zorgindicatie in een verzorgingshuis wonen. De bewoners van Dennenrust kiezen er juist voor om in eigen kring voor elkaar te zorgen. De bewoners huren woonruimte van een stichting. Een deel van de bewoners koopt zo nodig zorg in. Anderen krijgen wettelijk geregelde zorg, omdat zij daarvoor in aanmerking komen.

Nieuwe woonvormen
,,Volgens ons gaat de gemeente er helemaal niet over wie er in Dennenrust mag wonen, aangezien de bewoners gewoon huurders zijn. Of ze samen in een gebouw wonen of allemaal in aparte huizen doet er niet toe. Het is een nieuwe woonvorm, zoals er meer in Nederland ontstaan'', meent de ouderenbond.

Verkeerde pad

De ANBO is er fel tegen dat Wageningen aanstuurt op een rechtszaak over de bewoning van Dennenrust. ,,De gemeente gooit de eigen glazen in. Tientallen mensen zouden naar een zelfstandige woning moeten verhuizen. Velen gaan later alsnog een beroep op gemeentelijke zorg doen en dan moet Wageningen daarvoor opdraaien. De gemeente is echt op het verkeerde pad.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pipadekloon / Voorlichter
Ouwe mensen uit elkaar halen. Schande! Deden ze in 40/45 ook. Als je asielzoeker bent mag je je hele familie laten komen om bij elkaar te zijn. Dus" meer geld naar stoma's in plaats van Roma's".
Karl
Hier zien we het ware gezicht van één van de linkste (sic !) gemeentebesturen van ons land. Wageningen, met een college van PvdA, GroenLinks en D66, is weer ouderwets sociaal bewogen. Met een extra dikke opgestoken vinger naar de wethouder Zorg (ook PvdA), die gelukkig binnenkort haar bureau op het stadhuis kan leegruimen.
gerrie
In dit land hebben oudere in hun laatste levensjaren steeds meer zorgen met dank aan onze gewetenloze politiek en graaiende bestuurders. Politiek Nederland, schaam je!!!
Herman Nijskens
Zo botsen verschillende beleidsvelden.

Het is aan burgers niet meer uit te leggen.

Het idee is prima. Kan ik nu in ieder natuurgebied een "bejaardenoord" bouwen, eerst via de zorgbestemming binnen de natuurbestemming, dan wat reuring veroorzaken en een woonbestemming binnen slepen??

Zet als gemeente een zwaar waardestijgingsafromingsinstrument in en regel het.
Anoniem
Kan het zijn dat deze burgemeester dit standpunt heeft ingenomen als signaal naar Den Haag? Bij wijze van: zie hier wat uw nieuwe regeltjes bewerkstelligen?

Op zich vind ik dat signaal alszodanig niet verkeerd. Het is alleen jammer dat het over de rug van deze bejaarden gaat.
Frank Zuylen / adviseur
De gemeente kan wel degelijk zelf wat doen, en dat is een nieuw bestemmingsplannetje maken voor het verzorgingshuis. En de wijziging is niet eens ingrijpend: alleen de bestemmingsomschrijving moet worden aangepast. Zelfs al wonen er mensen zonder zorgindicatie, het is geen open instelling waar iedereen die dat wil terecht kan. De woonfunctie kan dus niet zonder meer gelijk gesteld worden met die van een gewoon woongebouw met appartementen. De gemeente lijkt zich formeel op te stellen om zo de publieke opinie te mobiliseren over de kwalijke gevolgen van het Haagse beleid, maar ik vraag me af of ze er zelf wel alles aan wil doen om de schande van uitplaatsing te voorkomen. De aanpassing van het bestemmingsplan is toch echt een zaak van de gemeente, niet van het rijk. Stelt de gemeente zich ook zo star op als er een investeerder komt die een leegstaand kantoorgebouw wil ombouwen tot woonappartementen?
Advertentie