Advertentie
sociaal / Nieuws

'Tuigdorpen Wilders kansloos'

Het plan van PVV-leider Geert Wilders om asociale veelplegers (‘tuig’) naar Deens model in speciale ‘skaeve huse’ bij elkaar te zetten, valt in slechte aarde bij de Nederlandse organisatie Eropaf!, die op diverse plaatsen heeft geëxperimenteerd met dergelijke woningen voor overlastgevers. ‘Het is het zoveelste schot voor de boeg.’

11 februari 2011
Streng en sturend
Skaeve huse zijn bedoeld voor extreme overlastveroorzakers met een historie in de hulpverlening. Meestal gaat het om mensen met een meervoudige problematiek, die niet meer zijn te handhaven in een gewone woonomgeving. Bijvoorbeeld vanwege de geluidsoverlast die ze veroorzaken, of de verzamelwoede die ze aan de dag leggen.

Containerwoningen
In containerwoningen op geïsoleerde terreinen kunnen ze hun gang gaan en worden ze een op een begeleid in plaats van door diverse hulpverleners die tegen elkaar worden uitgespeeld. ‘Alleen als je streng en sturend optreedt kun je hun vertrouwen winnen. Dan begint het te werken’, zegt Jos van der Lans, een van de bedenkers van Eropaf!

Ommuurde dorpen
Van der Lans: ‘Wat Wilders voorstelt is het tuig bij elkaar zetten, een hek er omheen zetten, en het ze zelf maar laten uitzoeken. Dat is geen beschaafde samenleving. Ik kan me er echt boos over maken.’ Nederland heeft een historie met ommuurde dorpen voor ‘asocialen’: Veenhuizen, Willemsoord, Ommerschans. Van der Lans: ‘Dat kun je nu weer doen, maar léér eens van die ervaringen: daar zijn geen opzienbarende resultaten geboekt.

Trukendoos
Wilders’ opmerkingen zijn gespeend van elke historische kennis. Hij wil geen moeite doen kennis te nemen van de ervaringen van 200 jaar verzorgingsstaat. Als hij zich daar in zou verdiepen, oprecht zou willen weten wat de ervaringen zijn van de professionals, dan zou hij een zinvolle discussie aangaan en zou ik morgen bij hem op de stoep staan om er over te praten. Nu haalt alles wat mislukt is uit de trukendoos.’

Reacties: 17

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Het was toch een vooraanstaand CDA-lid dat al lang geleden sprak van "opvoedkampen"? Niet origineel dus, die PVV. Maar dat is men in de landelijke politiek over het algemeen al niet.
Willem / AS
Lijkt me wel wat, alle bagger bij elkaar. Gaat Geert er dan zelf ook wonen? Met zijn misselijkmakende ideeën en demonisering van andersdenkenden, zou hij er goed op z'n plaats zijn.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Lubbers zijn plan om 'heropvoedings-kampen' te realiseren kreeg destijds ook de kans niet om te worden uitgewerkt. Hadden we het toen maar geprobeerd. Laat Wilders eerst zijn plan maar eens serieus uitwerken voordat we, beterweters die we zijn, over hem heen buitelen. De overlast-maatregelen tot nog toe, hebben totaal geen effect gehad. We worden uitgelachen door crimineeltjes die thuis nog de borst krijgen. Zie Gouda! Ik ben dus wél benieuwd naar de uitwerking van het plan. Geef ze daar in ieder geval de kans toe.
dennis
Dit is toch al wel een succes in Scandinavie?
En in Tilburg werkt het ook best redelijk. Het lijkt me meer weerstand tegen wilders wat dit plan tegenwind geeft. Het plan zelf is namelijk best wel goed.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Willem heeft het over demonisering van andersdenkenden.
Tja Willem, als het uitsluitend anders denken zou zijn, is er geen probleem. Een ieder mag denken wat hij of zij wil.
Het gaat om mensen die zich anders gedragen. Overlastgevend en crimineel gedrag. En als je die gasten als buren hebt, dan ga jij ook anders denken ten opzichte van jouw huidige gedachte.
Rolf Steenwinkel / voormalig wethouders stadsdeel Amsterdam-Westerpark
Het woord tuigdorp is erg ongelukkig gekozen. Het Deense model van de Skaeve Huse werkt prima. Als bestuurder was ik verantwoordelijk voor het experiment in de Amsterdam waarvan bij het artikel een foto staat geplaatst. Het idee is om mensen die moeilijk in een normale woonwijk zijn te handhaven, er vlak naast in speciale woningen te plaatsen. Dus niet ver van de bewoonde wereld, maar er juist vlak naast. De effecten van dit experiment zijn uitgebreid onderzocht. Het is een groot succes. De overlast is weggenomen en de "aso's" voelen zich er prima. Laten we stoppen met elkaar voor rotte vis uit te maken en te werken aan pragmatische oplossingen.
Piet / directeur
Beste mensen, s.v.p. niet zo kissebissen, omdat het van Geert komt! En of we het nu "tuig" dorpen noemen of vergelijkbaar is ook niet van belang. Tot dusver hebben zeer vele probeersels, regels en vermeende maatregelen al jaren tot niets geleid. Wat ik wekl heb begrepen is dat diverse Gemeenten met goede resultaten al hebben geexperimenteerd met het Deense model. Echter bestemmingsplannen zouden een beletsel zijn voor toepassing op grotere schaal. Mijn advies is o.m.: verder gaan met dit model en bestemmingspannen dienovereenkomastig aanpassen.
Roeland
Het idee en de uitwerking zal prima zijn, alleen de misselijke retoriek van Wilders word ik zo moe van. Leg je plannen eens een keer normaal uit en probeer niet altijd zo krampachtig te 'scoren' met je misselijke termen..

Irritante kerel..
Jeejee / onthuller
De pvv heeft weer een woordje bedacht, hoor !! Nu moet iedereen het nabekken en his master's voice spelen. Schei toch uit. Weg met die onnozelaars, die zelf aso's in de tweede kamer handhaven. Die Lucassen - de brievenbus-pisser - mag gewoon blijven zitten. Zolang de pvv haar eigen stal niet kan schoonhouden en haatzaaien bij haar bon ton is en bovendien GW geen respect kan opbrengen voor de rechter - ach, daar kan hij niet praten - verdient deze fake-partij - met slechts 1 lid - geen respect. En alles wat de pvv als nieuws brengt, is oud. Dat er een ander papiertje onheen is gedaan, veranderd daar niets aan, nada.
ethan
Kamermeerderheid wil aso’s in containerwoningen
ANP - 25/04/05, 11:40

Een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil huurders die ernstige overlast opleveren, gedwongen laten verhuizen naar een containerwoning buiten de stad….

CDA, PvdA en VVD willen dat gemeenten en maatschappelijke instellingen gezamenlijk zorgen voor goede begeleiding van de asociale huurders. Als ze hun leven hebben gebeterd, zouden ze weer naar een normaal huis kunnen terugkeren. Een aantal gemeenten in Nederland beschikt al over ‘laatstekanswoningen’.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/669141/2005/04/25/Kamermeerderheid-wil-aso-s-in-containerwoningen.dhtml

en uit 2008

Overlastgevers in containerwoningen

SP-wethouder Hans van Hooft, verantwoordelijk voor het onderhoud en de leefbaarheid in de Nijmeegse wijken, speelt met de gedachte om aan de rand van Nijmegen containerwoningen te plaatsen voor extreme overlastgevers.

“Op dit moment is het voor mensen bij wie het na een flinke waarschuwing en een tweede kans weer misloopt, echt afgelopen”, aldus Van Hooft.?”Ze verliezen hun uitkering of huis. Ik wil hiermee kijken of er voor deze mensen nog een derde kans mogelijk is, in een containerwoning.”
http://nijmegen.sp.nl/weblog/2008/02/21/interviews-met-sp-wethouder-hans-van-hooft/
ethan
Enkele reis naar het land van herkomst is overigens in veel gevallen goedkoper.
Arnold / Observator
Te lang is de verziekers van de samenleving de hand boven het hoofd gehouden. De crimineel wordt gespaard, het slachtoffer verwaarloosd.
En nu is er eindelijk een mooi constructief en sociaal verhaal, zo moeten we het doen.
Werkelijk een waardevolle bijdrage, dit ertikel.
onnavolgbaar
Het uit de samenlevingplaatsen van mensen met bepaald ongewenst gedrag heette tot in de jaren 50 van de vorige eeuw 'zorg voor onmaatschappelijken'.
Guido / Onderzoeker
Op 5 april 2005 luidde een kop in de Volkskrant: "Kamermeerderheid wil aso's in containerwoning."

Het artikel begon met de woorden:
"Een ruime Kamermeerderheid van CDA, Partij van de Arbeid en VVD wil huurders die ernstige overlast opleveren, gedwongen laten verhuizen naar een containerwoning buiten de stad."
Wie zijn hier de Kampbeulen???
Er is in bijna zes jaar veel veranderd. OOK het standpunt van de Partij van de Arbeid blijkbaar. Wat zes jaar geleden nog met een ruime Kamermeerderheid zou worden aangenomen is nu taboe geworden. Alleen maar omdat één partij dit op haar agenda heeft gezet.
De PvdA is een stelletje hypocriete huichelaars.
Wim van der Goot / Pedagoog
Ik wil wel in zo een dorp wonen.
Bas / logicus
Ik krijg een beetje de indruk dat de negatieve reacties komen van mensen die belang hebben bij het handhaven van reeds mislukte projecten. Ze zouden anders zonder werk komen te zitten.
M.b.t. Veenhuizen, Willemsoord en Ommerschans waren de resultaten dat de criminaliteit in de omgeving waar deze overlastgevers vandaan waren gehaald afnam. Alleen werd dit toentertijd nog niet goed gedocumenteerd.
Alle proefballonnen om de criminaliteit te beteugelen die dankzij GL, PvdA en D’66 in de afgelopen 3 á 4 decennia zijn opgelaten bleken zo lek als een mandje. Miljarden zijn er zo over de balk gegooid.
Iemand komt ook niet in aanmerking voor zo’n dorp omdat er eenmalig een middelvingertje tegen iemand is opgestoken. Er zijn gezinnen waar de politie meer dan 50 X per jaar voor de deur staat vanwege diverse problemen waartoe zij zelf de oorzaak zijn.
Ik wens dan ook dat alle negatieve schrijvers zich melden bij de PVV om ze te bewegen om eerst te proberen deze probleemgezinnen op te vangen als nieuwe buur bij de klagers op deze rubriek.
Het is een unieke kans voor de klagers om het ongelijk aan te tonen van de PVV.
Ik denk dat er geen vrijwilligers zich zullen melden.
Doe maar net als Femke, mijn kinderen zijn geen sociaal experiment ( voor GL, D’66 en PvdA plannen).
Theo Krins / Raadslid Gouda
Uitdaging bij deze problematiek blijft een goede balans tussen repressie en perspectief bieden, waarbij je relaties bouwt, helder de grenzen aangeeft en jongeren stimuleert om zelf initiatieven te ontplooien.
Lees eens: www.theokrins.blogspot.com
Advertentie