Advertentie
sociaal / Nieuws

Thuiszorg Achterhoek onder toezicht

Hans Borstlap is door minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aangesteld om toezicht te houden op thuiszorgorganisatie Sensire in de Achterhoek.

23 oktober 2013

Hans Borstlap wordt de onafhankelijke waarnemer in de zaak-Sensire. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) hebben dat woensdag bekendgemaakt.

Onrust rond aanbesteding
De bewindslieden willen dat Borstlap, lid van de Raad van State, gaat toezien op de aanbesteding van de thuiszorg in de Achterhoek. Het is onrustig rond thuiszorgorganisatie Sensire sinds die het ontslag van 1100 werknemers aankondigde. Asscher en Van Rijn willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor de ontslagen medewerkers van Sensire. Ook willen ze herhaling bij toekomstige aanbestedingen voorkomen.

Opvolging
Volgens vakbond Abvakabo/FNV zou Sensire het ontslag al eerder hebben bedacht en met gemeenten hebben afgekaart de medewerkers na ontslag te laten terugkeren in een goedkopere constructie als alfahulp. Sensire stelde dat het niet meer betrokken is bij welke opvolging van de thuishulp dan ook.

Schijnconstructies
Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de kwestie en vrezen dat er wordt gewerkt met schijnconstructies. Asscher en Van Rijn verzekerden de Kamer eerder al dat ook zij zich realiseren hoe ingrijpend het ontslag is en dat zij tegen schijnconstructies zijn waarbij mensen met een vast contract worden ontslagen om vervolgens voor een minder contract hetzelfde werk te gaan doen. Van Rijn heeft gemeenten opgeroepen uiterlijk in november een knoop door te hakken over de thuiszorg in 2014 zodat de medewerkers voor 1 januari zekerheid hebben.

Tussenrapportage
De eerste tussenrapportage van Borstlap wordt begin november verwacht, de tweede aan het einde van het jaar. Voor 1 februari 2014 rapporteert hij niet alleen aan de twee bewindslieden maar ook aan andere betrokken partijen als de gemeenten en vakbond Abvakabo/FNV. In de loop van 2014 wordt de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de adviezen van de commissie-Kalsbeek die ook de arbeidsrechtelijke positie van alfahulpen bekijkt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie