of 59232 LinkedIn

Verdringing veroorzaakt nieuwe werklozen

Volgens CNV gaat het vaak om oudere werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt en vervolgens alleen vrijwillig of in laaggeschoolde arbeid aan de slag kunnen. Omdat bedrijven liever onbetaalde krachten aannemen kunnen jonge mensen met een diploma volgens de bond geen betaald werk vinden.
10 reacties

Mensen met betaald werk worden steeds vaker verdrongen door onbetaalde krachten, al dan niet met behoud van uitkering. Daardoor ontstaat ‘een groot maatschappelijk probleem’, waarschuwt vakbond CNV Publieke Zaak dinsdag.

Nieuwe werklozen
Het gevolg is dat er een groep ‘nieuwe werklozen’ ontstaat. Ook neemt de kwaliteit van dienstverlening af. Goedkoop voor de werkgever, maar niet voor de maatschappij als geheel, stelt CNV. De bond doet ‘een klemmend beroep’ op het kabinet om de maatschappelijke effecten van verdringing te onderzoeken en hier paal en perk aan te stellen.

Jonge mensen de dupe
Volgens CNV gaat het vaak om oudere werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt en vervolgens alleen vrijwillig of in laaggeschoolde arbeid aan de slag kunnen. Omdat bedrijven liever onbetaalde krachten aannemen kunnen jonge mensen met een diploma volgens de bond geen betaald werk vinden.

Bezuinigingen
De vakbond ziet dat het betaalde werk onder meer wordt verdrongen door onbetaalde krachten bij bibliotheken, de thuiszorg, de brandweer en de crisisopvang. ‘Door bezuinigingen komen de banen te vervallen en vervolgens worden ze opgevuld door vrijwilligers of mensen met een uitkering’, zegt een woordvoerster.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Aanvullend een uitspraak van zo'n "integere" bestuurder; "...gaan die Polen zich nog als Nederlanders gedragen ook. Als ze meer willen dan gaan ze maar terug, want dan liever een werknemer waarvan ik de smoesjes wel kan verstaan..." Moet het nog duidelijker!?!?! En dan nog afvragen waar het mis gaat...
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Wie wilde de overheid meer bedrijfsmatig laten werken!?!? Ze doen precies wat bedrijven ook doen. Kijk naar de fruittelers, de vlees(kippen-)verwerkingsindustrie, de distributiebedrijven, postverwerkers. Goedkope krachten liefst zonder vast (0-uren)contract en indien de Nederlander hier niet voor wil komen dan toch de Pool, Roemeen of andere op dat moment beschikbare, manipuleerbare werknemer. De "vuile" uitzendbureautjes met directies die het snelle geld ruiken en die mensen als productievlees zien. De "dikke buiken" krijgen het steeds beter voor elkaar, snel geld en het kan niet op. Ook de politiek speelt hier een smalende rol in. Ze houden heel bewust de oogkleppen op, de serieus controlerende overheid is er allang niet meer. Medewerkers zouden wel willen maar besturen gaan voor de steekproefsgewijze aanpak, bij voorkeur nog met vooraanmelding!?!?! Daarnaast zetten we de grenzen open op een manier dat de sociale leefwijze en het sociaal bestel compleet overhoop wordt gegooid; het kan eenvoudigweg niet meer op deze manier. De Nederlandse mentaliteit; goed vaderschap qua financiën en sparen voor nu en latere zorg en goed pensioen is straks niet meer te behappen met minder werkenden als niet-werkenden. De overheid zou betalende banen moeten schappen en niet de oplossing moeten zoeken in onbetaalde uitvoering door uitkeringsgerechtigde - oftwel vrijwilligers - werk en andere idiote constructies. Nederland is verworden tot een reumapatient met waterhoofd; nog maar nauwelijks voortbewegend maar veel lege ideeen en veel gepraat. Een gratis - jawel, het kan nog!?!? - advies aan de politiek: wordt weer een vertrouwd - betrouwbaar - Nederlander en GRIJP IN!
Door R. M. Dalmijn op
Ik heb de vakbonden niet gehoord toen fatsoenlijke hand en hybride werkers door pseudo academi ( sociologen, agogen, economen, MBA dragers en andere Masters) er uit gedrongen werden. Dat was de oorsprong van onze afwezigheid in de maak en innovatieve industrieën. En daarbij gevoegd het dedain dat de moderne sociaaldemocraat koestert voor de hardwerkende binnenstadsbewoner maakte zeer efficiënt een einde aan onze democratie. Zie de opkomst van provocerende , perifere mono issue partijen. In de huidige depressie en kwetsbare werelddynamiek niet zonder risico.


Door ex vrijwilliger (brw) op
Vrijwilligers bij de brandweer zijn medewerkers die vrijwillig naast hun baan een (betaalde) parttime functie bij de brandweer vervullen.
Voordeliger dan beroepsdienst? 't Is maar hoe je het bekijkt. Zij worden alleen betaald voor aanwezigheid bij incidenten, opleidingen, oefeningen ed.
Baanverdringind hierin? Nee.
Door Linda (Werkzoekend) op
Ik ben het hier mee eens. Over een paar maanden per november ga ik als uitkeringsgerechtigde een functie vervullen die op dit moment nog betaald wordt. inderdaad in de opvang van volwassenen. Ik ben nu 50 jaar ik kom niet meer aan het werk als P&O-er. Ik moet werk zoeken en/of een maatschappelijke functie vervullen. Per november wordt de desbetreffende baan een vrijwilligers baan. Ik vind het een hele slechte zaak maar ik heb geen alternatief of andere mogelijkheid.
Door Jannie op
Ik zie het bij een pas geopend AZC in de gemeente waar ik werk: ongeveer 10 betaalde krachten tegenover vele tientallen (zo niet honderdtallen) vrijwilligers die het centrum moeten laten draaien en de mensen daar moeten opvangen en begeleiden. Dat was voorheen ook gewoon betaald werk geweest. Die verdringing wordt dus georganiseerd in notabene een overheidsinstelling! Ik vind het schandalig!
Ondertussen wordt een werkloze als uitschot behandeld, want 'het is toch te belachelijk voor woorden dat je geen baan vindt? Hij/zij zal wel niet WILLEN werken'.
Door Annemiek (ICmedewerker) op
Tjonge, die CNV toch. Jaren geleden toen ik nog zelf in een regiobestuur van die club zat, heb ik al gewaarschuwd tegen de uitruil arbeid-vrijwilligerswerk.. Ik heb zelfs al voorspeld dat met name de laagbetaalde banen (zeg maar modaal en minder) hierdoor zouden worden geërodeerd met als gevolg een hoge en perspectiefloze werkloosheid voor de 60 á 70 % die het met zulk een baan moet doen. Ik zag spoken, werd gezegd. Nou, ik zag eerder bloed dus heb ik mijn lidmaatschap opgezegd. Vreemd dat ze nu ineens met hun bezorgdheid komen aanwaaien. Hoe serieus is die? Of willen ze goedkoop in het nieuws nu zij leden verliezen omdat ze nauwelijks opkomen voor dat deel van hun achterban, dat echt ondersteuning van een vakbond nodig heeft? Ik denk niet dat het ze zal helpen. Die schop tegen de ouderen maakt alleen die groep boos en banen voor de jongeren levert het niet op. Succes, CNV met het vissen van verdronken kalveren uit de put.
Door huisman op
Sinds wanneer zijn brandweervrijwilligers onbetaalde krachten. Zonder diploma kun je helemaal niets doen bij de brandweer. De vakbonden moeten beter hun huiswerk doen.
Door Bond (Adviseur) op
Onder Wim Kok hadden we verborgen werkeloosheid, omdat mensen zonder baan een Melkertbaan kregen.
Nu hebben we verborgen werkgelegenheid omdat er wel een baan is maar er twee werklozen tegenover staan, 1 ontslagen vakkracht thuis, en 1 als vrijwilliger.