Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn wil onderzoek naar giga-overschot

Gemeenten hebben heel wat uit te leggen aan staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA). Het overschot van bijna 1,2 miljard over 2015 werpt ‘in ieder geval een totaal ander licht op de signalen van gemeenten die denken dat ze tekort komen op de Wmo en jeugd’, aldus Van Rijn in een reactie.

01 november 2016

Gemeenten hebben heel wat uit te leggen aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS, PvdA). Het overschot van bijna 1,2 miljard over 2015 werpt ‘in ieder geval een totaal ander licht op de signalen van gemeenten die denken dat ze tekort komen op de Wmo en jeugd’, aldus Van Rijn in een reactie. ‘Daarmee voeren we voortaan een ander gesprek.’

Individuele gemeenten

De staatssecretaris wil niet bij voorbaat alle gemeenten over één kam scheren. Samen met gemeenten wil hij snel in het hoe en waarom van de overschotten duiken. ‘Dit overschot roept vragen op. Zijn gemeenten extra voorzichtig geweest in het eerste jaar en hoe pakt het uit voor individuele gemeenten?’

Onduidelijk

Gemeentekoepel VNG benadrukt die lokale verschillen. ‘De ene gemeente houdt geld over, de andere kampt met tekorten’, aldus de VNG in een reactie. De VNG vindt met Van Rijn een nadere analyse wenselijk. De gemeentekoepel tekent daarbij wel aan dat gemeenten ‘terecht’ behoudend hebben begroot. ‘Lange tijd was er onduidelijkheid over het budget en de aantallen cliënten. Gemeenten waren daarom voorzichtig.’

Redelijke prijs

Bij kwalitatief goede zorg voor kinderen hoort een redelijke prijs. Gemeenten die zeggen dit niet te kunnen betalen, hebben nu zeker iets uit te leggen, vindt ook Jeugdzorg Nederland. ‘Gemeenten hebben in 2015 te fors bezuinigd op de jeugdzorg: zowel op de aantallen als op de tarieven voor de verschillende jeugdzorgvormen. In 2016 is er opnieuw bezuinigd op deze tarieven en we horen dat veel gemeenten voor 2017 de tarieven nog verder willen verlagen. Dat brengt de kwaliteit van de jeugdzorg in gevaar, terwijl nu blijkt dat gemeenten geld overhouden dat bedoeld was voor de zorg voor kinderen.’

CBS

Het CBS meldde maandagmiddag dat gemeenten vorig jaar bijna 1,2 miljard euro hebben overgehouden op hun budget voor de Wmo en jeugdzorg. Op werk en inkomen komen ze bijna 400 miljoen euro tekort. Het CBS baseert zich op financiële gegevens die gemeenten over 2015 (verplicht) hebben aangeleverd. 

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het toont wel aan hoe diep we moreel gezakt zijn. Hulp en zorg worden uitsluitend nog vorm gegeven in termijn van budget en planningsproces ! Empathie en aandacht moeten altijd voorop staan, maar daar hoor je de staatssecretaris of die wethouders nooit over. Onze politici zijn nog slechts de bewakers van Brave New World.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Hulp en zorg worden slechts uitgedrukt in termen van budget, planning en proces. Excuses voor de stijlfout.
René de Groot / beleidsmedewerker / coördinator
In alle reacties op dit artikel en ook elders ontbreekt naar mijn mening één belangrijk element. Het overschot betreft 2015 en is daarmee incidenteel Structureel is er geen overschot. Het rijk heeft bij de transities al bepaald dat de budgetten in de jaren na 2015 jaarlijks minder worden. En ook in 2016 (Septembercirculaire) wordt er verder gekort.
Arnold / gemeentemabtenaar
Gemeenten zijn voorzichtig geweest door de mega kortingen die van Rijn gemeenten oplegde. Er werd voortdurende gesleuteld aan de budgetten en groep van zorgbehoevenden. Hoe kun je dan verwachten dat alles in het EERSTE jaar van de decentralisaties loopt zoals gepland? Echt wereldvreemd die figuren in Den Haag. Ze zouden ook blij kunnen zijn dat iedereen zijn/haar zorg heeft gekregen bij zo'n enorme operatie. Pure minachting naar de uitvoerenden dit, bah!
A. Wassenburg
Mijn gelijk is bewezen. Het geld wordt niet gebruikt waarvoor het is bestemd, het wordt opgepot voor latere leuke dingen. Oplossing: oormerken van deze middelen en aan de hand van de daadwerkelijk gedane uitgaven bekijken wat zo'n gemeente volgend jaar weer krijgt. Ja, dat gaat meer kosten. Moet ook. Er zijn nog te veel mensen die steeds tussen de wal en het schip vallen ook al hebben ze de zorg hard nodig. En waarom elk jaar weer die verzoeken, oud blijft toch oud en zorgbehoevend wordt niet meer beter. Zorg mag wat kosten. Maar zorgbeperking gaat ten koste van de burger. Hoe lang blijft (On)rijn nog praten? Tot alle zorgvragenden dood zijn, soms?
T. ten Klooster
Volkomen logisch dat er geld over is. Als je immers als gemeente totaal niet weet wat je te wachten staat, als nog lang na 1 januari 2016 zaken onduidelijk zijn, dan is het logisch dat je voorzichtig met het geld om gaat. Als je het als een malle gaat uitgeven loop je als gemeente een enorm risico op grote tekorten.
henk
Er moet een onderzoek naar Martin van Rijn komen. Wat bezielt deze man om te sturen op geld en niet op resultaat. Visie ontbreekt, geen flauw benul van wat leeft onder mensen en stapelt fout op fout. Ik snap dat gemeenten op safe gaan.
Rik / journalist
Er moet een onderzoek gestart worden naar het onverantwoorde kabinetsbeleid van de PvdA om het sociale domein over de schutting te gooien en te hopen dat daar een bezuiniging uit zou komen met praatjes voor de vaak als "dicht bij de burger". De bezuiniging is geslaagd! 1,2 miljard overtreft de stooutste verwachtingen. Maar het is niet genoeg.

De spaarpot van ouderen wordt niet met 4% rente (!!!). belast, maar volgend jaar met 4,6%. Dat levert weer wat miljarden op. Weg met de PvdA.
mark
Hoe inefficiënt is het rijk jaren geweest. Gemeenten hebben miljarden bezuinigd omdat het moest. Ze kregen de rijkstaken met een veel lager budget.

Dat ze geld over houden is een 'gunstig' bijkomstigheid omdat de kortingen die het rijk doorvoert de komende jaren nog veel verder oplopen. Het stelt de gemeente nu in de gelegenheid om het huidige niveau te handhaven en de scherpe kantjes er af te halen. Dus iets royaler te worden.
Marjolein
Er zijn hele lange wachtlijsten van burgers die hulp aan vragen en het gewoon niet krijgen.

Huishoudhulp,verpleegzorg jeugdzorg vreemd...

Wel wordt er heel veel geld besteedt aan het geven van hulp waar niemand op staat te wachten.
Paul / projectleider
Nou mooi, de eerste bezuiniging voor het nieuwe kabinet is al gevonden!



FF kijken wat zullen we nu eens decentraliseren, politie, ...
Machteld / vreemd
De meeste mantelzorgers kunnen het niet meer aan gaan er bijna lichamelijk aan onder door maar krijgen geen verpleeg steun omdat er geen geld voor is maar wel ggz die ze niet willen.
Advertentie