Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrechtse Heuvelrug bewezen dementie-vriendelijk

Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam - wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

25 juli 2016

Dementievriendelijke gemeenten zijn er – in naam -  wel meer. Maar Utrechtse Heuvelrug weet inmiddels ze het ook écht zijn. De gemeente heeft de test van Alzheimer Nederland met glans doorstaan. Als eerste in Nederland.

Huilen
‘Ik zat samen met collega wethouders te vergaderen met de winkeliersvereniging toen er een dame binnen kwam met een nogal warrig verhaal’, vertelt burgemeester Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug. ‘Ze sprak onder anderen over haar kinderen en begon te huilen. Op een gegeven moment zei ze “ik moet de burgemeester hebben”.’ Hij nam haar mee naar een andere ruimte, stelde haar op haar gemak, sprak in korte zinnen, stelde één vraag tegelijk en checkte of ze begreep wat hij bedoelde. Geslaagd. De vrouw bleek een mystery guest van Alzheimer Nederland en Naafs had de situatie aangepakt zoals dat hoort.


260 duizend mensen
Nederland telt ruim 260 duizend mensen met dementie. De komende jaren zal dat aantal flink stijgen. Tot 400 duizend in 2040, voorspelt Alzheimer Nederland. In Utrechtse Heuvelrug gaat het om 1200 mensen, een aantal dat in 2040 tot 2600 zal zijn gegroeid. En dus is het belangrijk dat iedereen weet hoe met dementerende mensen om te gaan. Zo’n 40 gemeenten hebben daarom gezegd zich in te willen zetten voor mensen met dementie. Utrechtse Heuvelrug ging een stap verder dan de theorie en liet zich testen.


Trainen
‘We deden eigenlijk al jaren allerlei dingen voor mensen met dementie’, aldus Naafs. ‘Er is een inloopcafé voor dementerende mensen en we hebben een aanpak voor mantelzorgers. Maar toen we bij een bijeenkomst van Albert Heijn waren, waar medewerkers getraind werden, werd ik enthousiast hieraan mee te doen. Het college was dat ook en dus zijn we met Alzheimer Nederland medewerkers gaan trainen. De getrainden werden trainers en zo werd de hele organisatie onderwezen. Toen de mystery guests ter controle de gemeente bezocht en proeftelefoontjes pleegde, werd in ruim 80 procent van de gevallen adequaat gereageerd.


Goede voorbeeld
‘Iedereen kent wel iemand met dementie’, verklaart Naafs zijn persoonlijke interesse, ‘en toch rust er nog een taboe op. Dat merk ik als ik bijvoorbeeld een bruidspaar bezoek dat 60 jaar getrouwd is. Dan denken mensen dat ik niet langs wil komen omdat één van de twee dement is. Daar schamen ze zich dan voor. Maar natuurlijk komt de burgemeester dan ook!’ Hij hoopt dat zijn gemeente het goede voorbeeld geeft voor anderen. Maar ook binnen zijn gemeente is het werk nog niet af. ‘De voorzitter van de winkeliersvereniging was op bezoek toen de mystery guest bij mij kwam. Hij wil er nu ook mee aan de slag. En de bibliotheken zijn er ook mee bezig.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Post
Hier kunnen we alleen maar respect voor hebben en hulde voor de inspanningen.
Advertentie