of 59232 LinkedIn

Tweederde gemeenten huurt hulp in voor decentralisaties

Zowel grote als kleine gemeenten huren adviesbureas in om hen te begeleiden bij de decentralisaties, waardoor er veel extra taken op gemeenten afkomen.
9 reacties

Tweederde van de gemeenten huurt externe adviesbureaus in bij de voorbereiding van de extra taken die ze vanaf volgend jaar krijgen. Van 166 gemeenten die een enquête van actualiteitenrubriek Nieuwsuur invulden, huren er 111 hulp van buitenaf in. In 2013 en 2014 geven ze samen zeker 25 miljoen euro uit aan externe inhuur.

Forse taakverzwaring
De decentralisaties van taken op het gebied van jeugdzorg, maatschappelijke zorg en arbeidsparticipatie per 1 januari 2015 leidt tot een forse taakverzwaring voor gemeenten. Bureaus helpen de gemeenten met het maken van plannen, verzorgen de informatievoorziening of leveren een projectleider.

Geen cent
Niet alleen grote gemeenten maar ook veel kleinere gemeenten steken veel geld in het inhuren van externe adviesbureaus. Amsterdam geeft in 2013 en 2014 3,6 miljoen euro uit aan externe inhuur. Bijvoorbeeld Oldenzaal trekt 1,4 miljoen euro uit, terwijl buurgemeenten Dinkelland en Tubbergen geen cent uitgeven aan adviesbureaus.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jack van der Goes (Directeur Daadkracht Advies ) op
De kennis is idd al aanwezig in de gemeenten. De kunst is om deze kennis te bundelen en te richten en hierdoor inzicht te geven in de totale keten. Het inhuren kan een "frisse" blik hierop geven.
Door Geinteresseerde op
dat een externe in sommige gevallen nodig is, kan niet ontkend worden maar weet ook zeker dat er nog veel tijd en geld te besparen is als er online goed gecommuniceerd word over wat de veranderingen zijn. Door per 1 januari online alles goed om orde te krijgen bespaar je al ontzettend veel op vragen die telefonisch binnenkomen. Bovendien word ook de druk op de webrichtlijnen aangescherpt vanuit de EU. goede ontwikkeling uiteraard maar bij veel gemeenten is ook dit nog niet op orde helaas.
Door Joop Veenis (Opleidingsinstituut in oprichting) op
Als gemeenten wat meer tijd krijgen of nemen om zelf de benodigde kennis voor de veranderingen op te doen, zou dat wat uitmaken? Ik hoop het wel.
Door Joop vd Ende (ervaringsdeskundige) op
De burootjes weten vaak niets meer dan de ambtenaren bij de gemeente. Ze vragen zelfs de info op en gaan net zoals de ambtenaren kijken hoe het in elkaar zou kunnen steken. De gemeenten durven niet te beslissen, terwijl ze de kennis vaak wel hebben. Dat is de uitbesteding.
Door JaapvV (adviseur) op
Niet zo gek hoor. Als je het zelf niet weet of nooit hebt gedaan dan leen je je kennis extern in. Mi. overigens minder vanwege taakverzwaring dan vanwege onmacht.
Door M. van den Berg (Beleidsmedewerker Sociale Zaken) op
'Gemakshalve' wordt vergeten dat gemeenten over dezelfde periode van het Rijk een veelvoud van dat miljoenenbedrag krijgen als invoeringsbudget. Het kost de gemeente dus geen cent uit eigen middelen en ze weten zich verzekerd van heel gerichte kennis die lang niet altijd voorhanden is. Echt een non-issue dus.
Door Collega (collega) op
Beste Veenman, dat meent u toch niet werkelijk, dat de regio's de jeugdzorg goed en kostenefficiënt geregeld zouden hebben. Ik neem aan dat dat ironisch bedoeld was...
Alleen die overhead al: residentiële jeugdzorg voor € 300 per dag...
En dan op de verkeerde plaats behandelen, waardoor het arme kind na een half jaar weer naar een andere plek toekan om liefdeloos opnieuw te beginnen
Die hebben toch nog nooit op prestaties en geld gestuurd?
Het zal bij gemeenten vast in het begin wel eens moeizaam gaan, maar soberder en dichter bij de cliënt, en met meer hart voor kind en omgeving: ongetwijfeld!
Door J. Veenman op
O, ironie! Binnen de stadsregio's en de provincies is de jeugdzorg jarenlang effectief en kostenefficient geregeld.
Door Hans Jacobs op
De miljoenen die Rijk en gemeenten uitgeven aan externen kunnen worden teruggehaald bij de ouderen.