Advertentie
sociaal / Nieuws

Veenendaal kampt met loverboys

Middelbare scholen in Veenendaal blijken te kampen met zogeheten loverboyproblematiek. Aanpak van deze gedwongen prostitutie is voor de gemeente één van de prioriteiten in haar nieuwste Veiligheidsplan.

25 februari 2011

Daarnaast geeft de gemeente, die  behoort tot de groep van 22 zogeheten  Marokkanengemeenten,  voorrang aan het terugdringen van  de overlast door Marokkaanse jongeren.  Of het bij de loverboys ook  vooral gaat om jongens van Marokkaanse  afkomst, is nog niet helder.  ‘Dat willen we juist beter in beeld  krijgen’, aldus gemeentelijk woordvoerder  Krijn Weeda. 

 

‘Op verschillende scholen kennen  we de loverboy-problematiek, waarbij  sprake is van onderdrukking en  uitbuiting. Jonge meisjes werken  onder invloed van een loverboy in  de prostitutie en verrichten illegale  activiteiten als drugstransport’, zo  meldt de gemeente in haar deze  week uitgebrachte Veiligheidsplan.  Op scholen moet ‘verdacht gedrag’  als spijbelen, het hebben van dure  spullen en het rijden in grote auto’s  voortaan worden gesignaleerd.  Daarnaast moet jongeren worden  geleerd verantwoord om te gaan  met drugs en alcohol. 

 

Volgens de gemeente betreft het de  Christelijke Scholengemeenschap  Veenendaal en het Rembrandt College,  beide vmbo-scholen. ‘We hebben  uit informele wegen vernomen  dat hier loverboys actief zijn. Hoe  groot het probleem is weten we  niet, bij de politie zijn momenteel  geen cijfers bekend’, aldus de  gemeentelijke zegsman. Woordvoerders  van beide scholen waren niet  bereikbaar voor commentaar vanwege  de schoolvakantie. 

 

Weerbaar

 

‘Om grip te krijgen  op het loverboy-circuit gaan we  inzetten op preventie en jongeren  weerbaar maken voor deze bedreigingen’,  zegt gemeentewoordvoerder  Weeda. Via meidengroepen en  andere projecten zullen welzijnswerkers  proberen het zelfvertrouwen  en het gevoel van eigenwaarde  van de schoolmeisjes op te krikken,  hen te leren ‘nee’ te zeggen en om  te gaan met groepsdruk.

 

 ‘Dit geldt niet alleen voor loverboys,  maar ook voor bijvoorbeeld alcohol  en drugs’, aldus Weeda. ‘Daarnaast  moedigen we aan tot het doen van  aangifte, zodat we eerder in beeld  hebben wanneer er een probleem  is, beter zicht hebben op de omvang  en sneller maatregelen kunnen  nemen’. 

 

De overlast- en criminaliteitsproblemen  met de Marokkaanse jongeren  heeft Veenendaal wel al goed op het  netvlies. In de periode 2005-2009  is 42,6 procent van de Marokkaans-  Nederlandse jongeren tussen de 12  en de 24 jaar minimaal één keer in  aanraking geweest met de politie.  Dat cijfer moet voor de jaren 2011-  2014 worden gehalveerd, kondigt de  gemeente aan. In absolute aantallen  kwamen in 2009 zeventig Marokkaanse  mannen tussen 12 en 24  jaar in aanraking met de politie. Dat  is 10,1 procent van het totale aantal  Marokkaanse mannen in dat leeftijdscohort. 

 

Marokkanengemeente

 

 Veenendaal wil uiteindelijk van de  lijst Marokkanengemeenten af,  meldt de gemeente in het Veiligheidsplan.  Het aantal overlastgevende  jeugdgroepen moet dalen  naar nul, het aantal hinderlijke  groepen moet omlaag van zeven  naar vier. Het aantal meldingen  van jeugdoverlast moet eveneens  met 30 procent omlaag, zo is het  streven. 

 

Tussen 2002 en 2009 blijkt het aantal  meldingen van jeugdoverlast  met 73 procent gestegen: van 373  naar 645. Enerzijds wijst dat op toename  van de overlast, maar anderzijds  is ook de meldingsbereidheid  gestegen, legt de gemeentelijk  woordvoerder uit. 

 

Begin vorig jaar kwam Veenendaal  landelijk zeer negatief in het nieuws  vanwege een aantal incidenten met  volgens de politie ‘licht getinte’ jongeren.  Zo vond een aantal gewelddadige  berovingen plaats. In één  geval werd het slachtoffer naakt op  de spoorbaan gelegd. ‘We willen dat  Veenendaal veiliger wordt. Bovendien  willen we voorkomen dat Veenendaal  opnieuw in de schijnwerpers  komt te staan in de landelijke  media’, schrijft de gemeente nu in  haar meest recente plannen. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

jan
Stem PVV. Die gaat dit allemaal oplossen!
Sander / ambtenaar
sowieso stem ik PVV; de import van problemen van "niet-westerlingen" is gigantisch.
Of de problemen door PVV worden opgelost zal moeten blijken. Maar problemen ontkennen, is sinds Fortuyn gelukkig steeds minder aan de orde.
Advertentie