Advertentie
sociaal / Nieuws

Verborgen camera tegen bijstandsfraude is toegestaan

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is het toegestaan om bijstandsfraude op te sporen met verborgen camera's.

02 augustus 2013

Om bijstandsfraudeurs op te sporen, mogen autoriteiten onder meer verborgen camera's gebruiken. Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in De Telegraaf van vrijdag. ,,Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar'', zegt Kohnstamm.

Sterke verdenking

Een nog onbekende gemeente wil geheime camera's gebruiken om uitkeringsfraudeurs te betrappen. Volgens Kohnstamm kunnen de camera's een oplossing zijn ,,als er een sterke verdenking is van woonfraude en het is niet gelukt om het bewijs met normale middelen boven water te krijgen''.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

secretaris / secretaris
Dat CBP is net de joodse raad. Zelfde mentaliteit. En een brief beantwoorden is er daar ook niet bij: nee, ze bellen terug, zodat er niets vastligt. En gebruiken procedures om zich achter te verschuilen zodat ze geen klachten in behandeling hoeven te nemen. Het CBP: het zoveelste schijn-instituut.
Pipadekloon / Voorlichter
Peter R de ambtenaar.. en dan eerst een reconstructie die wij opnamen met de verborgen camera.
Kaas !
Het systeem zelf is fraudegevoelig, verander dat maar.

Verborgen camera´s moeten verboden worden, dit gaat echt de verkeerde kant op. Het doel heiligt niet alle middelen.
ambtenaar / secretaris
Dit is wel erg grof. Na het tellen van tandenborstels en het uitrekenen hoeveel water iemand gebruikt en of dat wel klopt met het aantal personen wat staat ingeschreven, de camera.

Gefeliciteerd met deze geweldige nieuwe ontwikkeling.
PVe / sr. adviseur
Eens met @Plafond. Het middel lijkt mij erg disproportioneel. Het gaat hier "slechts" over fraude en niet over zeer zware misdrijven. Het middel past overigens volledig in het om zeep helpen van de rechtsstaat. Heel Nederland hangt vol camera's die bijna iedere beweging van de bevolking vastleggen. Er wordt zelfs gewerkt aan het invoeren van gezichtsherkenning. Nog erger dan in 1984. Ik vraag mij af wanneer iedereen wordt gechipt zodat wij 24/7 kunnen worden gevolgd en misschien ook nog alle gesprekken worden vastgelegd. Het gaat helemaal de verkeerde kant op in Nederland. Ik heb, als zo velen, ook niets te verbergen, maar hecht heel erg aan mijn privacy.
Sjoerd Visser
Men zou verborgen camera's moeten hangen in de werk- en ontmoetingsplekken waar politici met lobbyisten spreken en afspraken maken !!! Want die zogenaamde openheid en transparantie is geheel zoek. Kijk maar naar het beschermen van hooggeplaatsten die teven pedofiele praktijken erop nahouden...of nahielden: die worden aan alle kanten beschermd voor het "landsbelang". Al die tegengehouden rechtszaken onder dezelfde noemer zijn geen teken van eerlijkheid en fatsoenlijkheid...en tonen totaal geen openheid en transparantie. Wat op die manier door die oneerlijke praktijken als slecht voorbeeld wordt uitgedragen...heeft nadelige gevolgen voor de houding van de bevolking...die elk vertrouwen in een eerlijke fatsoenlijke mensvriendelijke overheid inmiddels daardoor heeft verloren. Politici zijn de eersten die hun eerder gemaakte beloftes en afspraken niet nakomen en zelfs (wegens "geldgebrek") verbreken !! De overheid is een onbetrouwbare "partner" gebleken...zoals een wethouder in Almelo in een (informatieve) raadsvergadering openbaar uitsprak !!! En hij kan het weten want hij doet er zelf met zijn collega's ook aan mee met het in stand houden van enkele misstanden wat betreft Dolle Pret en Stegehuis !! Over die camera's plaatsen bij mogelijke verdachten: ZOALS DE WAARD IS VERTROUWT HIJ ZIJN GASTEN !!!!!
Janet / beleidsadviseur
Dit gaat inderdaad veel te ver. Er is al zo weinig privacy en nu dit weer. We hollen richting een politiestaat. Loesje zegt het zo treffend: Ik heb niets te verbergen maar dat hoeft niet iedereen te weten.

Privacy is ontzettend belangrijk. Daar mag je niet zo lichtzinnig overheen stappen en dat nog wel door het CBP. Dat valt me zwaar tegen.
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Je hoorrde het nog wel eens in tram, bus of trein. Mensen waren teleurgesteld dat hun kaartje niet gecontroleerd werd. Men meende dan dat het zonde was dat zij een kaartje hadden gekocht, niet beseffend dat zij het kaartje voor de reis betaalde en niet voor de controleur. Deze omgekeerde reactie kan hierbij ook ontstaan. Ach, ik wordt niet gecontroleerd dus het mag.

Het gaat dan niet meer omdat men bewust is van normen en waarden maar slechts of men zich gecontroleerd voelt. Mensen normen en waarde aanleren lijkt mij een betere oplossing
A. Wassenburg
Verre van de uitkeringsfraude te bagatelliseren is mijn verzuchting toch: als de overheid eens zo strikt was bij grote belastingfraudes, bij bankschandalen als de LIBORmanipulatie, bij belastingontwijkconstructies van grote bedrijven en koninklijk huis, dan zouden er ten eerste heel wat meer gemeenschapsgelden terugvloeien naar de kas waar ze thuishoren, ten tweede: de overheid zou een stuk geloofwaardiger zijn, ten derde: de zorg zou niet hoeven worden uitgekleed ten koste van de gezondheid van de allerarmsten in dit land..
Advertentie