Advertentie
sociaal / Nieuws

Verborgen camera bij bijstandsfraude verboden

Volgens de CRvB kan een verborgen camera alleen worden ingezet op basis van een wettelijke regeling. Maar die regeling bestaat nu niet. 'Dat betekent dat gemeenten nu geen verborgen camera’s mogen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen' aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

21 december 2016

Gemeenten mogen geen verborgen camera’s meer inzetten om uitkeringsfraude op te sporen. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens woensdag aan de gemeenten laten weten.De maatregel is het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter in de sociale zekerheid. Die deed in september een uitspraak over de heimelijke inzet van camera’s voor het opsporen van bijstandsfraude.

Wettelijke regeling

Volgens de CRvB kan een verborgen camera alleen worden ingezet op basis van een wettelijke regeling. Maar die regeling bestaat nu niet. 'Dat betekent dat gemeenten nu geen verborgen camera’s mogen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen' aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.


Protocol voor uitzonderlijke gevallen
In 2013 gaf de instantie de gemeente Nijmegen toestemming om in uitzonderlijke gevallen een verborgen camera in te zetten bij de opsporing van uitkeringsfraude. Daarvoor werd een protocol opgesteld. De AP zegt zich daarbij te hebben gebaseerd op destijds bekende jurisprudentie. De autoriteit zal het destijds als rechtmatig bestempelde protocol binnenkort intrekken. 'De recente uitspraak van de CRvB betekent dat gemeenten nu géén verborgen camera’s meer mogen inzetten om bijstandsfraude op te sporen. Ook niet in uitzonderlijke situaties',  meldt de AP. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lekker vol register
Binnenlands Bestuur doet weer lekker mee aan beeldvorming. Het gaat niet om fraude maar om verdenking van fraude.
Rogier
Beeldvorming? Bij sterke verdenkingen waar dit werd ingezet, geldt meestal waar rook is, is vuur. Bovendien staat er: het opsporen van fraude. Verdenkingen kun je niet opsporen. Verder heel vreemd dat fraudeurs weer beschermd worden. De omgekeerde wereld, Geld krijgen en niet gecontroleerd mogen worden.
faber
De reactie van V6 21 is klassiek. De CRvB heeft niet gezegd dat verborgen camera's niet mogen. De CRvB heeft gesteld dat ee geen wettelijke grondslag is voor deze inzet en dat die grondslag er wel moet zijn. Dat is een vrij normale manier van rechtstatelijk denken: alles wat de overheid doet heeft een wettelijke basis nodig. Het heeft dus niks te maken met het beschermen van fraudeurs maar met het beschermen van burgers tegen overheidsoptreden waar de volksvertegenwoordiging dmv een wet in meerderheid (nog) geen toestemming voor gegeven heeft. Het alternatief? Willekeurig en eigenmachtig overheidsingrijpen waartegen geen bescherming of verzet mogelijk is.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Camera toezicht wel toegestaan onder het mom van veiligheid en dit zou weer niet kunnen . Inderdaad de omgekeerde wereld als er verdenking is van fraude alle middelen inzetten om de fraudeurs te pakken . Zeker in de sociale dienst genoeg die zwart bijklussen met een uitkering. En gelijk degene zwaar aanpakken waar ze dat werk verrichten.
Helene
En de privacyschenders in de wijkteams dan ?

Die filmen burgers,gezinnen en kinderen wel 24 uur per dag om het priveleven van iemand vast te leggen !

De beelden liggen overal.
Advertentie