Advertentie
sociaal / Nieuws

Tijdelijke wajongers voortaan ook klant van gemeente

Staatssecretaris Kleinsma wil dat arbeidsgehandicapten die tijdelijk niet kunnen werken onder de Participatiewet vallen en niet langer onder de Wajong-regeling.

28 juni 2013

Mensen die slechts voor een bepaalde tijd gebruik hoeven te maken van de Wajong, vallen in 2015 gewoon onder de Participatiewet die door de gemeente wordt uitgevoerd. Alleen wajongers die nooit in staat zullen zijn om te werken mogen hier nog van gebruik maken. Wajongers worden daarom herkeurd. Deze en andere maatregelen staan in de contourenbrief Participatiewet die staatssecretaris Klijnsma naar de Kamer heeft gestuurd.

Quotum

Het kabinet komt ook met een quotumregeling wanneer werkgevers niet met voldoende banen komen die ze hebben toegezegd. Bedrijven moeten in 2015 en 2016 in totaal 11.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten hebben geschapen vergeleken bij 1 januari 2013. Lukt dat niet, dan krijgen bedrijven een verplicht quotum (vast percentage) opgelegd van arbeidsgehandicapten die ze in dienst moeten nemen.


Garantstelling banen

Klijnsma is tevreden met de garantstelling voor de extra banen in het sociaal akkoord. “Door deze afspraak krijgen meer mensen met een arbeidsbeperking een baan bij een gewone werkgever. En wordt aan de keukentafel maatwerk geleverd aan iedereen met een arbeidsbeperking, die werk zoekt. En tegelijkertijd wordt hiermee ook een cultuuromslag bereikt: mensen met een beperking werken straks bij een gewoon bedrijf”.


Efficiencykorting

Verder wordt in de aan te passen Participatiewet de efficiencykorting op de Wsw een extra jaar uitgesteld. Naast de structurele extra middelen  ontvangen gemeenten eenmalig € 300 miljoen meer middelen dan was voorzien in het regeerakkoord. Ten opzichte van het Wetsvoorstel Werken naar Vermogen is het totale voordeel voor gemeenten tussen 2013 en 2019 € 1 miljard.

Snel aan de slag

De staatssecretaris roept  de gemeenten op om  samen met de sociale partners snel aan de slag te gaan, zodat de Participatiewet op 1 januari 2015 succesvol in werking kan treden. Het kabinet komt ook met een quotumregeling wanneer werkgevers niet met voldoende banen komen die ze hebben toegezegd.

Slap quotum
GroenLinks heeft al laten weten dat het de quotumregeling niet ver genoeg vindt gaan. 'Het kabinet bezuinigt op sociale werkplaatsen en pakt jonggehandicapten hun Wajonguitkering af, maar doet ondertussen niks om deze mensen bij reguliere werkgevers aan het werk te krijgen, constateert GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. 'Dat vergt namelijk investering, begeleiding en een stevig quotum.'
 
Goed bestuderen  

Divosa hoopt dat de brief ertoe zal bijdragen dat rijk en gemeenten tot goede afspraken kunnen komen. Of het kabinet voldoende tegemoet komt aan de bezwaren van gemeenten is volgens Paas pas duidelijk als de voorstellen goed zijn bestudeerd. "Het belang van de nieuwe Participatiewet vereist zorgvuldigheid, " aldus voorzitter René Paas.


Grote opgave

Paas hoopt dat rijk en gemeenten snel overeenstemming bereiken over de voorwaarden voor een verantwoorde uitvoering. "Zorgvuldige invoering van de Participatiewet kost voorbereidingstijd. 1 januari 2015 lijkt ver weg, maar de opgave is groot genoeg om snel aan de slag te willen."

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Wie verlost ons van dit kabinet. Zelfs de 'sociale' Klijnsma valt door de maand. Het Nederlandse werkeloosheidspercentage zal bijkans verdubbelen want er zijn geen banen. Het lijkt wel of Klijnsma een d'66'er is. hervormingen en mensen treffen die wel deels arbeidsongeschikt zijn de armoe in jagen want de werkgevers kun je niet vertrouwen. De PvdA laat zich met Samson cs van zijn slechtste kant zien.
bert barten / gemeenteambtenaar
Bovenstaand artikel van De Volkskrant genoemd door vrijdag is allang achterhaald door dit artikel:http://nos.nl/artikel/523356-herkeuring-voor-waj … Dus wel alle bronnen goed in de gaten houden!!!
vrijdag
Het gaat helemaal niet om tijdelijke Wajongers, maar om gedeeltelijke Wajongers die onder bijstandsregime moeten gaan vallen. D.w.z. alle Wajongers niet voor 80-100 % afgekeurd worden bij de herkeuring volgens de alweer strengere normen. Nu al zegt het kabinet dat ze verwacht dat dit maar 40.000 van de 230.000 mensen Wajongers zal zijn.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/a …

Vijf van de zes vallen dan dus uit de Wajongers! Zelfs als ze volgens de herkeuring een blijvende beperking hebben.
Advertentie