Advertentie
sociaal / Nieuws

'Stimuleer aannemen arbeidsgehandicapte'

Gemeenten moeten het risico op loondoorbetaling afdekken. Dit maakt het voor het bedrijfsleven makkelijker om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Het rijk moet gemeenten daarvoor 80 miljoen euro extra geven. Dat vindt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik.

07 maart 2014

Gemeenten moeten het loon gaan doorbetalen van arbeidsgehandicapten die ziek worden. Daardoor wordt het aantrekkelijker voor bedrijven iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het rijk moet gemeenten daarvoor extra geld geven. 

80 miljoen Dat heeft fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks vrijdag voorgesteld. Van Ojik denkt aan een bedrag van 80 miljoen per jaar. 
Normale baan Volgend jaar gaat de participatiewet in. Mensen met een arbeidshandicap moeten dan zo veel mogelijk in een normale baan aan de slag in plaats van in een sociale werkplaats. In het sociaal akkoord is afgesproken dat er 100.000 extra banen in het bedrijfsleven beschikbaar komen voor deze categorie.

Drempel wegnemen

Van Ojik wil dat werkgevers gestimuleerd worden arbeidsgehandicapten een baan aan te bieden. Hij stelt voor dat bedrijven het loon voor zo iemand niet hoeven door te betalen als de werknemer ziek wordt. Uit onderzoek blijkt dat de verplichte loondoorbetaling een belangrijke drempel vormt voor werkgevers.

Afdekken risico

De GroenLinks-fractievoorzitter wil dat de gemeente het risico op loondoorbetaling afdekt. Het rijk zou de gemeenten daarvoor extra geld (zo'n 80 miljoen per jaar) moeten geven. Van Ojik zal daarvoor later dit jaar een amendement indienen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De heer Ojik bedoelt dat de belastingbetaler het loon van een zieke werknemer moet gaan betalen. Het is continue hinken op twee benen. Aan de ene kant moeten gehandicapten worden gezien als normale werknemers, maar tegelijkertijd moeten er allerlei maatregelen worden genomen die juist benadrukken dat zij geen normale werknemers zijn.

E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Graag vergis ik mij even: het rijk wil bezuinigen; de gemeenten moeten bezuinigen;de bevolking moet meer lasten dragen (he? heeft die zoveel in het huishoudboekje staan dat die bevolking het rijk kan steunen?) Als het bericht klopt, beste meneer van Ojik, dat riekt dit toch echt naar verkiezingspraat. Nederland weet al jaren niet om te gaan met "van het normale" afwijkende Nederlanders. Laat alle politici toch ophouden met ideetjes rondstrooien, waarvan tevoren al helder is dat het niets wordt. Heeft de politiek nou echt niets geleerd in de afgelopen 80 jaar?
Ria Huisman / directeur
Kent de heer v Ojik de wet wel?.

Clienten hebben namelijk recht op de no riskpolis.

Het is dus al geregeld, staat leuk voor de lokale verkiezingen.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Zorg dat iedereen (focus eens op gezond en jong en wat niet aan de slag wil!) aan de slag kan en lekker popiejopie-verkiezingspraatjes, laat ze voor het verfrissingseffect eens gewoon achterwege!

Oh en nog een aandachtspunt: kijk eens achter de deuren van die bedrijven met een hoog buitenlands werknemereffect. Zijn hier werkelijk geen Nederlanders voor te krijgen; ga weg! Laat de bedrijven deze medewerkers maar eens hetzelfde moeten betalen, ik geef je op een blaadje dat de Nederlandse werkloosheid geweldig zal dalen! Pak nu eindelijk eens die dikke profiteurs aan die via slinkse wegen altijd weer hun GRAAN (mee)pikken ten koste van de maatschappij!
Advertentie