of 59232 LinkedIn

Van der Staaij: decentralisaties landen pas na drie jaar

Een jaar of drie. Zo lang gaat het volgens SGP fractieleider Cees van der Staaij duren voordat de decentralisaties in de samenleving en in de politiek geland zijn. Tot die tijd zijn er volgens de fractieleider veel ‘donkere wolken aan de hemel’ te verwachten.

Een jaar of drie. Zo lang gaat het volgens SGP fractieleider Cees van der Staaij duren voordat de decentralisaties in de samenleving en in de politiek geland zijn. Tot die tijd zijn er volgens de fractieleider veel ‘donkere wolken aan de hemel’ te verwachten. 

Politieke cultuur
Het zal in de eerste jaren volgens Van der Staaij voor de politiek moeilijk zijn te accepteren dat decentraliseren ook inhoud dat zaken in verschillende gemeenten anders lopen. ‘Het is de politieke cultuur om alles wat er mis gaat de komende jaren gelijk toe te schrijven aan de decentralisaties. Het gebeurt nu ook dat er ouders van hot naar her worden gestuurd met hun kinderen. Maar na 1 januari 2015 zal ieder incident toegeschreven worden aan de decentralisaties,’ zo voorspelt de fractieleider.
 

Gemeenteraadje spelen
De SGP-er deed zijn uitspraak tijdens een bijeenkomst van de Stichting Machiavelli ter gelegenheid van de start van het nieuwe parlementaire jaar. Van der Staaij riep de kamerleden op om niet bij ieder incident de minister op het matje te roepen. Een oproep die gesteund werd door de eveneens aanwezige VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: ‘Voor de kamerleden wordt het een oefening in zelfbeheersing.’ De VVD-er noemde het opvallend dat gemeenteraadsleden vaak tweede-kamertje willen spelen, maar dat kamerleden net zo vaak ‘gemeenteraadje’ spelen. ‘Dat moeten ze afleveren’, meent Zijlstra.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
Drie jaar? En de kamer mag niet reageren maar moet toekijken? Dan is het probleem opgelost. De mensen oud en jong, die deze zorg nu nodig hebben zijn dan al dood. Menéér van der Staaij moet zijn bijbel eens lezen. Daar staat iets in over de minsten der mijnen.
Door Spencer Zeegers op
Dus een gemeenteraadslid mag er niks meer van zeggen, omdat hij voor kamerlid speelt. En een kamerlid mag niks zeggen omdat hij dan voor raadslid speelt. Wie mag er dan nog wel iets zeggen? Ouders van kinderen in de knel? Overbelaste mantelzorgsters? Hulpverleners (die vaak al in het verdachtenbankje zitten)? En als ze iets zeggen over megakortingen en massa-ontslagen, wie luistert er dan nog? De VVD-fractie? En - zelfs als er geluisterd wordt- wie doet er dan wat mee?
Nee, VVD en SGP, een raadslid en een kamerlid moeten het volk vertegenwoordigen; ze hebben de plicht hun mond open te doen, mede namens die kinderen, ouders, hulpverleners en anderen die door deze transities zwaar in de knel komen. Wat slecht is, mag niet onbesproken blijven...
Door wimjoost licht (programmamanager Ambitieprogramma excellent overheidsmanagement) op
Geduld van Den Haag zou altijd fijn zijn. Hier komen verwndering van wet- en regelgeving, vermindering van budget en decentralisatie samen. Dus garantie voor gedoe. Het minste probleem is de decentralisatie. Dat ging met de WMO prima. Maar de combi is lastig voor gemeenten. Geef de partners in het veld vertrouwen en tijd. Dat helpt. Want gedoe komt er toch.
Door nico (realist) op
3 jaar is al optimistisch. De normale cyclus is 3 jaar. 1 jaar inrichten/reorganiseren (dit is al erg snel). Dit moet eigenlijk nog starten, men is nu alleen aan het inkopen. 1 jaar om echt te gaan werken in de praktijk en het 3e jaar om wat op papier is bedacht echt werkbaar te krijgen (optimaliseren). Meestal bedenkt de politiek op dat moment de volgende verandering. Kijk maar naar centralisatie van politie, waarbij de decentralisatie net afgerond leek.
Door Jacques op
Het verloop in de komende tijd is inderdaad al te schetsen: de media en daar achter aan hollend, de 2e Kamer, putten zich uit in het "aan de kaak stellen" van alle ongelukken die zich gaan voordoen. Voorts ontstaat er grote opwinding zodra er verschillen tussen gemeenten in de uitvoering zijn (decentralisatie?). En aansluitend op de re-centralisatie die nu al aan de gang is, verworden de gemeenten (opgeschaald en geherindeeld onder het mom van zwaardere verantwoordelijkheden) tot een overzichtelijk aantal uitvoeringskantoren van de nieuwe eerste overheid, het Rijk.
Door Willem op
Dus gemakshalve wordt nu al het gras voor de oppositie weggemaaid.... Pas op! Niet zeuren! Ceesje had er beter voor kunnen zorgen dat de decentralisatie beter was geregeld en georganiseerd..
Door Willem op
En hoelang duren vervolgens de centralisaties? Want op een goed moment bedenkt een of ander licht dat het weer anders moet.