Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht niet in zee met Buurtzorg Nederland

Utrecht gaat niet in zee met Buurtzorg Nederland of diens dochteronderneming Familiehulp. Een van de dertien huidige aanbieders van thuishulp in Utrecht mag het contract van het bijna failliete TSN Thuishulp overnemen.

22 februari 2016

Utrecht gaat niet in zee met Buurtzorg Nederland of diens dochteronderneming Familiehulp. Een van de dertien huidige aanbieders van thuishulp in Utrecht mag het contract van het bijna failliete TSN Thuishulp overnemen.

Negatief
Dat heeft het Utrechtse stadsbestuur maandag besloten, twee dagen voor het landelijke overnamebod van Buurtzorg afloopt. Daarmee is Utrecht voor zover bekend de eerste gemeente die negatief beslist over de kwestie.
 

Transitievergoeding
Het belangrijkste struikelblok is volgens het college de transitievergoeding die Buurtzorg vraagt voor overname van de contracten van TSN. Landelijk gaat het om een bedrag van 5 miljoen euro. Utrecht moet daarvan 60.000 euro betalen. Om te voorkomen dat deze bijdrage als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, zou Utrecht alle andere thuishulpaanbieders in de stad een gelijkwaardig bedrag moeten aanbieden. Dat zou Utrecht ruim een miljoen euro gaan kosten zonder dat er ook maar een huis is gepoetst.

Aanbesteding
In Utrecht krijgen 5500 mensen hulp. TSN verzorgt 450 adressen en garandeert die hulp tot 25 april van dit jaar. Voor die tijd wil Utrecht de TSN-adressen via een aanbesteding bij een andere aanbieder onderbrengen. De nieuwe aanbieder moet alle TSN-hulpen overnemen tegen het huidige salaris en de relatie tussen hulp en klant moet in stand blijven. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits van Vugt / Public Consulancy & voorzitter van 2 lokale rekenkamers
Utrecht heeft gelijk. En de koepel van gemeenten, VNG, en de brancheorganisaties voor thuiszorg hebben er al eerder voor gewaarschuwd: ingaan op het bod van Buurtzorg zou gelijk staan aan (verboden) staatssteun, met alle vervelende financiële gevolgen van dien voor gemeenten.



Bovendien is het raar, dat Buurtzorg / Familiehulp, zoveel duurder is dan andere zorgaanbieders terwijl ze zeggen dat ze 50% minder leidinggevenden hebben door het concept van zelfbeheer.



En die relatief dure loonkosten van de thuishulpen compenseren ze met minder uren hulp...



Gek verhaal....





Geen wonder dat de meeste grote steden inmiddels al andere oplossingen gevonden hebben.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De heer Van Vugt beziet de wereld natuurlijk vanachter een beeldscherm en een bureau. Wie met zorg te maken heeft of er anderszins professioneel kennis mee gemaakt heeft, die weet dat de kwaliteitsnormen bij BuurtZorg hoog liggen en dat de patiënt er centraal staat. Bureaucraten zien liever nooit patiënten en beperken hun gezichtsveld slechts tot dossiernummers met indicatiecode. Het is wachten tot de eerst bureaucraat komt met een voorstel voor het euthaniseren van ouderen... Langzamerhand krijgt onze maatschappij met deze aanbestedingen wel gevaarlijke trekken met parallellen naar Duitsland 75 jaar geleden. Het is wel opvallend - en ik bekijk dat objectief - dat alleen Fleur Agema van de PVV zich druk maakt over de aandacht voor patiënten. Zelfs de SP is in de ban van euro's geraakt...
Advertentie