Advertentie
sociaal / Nieuws

Uit de uitkering, in de digitalisering van patiëntendossiers

Deze week gaan 52 werkzoekenden in Tynaarlo tijdelijk aan de slag met het digitaliseren van papieren patiëntendossiers. Werkplein Baanzicht is er blij mee.

08 juli 2013

Deze week gaan 52 werkzoekenden met een uitkering in Tynaarlo voor zes maanden aan de slag met het digitaliseren van papieren patiëntendossiers van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Werkplein Baanzicht is er blij mee.


Zes kilometer dossiers
Het Groningse Martini Ziekenhuis wil in totaal zes kilometer aan papieren klinische en poliklinische patiëntendossiers digitaliseren en heeft dat uitbesteed aan het bedrijf Forline. Die heeft daar echter niet genoeg mensen voor in dienst en heeft besloten de digitalisering vanuit een pand in Tynaarlo uit te voeren met 52 tijdelijke krachten. Die medewerkers zijn geworven samen met Werkplein Baanzicht, de sociale dienst voor de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo. De 52 krachten, die nu in de bijstand zitten, zullen via een uitzendbureau zes maanden voor Forline werken, tegen een regulier salaris.

Tijdelijkheid geen probleem
"Wij staan daar absoluut positief tegenover", zegt woordvoerder Josien Hof van Werkplein Baanzicht, die de tijdelijkheid van de opdracht geen probleem vindt. "Het is gewoon werk en het levert altijd werkervaring op." Daarnaast zegt zij hoop te hebben dat Forline met vervolgopdrachten komt. Behoud van uitkering is niet aan de orde, benadrukt zij. "We zullen nooit 52 mensen met behoud van uitkering ergens laten werken. Dat doen we alleen eventueel in kleiner verband, bijvoorbeeld om werkervaring op te doen of met een proefplaatsing die zicht biedt op een contract." Hof zegt dat Werkplein Baanzicht de betreffende mensen in drie, vier weken heeft gevonden. "De gedachte dat mensen niet zouden willen kun je daarmee wel wegstrepen. En een uitzendbureau zie ik dat nog niet zo snel voor elkaar krijgen."

Vanzelfsprekend
Directeur Dirk-Jan Methorst van Forline zegt dat het voor zijn bedrijf vanzelfsprekend is mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt' werk te bieden. "En ze krijgen voor die zes maanden een normaal salaris betaald." Ze werken vanuit een pand in Tynaarlo, waarnaar de dossiers tijdelijk worden overgebracht voor de verwerking.

Veiligheid geregeld
Dat de uit zo'n 150 kandidaten geselecteerde tijdelijke werknemers persoonlijke - en dus privacygevoelige - dossiers onder ogen krijgen, is niet te voorkomen, zegt Methorst. "Maar we hebben daar een aantal maatregelen voor getroffen. We zijn ISO 27001-gecertificeerd voor dataveiligheid. En iedereen die bij ons werkt moet een verklaring omtrent gedrag inleveren en een geheimhoudingsverklaring ondertekenen."

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Ik ben niet tegen uitbesteden, echter dienen hier wel een aantal goede afspraken en voorwaarden aan verbonden te zijn. Ten eerste mag het geen "goedkope" saneringsslag zijn door een "need/want to score" baasje op het bestaande personeelsbestand. Ten tweede gaat het hier om zeer privacygevoelige informatie en dan verdient het om een goede screening op de mensen die hiermee aan de slag gaan, los te laten. Een verklaring omtrent gedrag en een geheimhoudingsverklaring voldoet m.i. in deze zeker niet. Ook scannen verdient aandacht om uiteindelijk geen verkeerd samengestelde dossiers te krijgen (spreek uit ervaring dat het dus niet altijd even goed gaat). Kortom, veel wijsheid toegewenst!
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Oh en nog een kleine nabrander; wie is verantwoordelijk en ontslagbaar wanneer het uitbestede werk toch niet zo goed gaat? Hopelijk de baas die besloten heeft dit uit te besteden, want het is net even te makkelijk om dan alleen - zonder dat het voor hem/haar consequenties heeft - dit bij het bedrijf weg te leggen die "wat scanpersoneel heeft ingezet zonder enige verbondenheid met het werk".
O. ten Hove
Kijk gemeente Den Haag. Zo hoort het. Regulier werk tegen regulier salaris en daarna ww.... en neit iets terugdoen voor de samenleving zogenaamd waarbij reguliere arbeid wordt verdongen. Maar maak dat een directeur maar eens wijs die 'mean and lean' toepast en denkt dat mensen in de bijstand hetzelfde behandeld kunnen worden als auto's... In een normaal bedrijf was zo'n directeur allang gewipt, maar niet in de gemeente Den Haag want daar is men erg sociaal in hun personeelsbeleid. Het is zo zielig om een disfunctionerende directeur te ontslaan: hypotheek en kinderen... Maar deze empatie heeft men niet ten aanzien van de echte werkers....
ww-er
Dit is nooit blijvend werk. Want ik ken een bedrijf waar dit soort werk ook voor 4 jaar geleden werd aangeboden aan mensen die richting UWV//SD wegens sluiting bedrijf/afdelingen. Dit betreft beetje scannen. Dan weet ik zeker dat Martini Ziekenhuis in Groningen gaat saneren op een afdeling. Eigenlijk vind ik dat Martini Ziekenhuis medewerkers die straks op straat komen te staan dit werk aangeboden moeten krijgen en niet iemand die al jarenlang in de bijstand zit., maar dit is mijn mening. Je leert hier niets van. Beetje scannen. Word het woon/ververkeer dus ook goed betaald of moeten ze hier speciaal een auto voor aanschaffen. Ik denk dat het geld kost voor de werkzoekende. 400 reiskosten per maand en maar 900 echt overhouden. (bijstandsniveau.) Kwa salaris max 5 euro boven bijstand en ze komen niet meer in aanmerking net als ik voor kwijtscheldingen. Ik wens U veel succes. Lijntje houden werk . Dit werk gaat ze echt geld kosten, maar houden net 5 euro boven bijstand over. Ze zijn straks hun vrijstellingen kwijt. Even kijken hoelang dit werk hun echt gaat motiveren. Natuurlijk een ding is altijd goed, weer tussen de mensen komen en regelmaat. Maar ben eerlijk veel beter project dan prikken/schoonmaken in de thuiszorg op een 0 urencontractje, want hier bouw je geen ervaring mee op en kom je ook NOOIT uit de uitkering.
Advertentie