Advertentie
sociaal / Nieuws

Steun voor proef snelle screening vluchteling

Een proef van de gemeente Amsterdam om vluchtelingen door snel screenen eerder aan een baan of studie te krijgen, krijgt steun van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

22 december 2015

Een proef van de gemeente Amsterdam om vluchtelingen door snel screenen eerder aan een baan of studie te krijgen, krijgt steun van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Het gaat onder meer om financiële hulp, aldus een woordvoerder dinsdagavond

Samenwerking met COA
Amsterdam wil vluchtelingen met een verblijfsstatus die nog in een asielzoekerscentrum wonen, snel screenen om zo inzicht te krijgen in hun mogelijkheden. Daarbij wordt samengewerkt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en regionale werkgevers en onderwijsinstellingen.

App
Amsterdam denkt bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van een app om het delen van gegevens van vluchtelingen tussen de betrokken partijen te verbeteren. Zo zijn de capaciteiten van erkende vluchtelingen sneller bekend en zouden ze sneller aan de slag kunnen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waarom screenen we niet direct bij binnenkomst. Nu zitten er in de opvangcentra ook maandenlang diverse vreemdelingen wier asielverzoek kansloos is, bijvoorbeeld uit voormalig Joegoslavië. Als je die ruimte en kosten bespaart door ze aan de poort te weigeren kunnen we de echte vluchtelingen wellicht nog opvangen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Aan vluchtelingen moet je maatwerk bieden. Het heeft geen zin om vluchtelingen aan werk te helpen, die bijvoorbeeld binnen een jaar weer terug kunnen/moeten naar het land van herkomst.

Afhankelijk van de verblijfstijd kunnen vluchtelingen eventueel ook worden ingeschakeld bij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk.
Kaas !
De screening kan snel zijn; ze komen via veilige landen binnen dus meteen terugsturen, of gelden verdragen alleen als het zo uitkomt?
Advertentie