Advertentie
sociaal / Nieuws

Systeem verrekening Sw'ers vanaf 2017 op de schop

Vanaf 2017 krijgt niet langer de gemeente waar de Sw'er woont, maar de gemeente waar deze werkt de rijksbijdrage op haar rekening.

09 maart 2015

Vanaf 2017 krijgt niet langer de gemeente waar een Sw'er woont, maar de gemeente waar deze werkt de rijksbijdrage op haar rekening gestort. Dat hebben het ministerie van SZW, de VNG en brancheorganisatie in de Sw Cedris afgesproken. Daarmee moet een einde komen aan het verrekenen van de bjidragen tussen de woongemeente en de buitengemeente.

Participatiewet

Gemeenten krijgen geld vanuit het rijk voor Sw’ers die in hun gemeente wonen. Voor de intreding van de Participatiewet, onder de Wsw, was geregeld dat deze rijksbijdrage overgemaakt werd van de inwonende gemeente naar de gemeente waar de Sw’er werkt. Met de komst van de Participatiewet is dit niet meer het geval en wordt het geld aan de woongemeente overgemaakt. Gemeenten moeten nu dus zelf regelen wat hiermee te doen. Het ministerie van SZW heeft daarom samen met de VNG en Cedris afspraken gemaakt.
 

Niet meer verrekenen
Vanaf 2017 komt er een nieuwe, structurele oplossing. De gemeente waar de Sw’er werkt krijgt dan de rijksbijdrage overgemaakt zodat onderling niets meer verrekend hoeft te worden. De jaren 2015 en 2016 worden overgangsjaren. De gemeente waar de Sw’er woont maakt voor 2015 een bedrag van 25.600 euro per Sw’er over naar de gemeente waar de Sw’er werkt. Het gaat om een richtbedrag en ook is het geen verplichting. De drie instanties spreken van een ‘dringend advies aan gemeenten’.

Richtbedrag 25.600 euro
Voor 2016 wordt een nieuw richtbedrag vastgesteld. Mocht een Sw’er een dienstverband hebben bij een Gemeenschappelijke Regeling en niet in één van de deelnemende gemeenten wonen – wat zeer weinig voorkomt – moeten gemeenten uit de GR onderling afspreken bij welke gemeente deze Sw’er in de boeken komt.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Harry van Hoorn / voorzitter BLG FNV SW WeenerXL
Komt hier dan ook mee een eind aan de blokkade op verhuizen om naar een andere gemeente, daar nu de stand van zaken is, zie CAO, dat je met voorrang op de, per 1 januari een niet meer bestaande, wachtlijst geplaatst wordt. (moet dus gerepareerd worden in de CAO)

Want de realiteit is dat nu niemand verhuist omdat hij/zij geen contract meer krijgt in de nieuwe woongemeente. Dus men krijgt een liefde in een andere gemeente en verhuizen kost je WSW contract, waar is hier de rechtsgelijkheid.
edgar / Productie medewerker C2/FNV lid sinds 1991
Heel dat voorstellen zijn via de ideologie VVD en PVDA samengesteld. Dus om alle partipatiewet zodanig moeten verbeteren en dat de Kabinet geen woorden meer zeggen moeten dan op een betere partij gaan kiezen. Dus mensen Die toen der tijd een PVDA gestemd hebben in afgelopen verkiezingen en dat de belofte niet waar kon maken moeten dan op de SP stemmen.
bart grijseels / Directeur
wanneer komt de tijd dat bedrijven waar Sw'ers gedetacheerd zijn , deze rijksbijdrage gaan ontvangen.

Nu moet ik inleen vergoeding betalen en gaat ook de rijksbijdrage daar naar toe.
Advertentie