of 59232 LinkedIn

Twee nieuwe vondelingenkamers geopend


In Middelburg en in de regio West-Brabant openen binnenkort nog twee vondelingenkamers. Ook zijn er plannen voor vondelingenkamers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Initiatiefneemster Barbara Muller heeft dat zondag aangekondigd.
4 reacties
In Middelburg en in de regio West-Brabant openen binnenkort nog twee vondelingenkamers. Ook zijn er plannen voor vondelingenkamers in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Maastricht. Initiatiefneemster Barbara Muller heeft dat zondag aangekondigd.
Nog geen gebruik van gemaakt
Vorig jaar openden in Groningen en Papendrecht de eerste vondelingenkamers. Een moeder kan haar baby daar anoniem achterlaten. Tot dusver is er nog geen gebruik gemaakt van die mogelijkheid, aldus Muller.

Tegenstanders

Er is ook weerstand tegen de vondelingenkamers, onder andere bij de Raad voor de Kinderbescherming. Een kind dat bij een vondelingenkamer wordt afgegeven, zal niet weten wie zijn biologische ouders zijn. En weten van wie je afstamt is een fundamenteel recht en tevens van essentieel belang voor het kind, zeggen tegenstanders. Bovendien krijgt de moeder niet de zorg die zij nodig heeft.

 

Strafbaar, maar niet opgetreden

Het achterlaten van een baby is strafbaar maar staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) treedt vooralsnog niet op tegen vondelingenkamers. De juridische mogelijkheden om op te treden tegen een particuliere voorziening waar vrouwen hun kind kunnen achterlaten zijn beperkt, zegt hij. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hor op
Noem het verzorgingsstaat-kinderen, treurig resultaat van decennia georganiseerde antiselectie.
Door HaBe (IC-er) op
Wat je er ook van mag denken, het is in ieder geval een aanmerkelijk beter alternatief dan de glasbak of een galerij van een flatgebouw.
Door Ambtenaar (Gemeenteambtenaar) op
Staatssecretaris faalt bij de broodnodige aanpak van jihadbestrijding, maar zal al te graag zijn spieren laten tonen bij de tegenwerking van particuliere kinderopvang. Dit is zinloos geweld van de overheid tegen de burgers.
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Het is een zorgelijke ontwikkeling inderdaad. Vooral dat er situaties ontstaan die ouders ertoe dwingen afstand te moeten doen van hun kind. Verschrikkelijk moet dat voor hen zijn.

De raad van Kinderbescherming heeft wat makkelijk praten. Rechten....bla bla. Wat is het alternatief? Een kind op straat achterlaten? Kinderen in Afrika hebben ook rechten, maar wat daar allemaal gebeurt. Tijd om wakker te worden!

Daarom toch een mooi initiatief, al hoop ik dat er nooit gebruik van gemaakt zal worden.