Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Ark: 'Meer dan bijstand voor gehandicapte met baan'

'Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan'', is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen. Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.

15 december 2017

Gehandicapten met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering.

Er op vooruitgaan

'Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan'', is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen. Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden.


Simpelere regels
Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels. Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon.

Aanval op beschaving

Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben. 'De regering doet een keiharde aanval op de beschaving. Van de VVD kunnen we dit verwachten, maar dat CDA, D66 en CU dit mogelijk maken, is onvoorstelbaar', aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens hem ontneemt het voorstel juist iedere motivatie om te gaan werken, 'want je gaat er niets meer op vooruit.'

In de knel

Volgens de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart verliezen betrokkenen het recht op een volledige werkeloosheidsuitkering en een normaal pensioen. 'Op deze manier komen arbeidsgehandicapten in de knel.' Van Ark wil met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en arbeidsgehandicapten in gesprek over de voorgestelde veranderingen. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mart
Goed zo van mevr. van Ark ! Er wordt al zoveel misbruik gemaakt van deze goeierds. Top.
Anne / Beleidsadviseur
En opnieuw wordt een ‘structurele’ regeling voor financiering van extra werkgelegenheid binnen enkele jaren teruggedraaid. Gek toch dat werkgevers niet zo veel vertrouwen meer hebben in structurele oplossingen van de overheid.
Leva
Gemeentes weigeren vooralsnog om een CAO op te stellen voor mensen die onder Banenapspraak/ Participatiewet werken. Deze mensen worden behandeld als een onderklasse, het goedkoopste werkvolk en ze kunnen geen kant uit om hun perspectief te verbeteren. Men zegt dat ze minder 'productief' zijn als andere werknemers en daardoor een lagere beloning krijgen voor werk. Maar wie controleert dat? Mijn zoon kan max 300,- euro verdienen want anders belandt hij in een lagere ao-klasse en legt hij geld toe als hij meer verdient. Hij zit niet voor niets in Wajong, zijn functioneren is steeds een dubbeltje op zijn kant. Hij loopt ook nog eens het risico om zijn Wajong kwijt te raken. Voor deze mensen is het een hopeloze situatie. Dit alles terwijl mensen met arbeidsbeperkingen zo snakken naar waardering van hun talenten en inzet, men kiest er niet voor om langs de kant te staan. Ook voor hun is dat belangrijk voor een positiever zelfbeeld, geeft het structuur en houvasr in hun toch al onzekere leven. Het mes snijdt tevens aan twee kanten: iemand die beter in zijn vel zit, doet een minder groot beroep op zorg. Het is schandalig hoe er wordt omgegaan met deze groep.
Anoniem zus van een wajonger / Mantelzorger
En weer smijt Mw. van Ark het weer over de schutting van de gemeentes. Ipv zelf de verantwoordelijkheid te nemen qua beleid, lekker makkelijk. Wat mij nog het ergste stoort aan deze staatssecretaris, hoe hypocriet ze langs speciale werkplaatsen gaat zoals paswerk en voedselbanken. Erkent dat er een heleboel ellende is en vervolgens het bij de gemeentes dumpt, die ze geen enkele millimeter ruimte geeft om de scherpe kantjes eraf te halen. In een ding is Mw. van Ark wel consequent, iedere wajonger/wao-er/oudere/chronisch zieke/mantelzorger de vernieling in te helpen. Werken moet lonen alleen niet voor deze groep en hun mantelzorgers, daar wordt zonder enige nuance de participatie-wet gehandhaafd. Dat deze groep sowieso al 20% hogere lasten heeft als een ander deert de staatssecretaris niet. Waren de wajongers/gehandicapten.chronisch zieken nog zelf redzaam voor de uitvoering van de participatie-wet , wordt deze groep door alle kortingen die worden doorgevoerd niet meer zelfredzaam. Gevolg zo langzamerhand krijg je een nieuw soort dakloze de niet zelfredzame wajonger/gehandicapte/oudere. Niet zelfredzaam temeer ze het daarvoor wel waren in hun vaak aangepaste woningen wmo-woningen. En helaas kan deze groep nergens terecht als op straat belanden, geen geschikte aangepaste opvang. Maar de verantwoording nemen ho maar, rondkijken bij paswerk /amgroep/dagbestedingen/voedselbanken zogenaamd doen of dat je het erg vindt. Maar verantwoording ........... Stop met dit krankzinnige beleid,
Advertentie