of 59232 LinkedIn

VWS hoeft niet op te draaien voor ontslagen personeel MEE

De kortgedingrechter vindt echter dat niet blijkt dat de staatssecretaris een toezegging heeft gedaan aan MEE Twente. De vordering is daarom afgewezen.
1 reactie

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) hoeft niet op te draaien voor de kosten die zorgorganisatie MEE Twente maakt met het ontslaan van al het personeel. Dat is de uitkomst van het kort geding dat MEE Twente tegen de staatssecretaris had aangespannen.

Verantwoordelijke

Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de zorg aan mensen met een beperking, die onder de Wet maatschappelijke ondersteuning valt. De gemeenten in Twente besloten niet MEE Twente in te huren voor deze zorg. Daardoor moet MEE Twente zijn personeel ontslaan. De organisatie vond dat Van Rijn de kosten op zich moest nemen die het ontslag van MEE-personeel met zich meebrengt, of het probleem als verantwoordelijke voor het beleid in ieder geval op een andere manier moet oplossen. Volgens MEE Twente zouden daar zelfs afspraken over zijn gemaakt. De kortgedingrechter vindt echter dat niet blijkt dat de staatssecretaris een toezegging heeft gedaan aan MEE Twente. De vordering is daarom afgewezen.
 

Collectief ontslag
De kosten, die onder meer bestaan uit wachtgeld voor personeel dat op 1 januari geen nieuw werk heeft gevonden, zouden volgens MEE Twente door het ministerie van VWS moeten worden gedragen. MEE Twente heeft eind december de werkzaamheden gestaakt. Inmiddels is voor het personeel collectief ontslag verkregen. In andere delen van het land is MEE wel door gemeenten ingehuurd. (ANP/redactie)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frits van Vugt (adviseur/jurist publieke en sociale domein) op
Deze uitspraak was te verwachten.
Voor deze frictiekostenproblematiek van MEE zijn eerder al uitspraken geweest. Zo heeft de hoogste bestuursrechter (tegen een beroep van alle MEE-organisaties tegen de subsidiestopzetting) al eerder uitgespreken dat deze stopzettintg juridisch correct was. Later is dit nog eens een keer aan de orde geweest n.a.v. 2e Kamervragen. OOk toen gaf Van Rijn aan dat MEE Twente de zaken zelf op moest lossen.

MEE Twente is als een van de weinige MEE-organisaties (of enige?) gepasseerd als regionale preferred supplier van clientondersteuning bij gemeenten.
Men zou zich daar eens af kunnen vragen hoe dat zo is gekomen.... Verkeerde strategie van het management? Slechte organisatie? Beide?

Gelukkig heeft een groot deel van het personeel al wel elders een baan kunnen vinden.