of 59232 LinkedIn

Verontwaardigde reacties op afwijzen traplift 90-jarige

De beslissing van de gemeente Alphen aan den Rijn om een negentigjarige man geen traplift te geven, zorgt voor veel verontwaardigde reacties. De man ontving de afwijzing 'omdat hij eerder had kunnen voorzien dat traplopen moeilijk zou worden’.
27 reacties

De beslissing van de gemeente Alphen aan den Rijn om een negentigjarige man geen traplift te geven, zorgt voor veel verontwaardigde reacties. De man ontving de afwijzing 'omdat hij eerder had kunnen voorzien dat traplopen moeilijk zou worden’.

Verre van ideaal
Bij seniorenorganisatie Unie KBO, die de geanonimiseerde afwijzingsbrief op Twitter zette, zijn al honderden boze reacties binnengekomen. 'Mensen hebben ook hun hulp of geld aangeboden om deze meneer aan een traplift te helpen’, aldus een woordvoerder. De gemeente Alphen aan den Rijn laat in een reactie weten dat 'in het geval van deze meneer de situatie in zijn huidige woning, ook mét traplift en eerdere verstrekkingen die zijn gedaan, inmiddels verre van ideaal is'. Daarover zijn inmiddels volgens de gemeente meerdere gesprekken gevoerd.


Bezwaar

'Wij zullen opnieuw met meneer hierover in gesprek gaan.‎ Omwille van de privacy van meneer gaan we hier verder niet inhoudelijk op in.' De Unie KBO laat weten dat de negentigjarige man bezwaar heeft ingediend tegen de afwijzing. Sinds dit jaar bepaalt de gemeente wat voor voorzieningen mensen krijgen die hulp nodig hebben. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het beleid is erop gericht dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jaap vV (adviseur) op
Het is heel makkelijk om boos te worden omdat een traplift wordt afgewezen. En het is heel moeilijk om vroegtijdig persoonlijke maatregelen te nemen en te voorzien dat je gebrekkig wordt en geen trap meer kunt lopen. Maar als we met zijn allen besluiten dat je als burger meer zelf moet doen hoort dat wel bij het proces.
Overigens: een huis met traplift, zoals hier wordt gesuggereerd, vervolgens weer beschikbaar hebben voor een ander is nog lang geen gemeengoed. Sterker: ik sprak laatst een directeur van een woningcorporatie die net een loods voor afgedankte trapliften aan een opkoper had verkocht. 'Een woning met een ingebouwde traplift kan ik aan niemand kwijt. Wij bevelen mensen aan om te gaan verhuizen als ze een traplift nodig hebben'...Er is dus nog een hoop te doen in zorgland.
Door secretaris PEL (secretaris) op
@Henk: citaat: "Iedereen kan voorzien dat hij of zij een keer slechter gaat lopen"
Goh, dat wist ik niet... IEDEREEN gaat dus op den duur slechter lopen... Totale onzin in de meeste gevallen: traplopen gaat wellicht wat langzamer en er zijn ook nog dingen zoals leuningen en bordessen in portiekflats om even te rusten, maar de meeste ouderen kunnen nog steeds traplopen. En voor diegenen die dat niet meer kunnen waren er nu juist voorzieningen bedacht.
Door secretaris PEL (secretaris) op
@Van der Goot: Citaat: "Een traplift voor een hulpbehoevende 90-jarige, die wellicht over 1 of enkele jaren alsnog naar een aangepaste woning gaat, is dan geen duurzame investering."
Oh? Het betekent wel dat er een woning bij komt met traplift, later weer beschikbaar voor iemand waarbij aanpassing van de eigen woning geen optie is, omdat daar teveel aan moet gebeuren. Zo'n woning met traplift kan dan via een urgentieregeling in het geldende woonruimte verdeel systeem bij voorrang toegewezen worden aan iemand die dat nodig heeft. De investering is dus niet "weg".
Door Richard (Beleidsmedewerker) op
En als meneer nu had voorzien dat hij met 89 jaar overleden zou zijn? Dan zou hij niet hebben hoeven verhuizen en het geld voor de verhuizing kunnen investeren in een mooie uitvaart! Zijn straf voor deze verkeerde inschatting is dan dat hij niet in aanmerking komt voor een traplift.

Wellicht kan Alphen aan den Rijn op basis van haar uitmuntende inzichten in de levensloop van ouderen een app ontwikkelen die het tijdstip van het optreden van lichamelijke gebreken of van overlijden voorspelt.

Dan kan iedere oudere een rationele beslissing over de resterende jaren van zijn/haar leven kan nemen.
Als niet meer economisch rendabele burger kies je dan een exit-strategie waarmee je de maatschappij zo min mogelijk tot last bent........

De dood komt nooit gelegen,
maar lang leven is niet altijd een zegen!
Door Wil Peters (Consultant) op
Er zijn 2,75 miljoen 75+ers.
Een traplift kost al gauw 7-8000 euro. Als deze allemaal een traplift moeten hebben kost dat 18 miljard. Er zijn ook veel goedkopere oplossingen: Easysteppers Stevige tussentreden op de trap. Deze houden de vitaliteit op peil. https://youtu.be/pqpg1LqNHSo (2 minuten)
Hiermee zou fors op het WMO budget bespaard kunnen worden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Dit zijn schaarse voorzieningen uit belastinggeld betaald en daar moet je dus ook als burger verstandig mee omgaan.
Je kunt je na je pensioen en als de kinderen de deur uit zijn best afvragen of het niet verstandig is om gelijkvloers te gaan wonen. Doe je dat niet prima maar dat is dan ook je eigen keuze geweest en dan moet je vervolgens niet bij de samenleving komen bedelen om een traplift en al helemaal niet als je die ook zelf kunt betalen. Dat lijkt me de enige manier om de steeds schaarser wordende sociale voorzieningen die we hebben nog een beetje in stand te houden. We hebben de kip met de gouden eieren zelf geslacht.
Door Beauchard (Senior Beleidsadviseur) op
Ik heb alleen de brief gelezen. Ik weet niet of de man een vermogen heeft of van een uitkering moet rondkomen. Het is niet relevant in deze. Allen de beleidsreden voor afwijzing in de onnodig grievende brief is relevant.
Deze luidt, " U had kunnen voorzien dat het traplopen steeds moeilijker zou gaan worden en had hiermee rekening kunnen houden.". Volgens dit beleid zou een bejaarde nooit enige aanvullende voorziening mogen hebben. Immers, u had altijd kunnen voorzien dat u ouder zou gaan worden en had hiermee rekening kunnen houden.
Door Heleen (milieuambtenaar) op
ik mis in de discussie de financiëe situatie van de man. Heeft hij een hoog of laag inkomen en een hoog of laag eigen vermogen? Als hij het met gemak zelf kan betalen, moet hij dat doen. Zo niet, dan moet een afweging gemaakt worden tussen traplift of een gelijkvloerse woning met evt. financiële tegemoetkoming.
Door Jansen op
Verhuizen naar een andere gemeente waar de traplift wel wordt vergoed kan een alternatief zijn.
Door t. faber op
Natuurlijk had deze hoogbejaarde meneer tijdig voor passende woonruimte moeten zorgen! Betaalbare en voor de oudere en minder valide doelgroep geschikte woningen liggen in Nederland namelijk bij bakken voor het oprapen, nietwaar? Dit dankzij onze - o zo visionaire - volkshuisvesters (overheid, woningcorporaties, projectontwikkelaars).