Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht inventariseert stiltegebieden

De gemeente Utrecht brengt haar stiltegebieden in kaart. Via een digitaal stadspanel heeft zij 3000 inwoners gevraagd naar hun favoriete stille plekken. En van 22 november t/m 1 december worden er straatinterviews. Utrechters kunnen hun stille plekken ook zelf aanmelden op een website.

24 november 2010

Gezondheid
Op http://www.utrechtmilieu.nl/stil/ zijn parken, plantsoenen en een enkel klooster gemarkeerd. Het Milieucentrum Utrecht (MCU), Milieucentrum Utrecht (MCU), het Platform Utrechtse natuur- en milieuorganisaties (PLU) en de Stichting Klank zijn betrokken bij het initatief. Het is de positieve pendant van het gemeentelijk actieplan om geluidsoverlast tegen te gaan. ‘Stilte en rust worden gezien als goed voor de gezondheid van mensen’, zegt woordvoerder Chris Verhoeven van de gemeente Utrecht.

40-45 decibel
Wat de definitie van stilte is? Moeilijk precies te zeggen,  zegt Verhoeven. ’40-45 decibel. Maar het luistert niet zo nauw. Als er op de achtergrond van een park ruis van een snelweg klinkt, kunnen mensen die plek toch als rustig ervaren.’ 

Geen bordjes
De inventarisatie is vooral bedoeld om mensen bewust te maken van het belang van stilte. Met de stiltegebieden zelf gebeurt niet veel. Juist aan dit soort plekken wil je niet teveel ruchtbaarheid geven, geeft Verhoeven toe. En bordjes stiltegebied plaatsen ‘strookt niet met ons beleid om de kwaliteit van de openbare ruimte hoog te houden.’

Huizenkopers
Maar de informatie is nuttig voor huizenkopers. De gemeente kan de kwaliteit van de plekken verhogen door er bankjes en speeltoestellen in te zetten. En wie weet wordt de website een iPhone-applicatie voor mensen die een stiltegebied zoeken. Zet u ‘m, eenmaal ter plekke, even op trilstand? Graag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie