of 59232 LinkedIn

VVD wil 7 miljoen subsidies jeugd schrappen

‘Als VVD vinden we dat als je zaken decentraliseert, je er dan ook echt een punt achter moet zetten’, licht fractieleider Floor Vermeulen toe.

De VVD in de provincie Zuid-Holland wil de 7 miljoen euro die nu jaarlijks uitgegeven wordt aan maatschappelijke participatie stopzetten. Volgens de partij heeft het provinciebestuur toegezegd deze subsidies te ‘heroverwegen’. De subsidie zouden op z’n vroegst in 2016 stopgezet worden.

Eigen middelen

Het subsidiegeld is gerelateerd aan (jeugd)zorg. Het gaat om taken die tot 2015 onder de verantwoordelijkheid van de provincie vielen. Vanaf januari worden gemeenten daar echter verantwoordelijk voor. In het verleden stak Zuid-Holland, net als andere provincies, naast de rijksbudgetten ook geld uit eigen middelen in de jeugdzorg. Maar als gemeenten die taken overnemen, moet Zuid-Holland dat extra geld ook net meer uitgeven, aldus de VVD.

Gemeenten zitten er niet op te wachten
‘Als VVD vinden we dat als je zaken decentraliseert, je er dan ook echt een punt achter moet zetten’, licht fractieleider Floor Vermeulen toe. ‘Deze taken liggen straks niet meer bij de provincie en dan moet je je er ook niet meer mee bemoeien. Ik denk dat gemeenten daar ook niet op zitten te wachten.’ Daarnaast wijst hij op het feit dat er ook op het provinciehuis flink gesnoeid moet worden, bijvoorbeeld op ambtenaren die zich met sociaal beleid bezig houden. ‘Als je voor een deel nog dingen blijft doen, moet je die ambtenaren ook houden. Dat leidt tot bureaucratie.’


Concreet
Welke taken er precies uitgevoerd worden voor de 7 miljoen euro, is niet bij iedereen duidelijk. ‘Het gaat om ondersteunend beleid richting gemeenten, gerelateerd aan jeugdzorg’, aldus Vermeulen. Gevraagd naar concrete voorbeelden blijft hij in eerste instantie het antwoord schuldig. ‘Heel concreet weet ik het ook niet. Dat speelt ook mee in de overweging. Als niet duidelijk is waar het geld aan uitgegeven wordt, kunnen we het wel schrappen.’

Samenwerken en ondersteunen

Na enig speurwerk komt de provincie met het antwoord. Het geld gaat naar drie organisaties: JSO, Zorgbelang en Tympaan. Het komt via die organisaties terecht bij projecten voor die samenwerkende gemeenten ondersteunen bij beleid en uitvoering Wmo op pijlers jeugd, participatie en leefomgeving. Ook gaat er geld naar belangenbehartiging van zorgvragers en naar onderzoek voor samenwerkende gemeenten.


Eerste provincie

Als het aan de VVD ligt worden de budgetten per 2016 dus geschrapt. Zuid-Holland lijkt daarmee de eerste provincie die deze plannen concreet maakt. Vermeulen: 'Het is op zich VVD beleid dat als we decentraliseren, we dat ook helemaal doen. Dan kan het niet zo zijn dat er tot lengte van jaren een budget voor jeugdzorg bij provincies op de rol blijft staan.'  Andere provincies die ook al besloten hebben te heroverwegen, kent hij niet.


Niets besloten

Gedeputeerde Rik Janssen (SP) ontkent dat de provincie tot een heroverweging heeft besloten. 'Het is een plan van de VVD om de subsidie te schrappen. D66 is het daar ook mee eens, maar de provincie heeft nog helemaal niets besloten. Dat kan ook niet, want dat is aan een volgend bestuur', aldus Janssen. 'Het huidige bestuur heeft besloten de subsidies voor 2015 gewoon te laten doorlopen. Voor 2016 kunnen wij niets besluiten.'


Voorstadium

Volgens VVD-leider Vermeulen is de ‘heroverweging’ een voorstadium van afschaffing. 'Als de subsidies gestopt worden, moet minstens een jaar tevoren gecommuniceerd worden naar de betreffende instellingen. Dat is nu gedaan.' Of de subsidie daadwerkelijk stopgezet wordt, wordt volgend jaar duidelijk bij de begroting voor 2016. Omdat er in maart verkiezingen zijn zal een nieuw bestuur daarover beslissen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door peter op
De VVD wil deze vrijkomende subsidie gelden inzetten op het slopen van windmolens met subsidie en ze hierna weer opbouwen met subsidie.
Door F.Roost op
wel een vreemd en verwarrend artikel. Enerzijds kunnen er geen concrete voorbeelden worden gegeven en even verder staat dat de beteffende instanties geinformeerd zijn. Maar ja politici hebben er een handje van om onduidelijk te zijn en uitspraken die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Ik wacht maar tot deze aap uit de mouw is.