Advertentie
sociaal / Nieuws

Troonrede schept geen duidelijkheid over persoonlijke verzorging

In de troonrede is uitgebreid aandacht besteed aan de decentralisaties langdurige zorg, jeugdzorg en werk. Daarbij werd nut en noodzaak tot burgerkracht en mantelzorg benadrukt. Er is geen duideljikheid geschapen over wie vanaf 2015 de verantwoordelijkheid krijgt over de persoonlijke verzorging.

17 september 2013

Uit de troonrede wordt niet duidelijk of de persoonlijke verzorging naar gemeenten of naar de zorgverzekeraars wordt overgeheveld.

Verpleging

‘Lichtere vormen van langdurige zorg worden straks uitgevoerd door gemeenten, die beter kunnen beoordelen of een traplift of taxivergoeding noodzakelijk is. Vergoeding van huishoudelijke hulp blijft beschikbaar voor mensen die deze hulp echt nodig hebben en niet zelf kunnen betalen. Medische zorg zoals verpleging valt straks onder de reguliere zorgverzekering’, aldus koning Willem-Alexander in zijn eerste troonrede.

 

Participatiesamenleving

In de troonrede werd uitgebreid ingegaan op de decentralisaties langdurige zorg, jeugdzorg en werk. Daarbij werd nut en noodzaak tot burgerkracht en mantelzorg benadrukt. ‘Het is onmiskenbaar dat mensen in onze huidige netwerk- en informatiesamenleving mondiger en zelfstandiger zijn dan vroeger. Gecombineerd met de noodzaak om het tekort van de overheid terug te dringen, leidt dit ertoe dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam maar zeker verandert in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving.’

 

Onhoudbaar

‘De omslag naar een participatiesamenleving is in het bijzonder zichtbaar in de sociale zekerheid en in de langdurige zorg. De klassieke verzorgingsstaat uit de tweede helft van de twintigste eeuw heeft juist op deze terreinen regelingen voortgebracht die in hun huidige vorm onhoudbaar zijn en ook niet meer aansluiten bij de verwachtingen van mensen. In deze tijd willen mensen hun eigen keuzes maken, hun eigen leven inrichten en voor elkaar kunnen zorgen. Het past in die ontwikkeling zorg en sociale voorzieningen dicht bij mensen en in samenhang te organiseren. Om dit te bereiken, decentraliseert de regering overheidstaken op drie gebieden.’

Maatwerk

De nieuwe Jeugdwet brengt vanaf 2015 ‘de jeugdzorg via de gemeenten dicht bij het kind. Juist gemeenten zijn in staat om op basis van de specifieke situatie van het kind dat hulp nodig heeft, maatwerk te leveren in samenspraak met andere domeinen, zoals wonen, onderwijs, veiligheid en sport’, aldus Willem-Alexander.

Hervorming Awbz

Rondom de hervorming van de langdurige zorg (Awbz) is in de troonrede voor gemeenten geen helderheid geschapen. Die hervorming is nodig omdat ‘de uitgaven daarvoor explosief blijven stijgen. Die bedragen nu al 2.200 euro per Nederlander per jaar, zo werd in de troonrede gesteld. Dit najaar komt het kabinet met een wetsvoorstel.

Arbeidsquotum

Ook refereerde Willem-Alexander aan het arbeidsquotum. Een wetsvoorstel daaromtrent is in de maak. Het geldt als stok achter de deur voor bedrijven om mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen, als ze zich niet houden aan de afspraken in het sociaal akkoord om, samen met de overheid, in 2026 tot 125.000 banen te scheppen. Via de quotumwet worden bedrijven dan alsnog verplicht een percentage van hun personeel te rekruteren uit mensen met een arbeidsbeperking.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie