of 59232 LinkedIn

'Van Rijn negeerde waarschuwing over pgb's'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft eerdere waarschuwingen over persoonsgebonden budget (pgb) in de wind geslagen. Inmiddels zijn duizenden hulpbehoevenden in problemen gekomen door pgb.
11 reacties

Duizenden hulpbehoevenden zijn in problemen gekomen door het nieuwe persoonsgebonden budget (pgb) maar waarschuwingen dat dit zou gebeuren, heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in de wind geslagen. Dat meldt het AD zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Risico
De belangrijkste uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB), waarschuwde Van Rijn vlak voor de invoering van het nieuwe stelsel dat 'de haalbaarheid risicovol was geworden'. Volgens hem kon het systeem toch per 1 januari worden ingevoerd omdat is voorzien in zogenoemde terugvalscenario's, waarbij zorgovereenkomsten voorlopig worden goedgekeurd. Zorggelden worden dan zonder controle aan cliënten overgemaakt met toetsing achteraf. 
'Op verzoek van de Tweede Kamer zal een onafhankelijke probleemanalyse worden uitgevoerd', aldus Van Rijn in de krant. Naar de extra kosten die zijn ontstaan door de chaos wordt volgens hem op dit moment gekeken.


Regeling wordt niet begrepen
Vorige week bleek uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de helft van de mensen die een persoonsgebonden budget ontvangen, de regeling niet begrijpt. Daardoor maken ze fouten in hun administratie. Van de mensen met een pgb die in 2013 en de eerste helft van 2014 zijn gecontroleerd, gebruikte de helft het zorggeld onjuist. Bij de SVB zou het verloop onder het personeel groot zijn omdat boze en gefrustreerde zorgbehoevenden hun woede koelen op medewerkers en hen soms zelfs met de dood bedreigen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door M. Ernst (Huisvrouw) op
Ben zelf afhankelijk van een pgb en ben het afgelopen jaar met de helft van het te besteden bedrag op achteruit gegaan. Hen zelfs de maand dec uit eigen zak bij moeten betalen. In maart wordt ik weer gekeurd en zal dit bedrag nog lager worden. Vind het intriest dat zoiets gebeurd en iemand eruit gegooid wordt. Ze gaan toch hun gangetje en het wordt chaos, waar heel veel mensen de dupe van worden.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@De Groot. Wil je -vooral verkeerd georganiseerde- zaken veranderen dan moet je lef hebben en slagvaardig zijn. Als je bij zo'n grote operatie denkt iedere punt en komma voor iedereen te kunnen regelen dan heb je het glad mis. Uiteraard moeten zaken waar het mis gaat snel worden opgelost. Van Rijn verdient eerder steun en een pluim dan al het gezemel van sommige politici. Kritisch zijn mag, maar er wordt wel erg veel overdreven en zorgvragers kunnen zelf ook zorgvuldiger opereren (bijv. geen onhaalbare aanvragen indienen, aanvragen goed en duidelijk invullen etc. etc.).
Door De Groot op
toch niet zo, Wiersma. Of kun je het allemaal niet meer volgen ? Lees anders het artikel nog eens goed. Van Rijn is vele malen gewaarschuwd dat uitbetaling via de SVB niet op korte termijn zou gaan werken. Maar hij heeft gewoon zijn zin doorgedrukt.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het feit dat het hele circus rond de PGB's verkeerd is georganiseerd en gemakkelijk tot allerlei fraude leidt kan niemand Van Rijn aanrekenen. Dat circus dateert namelijk van voor zijn tijd. Alleen jammer dat de goeden onder de kwaden moeten leiden, maar dat dit instrument grondig op de schop moest was evident. Je snapt niet hoe de politiek zoiets kan verzinnen.
Door opmerker op
als dit een paspoortzaak was geweest, dan hadden we al geen staatssecretaris meer. lang geleden, maar toen ging dan zo.
Door Ria Huisman (Directeur whats in the name) op
Als er nu niet zo was gefraudeerd was dit niet nodig geweest. Echter er zit geen kennis vanuit de praktijk en daar loop ik al jaren tegenaan.
Geleerden daar toch?? Maar geen praktijkervaring helaas wordt de burger daar de dupe van.
Systemen kun je niet even aanpassen evenals er nu zorgconsulenten zijn die indicaties mogen stellen.
Waar gaat dit naar toe?
Kijk ook even naar de verzamelwetten 2015 er komt nl nog meer aan.
Door henk bongers (burger) op
Hoe vaak is het verhaal over het op alle fronten falen van van Rijn nu verteld.
Zijn complete staatssecretarisschap wordt gekenmerkt door een opeenstapeling van niet geringe missers met grote gevolgen.

In het bedrijfsleven had hij niet eens aan de bak gekomen en zeker had hij al lang de 'zak' gehad.
Waarom dan nog aanhouden als staatssecretaris?
Conclusie: ONGESCHIKT!!!
Door Lezer (Automatiseerder) op
Wanneer komt er nu eindelijk eens een autoriteit op automatiseringsgebied in Den Haag die een veto kan uitspreken over besluiten van politici die denken dat je massale systemen als van de Belastingdienst, Studiefinanciering, SVB eventjes omvormt of herschrijft? Ze leren het nooit daar. Even afgezien van het feit dat Van Rijn naar niemand luistert en door de PvdA in het sociale veld is neergezet als een kleuter voor het eerst in een speeltuin. Hij doet maar wat. En NL zit met de gebakken peren.
Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Laten we hopen dat vandaag dit kabinet van kille, empathieloze boekhouders valt over de asielzoekers. Voor gewone burgers heeft de Partij van de Ambtenaar toch geen enkele interesse. Maximaal 2 zetels in de Tweede Kamer is meer dan voldoende voor deze zielloze partij.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het beste is inderdaad dat er zo snel mogelijk een motie van wantrouwen wordt gelanceerd tegen Van Rijn