Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG waarschuwt: ‘Pas op voor staatssteun’

Gemeentekoepel VNG hamert er bij de gemeenten op dat, als zij een contract gaan sluiten met Stichting Familiehulp, moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp. Het aanbod van de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) om de huishoudelijke hulp van TSN Thuiszorg over te nemen, geldt voor 139 van de ruim 300 gemeenten waar TSN nu actief is.

10 februari 2016

Het aanbod van de Stichting Familiehulp (Buurtzorg) om de huishoudelijke hulp van TSN Thuiszorg over te nemen, geldt voor 139 van de ruim 300 gemeenten waar TSN nu actief is. Deze gemeenten moeten een beroep doen op financiële potjes van het rijk. Stichting Familiehulp stelt dit als voorwaarde voor haar aanbod.

Gelijk speelveld

Gemeentekoepel VNG hamert er bij de gemeenten op dat, als zij een contract gaan sluiten met Stichting Familiehulp, moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor alle aanbieders van huishoudelijke hulp. ‘Staatssteun kan niet’, verduidelijkt VNG-woordvoerder Asha Khoenkoen. De voorwaarden waaronder gemeenten een contract afsluiten met Familiehulp, moeten gelden voor ieder contract bij iedere aanbieder, benadrukt de VNG. Onder meer brancheorganisatie voor thuiszorgaanbieders BTN maakt zich grote zorgen over ongeoorloofde staatsteun, marktverstoring en concurrentievervalsing.

Ander bod

Het is onterecht dat Buurtzorg met hulp van de overheid een positie in de markt krijgt, stelt ook directeur Ruud Slot van Thuiszorgorganisatie De Zorgzaak. Het in Hoogeveen gevestigde bedrijf heeft alle Drentse gemeenten een voorstel gedaan voor overname van de taken van het noodlijdende TSN Thuiszorg, zo meldt RTV Drenthe. Dit kan volgens Slot zonder financiële staatssteun.

Frictiekosten

Om aan de voorwaarden van de Stichting Familiehulp te kunnen voldoen, kunnen gemeenten volgens de VNG een beroep doen op de huishoudelijke hulp toelage (HHT). Die regeling is in 2014 door het kabinet in het leven geroepen voor de jaren 2015 en 2016; deels om de (rijks)bezuinigingen op de huishoudelijke hulp te verzachten, maar ook om banen in de thuiszorg te behouden. De voorwaarden waaronder gemeenten daar aanspraak op kunnen maken, zijn in december verruimd. Ook is de regeling structureel gemaakt. Het budget wordt toegevoegd aan de integratie-uitkering Wmo/huishoudelijke hulp; gemeenten mogen het geld naar eigen inzicht inzetten. Daarnaast is er een rijkspotje voor zogeheten frictiekosten. Het gaat dan om de transitiekosten die organisaties moeten maken om aan de nieuwe vragen en eisen van opdrachtgevers (gemeenten) te doen. Deze frictiekosten kunnen worden vergoed, als daarmee de continuïteit van zorg wordt gewaarborgd. De VNG stuurt op heel korte termijn een algemene handleiding naar alle gemeenten over de spelregels voor een ‘gelijk speelveld’, zoals de koepel het noemt.


Nadere afspraken

Het aanbod van de Stichting Familiehulp geldt niet voor de overige, ruim 160 gemeenten waar TSN actief is. Familiehulp is weliswaar bereid om ook daar de zorg over te nemen, maar wel anders. Daarvoor moeten met de betreffende gemeenten nadere afspraken worden gemaakt. Binnen twee weken moeten de 139 gemeenten aan de bewindvoerders van TSN laten weten of ze met Stichting Familiehulp in zee gaan of er voor kiezen om via andere contractpartners huishoudelijke hulp in te kopen.


Tournee

De VNG vindt het positief dat een partij een groot deel van de gemeenten een voorstel doet. Vakbond FNV steunt het plan van Buurtzorg Nederland. De bond gaat op tournee langs de betrokken gemeenten, om ze te overtuigen om met het voorstel in te stemmen. 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Vedder
Zijn de regels weer belangrijker dan de burger die hulp nodig heeft?
henk
VNG spreekt weer namens de VVD de dogma's uit
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Een succes hè, destijds de privatisering van al die zorgen?
peter
En wat doet de VNG? NIETS!!!!! Dus nu moet die overbodige club de mond houden.
Advertentie