of 59232 LinkedIn

Thuisonderwijs wordt aangepakt in Rotterdam

De laatste vier jaar groeit het aantal kinderen uit Rotterdam dat thuisonderwijs krijgt. In het huidige schooljaar is er voor 33 kinderen uit vijftien gezinnen sprake van een vrijstelling.
3 reacties

In Rotterdam wordt het moeilijker om nog thuisonderwijs te volgen. Het college van burgemeester en wethouders gaat strenger optreden tegen ouders die om onjuiste redenen hun kind van school houden om het thuis les te geven.

Meer kinderen krijgen thuisonderwijs
De laatste vier jaar groeit het aantal kinderen uit Rotterdam dat thuisonderwijs krijgt. ‘In het huidige schooljaar is er voor 33 kinderen uit vijftien gezinnen sprake van een vrijstelling. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vier jaar geleden: in het schooljaar 2010-2011 mochten twaalf kinderen thuis onderwijs krijgen’, aldus het college. Nu zijn er opvallend meer kinderen (dertien) die van school worden gehaald omdat de ouders salafist zijn, ofwel een streng-islamitische stroming aanhangen.

Religieuze redenen
Het college vermoedt dat sommige ouders hun kind onterecht van school houden en dat daar geen religieuze redenen aan ten grondslag ligt. Om die reden kan namelijk vrijstelling worden gegeven. ‘Alle kinderen hebben recht op goed onderwijs. Dat recht is voor deze kinderen niet gewaarborgd. Regulier onderwijs moet immers aan kwaliteitseisen voldoen, terwijl bij vrijstelling geen enkele verplichting geldt tot het volgen van onderwijs of het waarborgen van de kwaliteit’, staat in een brief van het college.

Duidelijkheid
Ouders die hun kind van school willen houden moeten, nu duidelijker aantonen waarom ze dat willen. Tegen de ouders van kinderen die nu al thuis worden gehouden, wordt strenger opgetreden. Tegen degenen die in overtreding zijn, wordt een proces verbaal opgemaakt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ayna op
"Plaats het systeem voor het kind", zegt iemand hier.

Ja, hoe hard dat nodig is, zien we aan de constante toename van het aantal jihadistenkinderen hier.

Alle retoriek over 'foute' schoolsystemen ten spijt, maar die krijgen dat toch echt van huis uit mee.
Door Systeem op
Onbekend maakt onbemind. En alles wat in onze samenleving niet binnen 'het systeem' past - om welke reden dan ook - wordt per definitie beschouwd als ongewenst of zelfs gevaarlijk.

Hoe kan het toch dat 'onderwijs' door één, met wat pech moegestreden, leerkracht die 35 kinderen moet begeleiden meer vertrouwen krijgt dan een geïnspireerd en betrokken ouder? Staat dat schoolkind écht middenin dé samenleving? Is het sociaal écht verstandig om te leren van je leeftijdsgenoten? Is het écht inspirerend om dag in dag uit in een suf klaslokaal het beste uit jezelf te halen?

Er is geen passend alternatief voor thuisonderwijs als je bedenkt hoeveel er misgaat in het regulier onderwijs. In plaats van symptoombestrijding (thuisonderwijs verbieden) zou je als overheid moeten streven naar voorzien in het juiste alternatief. Waar elk kind gezien wordt. Waar elk kind mag ontwikkelen volgens zijn eigen lijntje. Waar elk kind inspiratie en uitdaging vindt.

Het systeem voor het kind in plaats van het kind in het systeem.
Door Monique op
Het onderwijs wordt gek van de regels die de inspectie stelt. Hoe garandeer je bij thuisonderwijs of het onderwijs voldoende is. Zeker de beheersing van de nederlandse taal. Bovendien vind ik dat kinderen op school thuis horen bij andere kinderen. Dit maakt ze weerbaarder.