Advertentie
sociaal / Nieuws

Universiteit Leiden bundelt islamkennis

De Universiteit Leiden heeft een instituut opgericht dat beoogt de in Leiden beschikbare kennis over islam en moslimsamenlevingen te bundelen.

09 oktober 2009

Dit LUCIS (Leiden University Center for the Study of Islam and Society) is een samenwerkingsverband van wetenschappers van de faculteiten Geesteswetenschappen, Rechten en Sociale Wetenschappen. De Leidse universiteit heeft wereldwijd faam als een centrum van islamstudie en herbergt vele deskundigen over regio’s waar de islam dominant is.

 

‘Er is hier heel veel kennis aanwezig over de islam en moslimsamenlevingen. Die willen wij meer dan nu het geval is ter beschikking stellen aan de samenleving’, zegt professor Léon Buskens, directeur van het nieuwe kenniscentrum. ‘We denken dat dit van belang is voor het maatschappelijk debat én voor de buitenlandse politiek. Er heerst momenteel in Nederland een overdaad aan ongefundeerde meningen, er is een schrijnend gebrek aan gebruik van de beschikbare kennis. Er wordt van alles beweerd maar het stoelt niet op feiten’, aldus de Leidse wetenschapper, van huis uit antropoloog en hoogleraar Recht en cultuur in islamitische samenlevingen.

 

‘Neem een stelling als “Dé islam is gewelddadig”. Heel veel mensen hebben geen benul wanneer en waarom moslims zich aangetrokken kunnen voelen tot geweld’, geeft Buskens als voorbeeld.

 

Debatten

 

Het nieuwe kenniscentrum gaat zich toeleggen op drie regionale zwaartepunten: Midden- Oosten, Zuid-Oost-Azië en moslims in het Westen. Daarnaast richten de experts zich op de thema’s islamitisch recht, intellectuele debatten onder moslims en de diversiteit van hedendaagse moslimsamenlevingen. ‘We kunnen ons bijvoorbeeld buigen wispelover de vraag hoe vrome moslims zich dienen te gedragen in een Westerse samenleving waar ze in de minderheid zijn. Het gedachtegoed van een Tariq Ramadan kan daarbij ook onderwerp van studie zijn’.

 

Het LUCIS gaat lezingen en symposia organiseren en onderzoeksprojecten opzetten. Het centrum treedt op 14 oktober voor het eerst naar buiten met een grote internationale conferentie in Leiden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie