of 59232 LinkedIn

'Te weinig geld voor woningdeler in bijstand'

Mensen in de bijstand die met anderen in een huis wonen houden te weinig geld over om van te leven. Volgens de zogeheten kostendelersnorm kunnen meerdere bewoners in een woning met elkaar de gezamenlijke kosten, maar uit de praktijk blijkt dat de woningdelers veel minder kosten kunnen delen met elkaar dan was berekend.
3 reacties

Mensen in de bijstand die met anderen in een huis wonen houden te weinig geld over om van te leven. Volgens de zogeheten kostendelersnorm kunnen meerdere bewoners in een woning met elkaar de gezamenlijke kosten zoals huur, energie en internet delen. Ze krijgen daarom een lagere uitkering. Maar uit de praktijk blijkt dat de woningdelers veel minder kosten kunnen delen met elkaar dan was berekend.

Ondeelbare kosten veel hoger

De kosten die je niet kunt delen met je medebewoners, zoals je zorgkosten en kosten voor eten, verzekeringen, kleding, persoonlijke verzorging en dergelijke, zijn volgens het onderzoek veel hoger dan het kabinet heeft aangenomen. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Regioplan, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Helpende mensen niet straffen

De kostendelersnorm werd vorig jaar ingevoerd door staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). De gemeente Amsterdam heeft laten berekenen wat in de praktijk de gevolgen zijn. 'Over het nut van de kostendelersnorm kun je discussiëren. Het mag duidelijk zijn dat ik het principe van deze wet niet onderschrijf, aldus de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart. 'Mensen die elkaar helpen moet je niet straffen.'

Situatie repareren
Maar ook de voorstanders van deze wet moeten van deze conclusie schrikken, vindt hij. 'Het zal niet de bedoeling van de wet zijn om mensen zo af te knijpen dat ze niet meer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Ik ga dit aankaarten bij staatssecretaris Klijnsma en ga ervan uit dat zij deze situatie zal repareren.'

Klijnsma: lagere uitkering redelijk
Klijnsma realiseert zich dat de bijstand geen vetpot is. Volgens haar is het redelijk dat mensen die de kosten voor huur en verwarming met elkaar kunnen delen, een lagere uitkering krijgen dan mensen die alleen wonen. 'De kostendelersnorm is gebaseerd op schaalvoordelen die in lijn zijn met CBS-berekeningen. Daarnaast moeten gemeenten altijd naar individuele omstandigheden kijken en daar naar handelen', aldus de staatssecretaris.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Martin Duif (Participatiewet) op
Er moet balans zijn, een evenwicht.
Per persoon een uitkering van 900 euro in een woning met 3+ gerechtigden is niet handig.
Maar deze kostendelersnorm is in de huidige vorm ook niet handig.
Ik ben veel meer voor echte maatwerk: hoeveel personen wonen er in een woning, wat zijn de relaties, hoe is de financiële situatie van elk persoon apart en het geheel, welke kosten kunnen gedeeld worden en welke niet. En dan van daaruit de individuele uitkeringen berekenen.
Ik merk dat ik geïrriteerd raak als ik lees 'volgens onze berekeningen klopt het wel'.
Statistische berekeningen komen niet altijd overeen met de financiën in de praktijk. Cijfers van het CBS zijn niet heilig - en alleen 100% correct als het iemand zo uitkomt.
Als je als Rijksoverheid zegt 'de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de participatiewet en de financiën' en vervolgens toch nog Rijkswetten erachter aan gooit waardoor gemeenten beperkt worden in hun taak om voor maatwerk te zorgen, schiet het hele decentralisatieproject niet op.
Ja, de staatssecretaris verwijst dan door naar 'de bijzondere bijstand' en andere regels in de wet - maar dan nog...
Door Monique op
@Ellen
Ik vind het ook niet normaal dat er in het verleden huishoudens waren met wel 4 tot 5 uitkeringen per woning, dus zo"n 4000 euro
Door Ellen op
Ik snap het idee sowieso niet. Waarom alleen bijstandsgerechtigden korten? We korten de HRA ook niet voor woningdelers, en evenmin de ambtelijke salarissen. Terwijl dat allebei zaken zijn die door de gemeenschap opgebracht moeten worden en waarbij men dan minder kosten zou hebben bij woningdelen. Dus het hele principe lijkt me oneerlijk. Maar Nederland vindt het nu eenmaal gewoon om mensen die weinig krijgen, veel harder aan te pakken dan mensen die veel krijgen. Ik mis de logica en zeker de rechtvaardigheid daarvan.