Advertentie
sociaal / Nieuws

Stappenplan moet gemeenten helpen bij inkoop zorg

Nu de Tweede Kamer de nieuwe Wmo heeft aangenomen, moeten gemeenten bezig met de inkoop van zorg. Daarvoor moeten inkoopafspraken gemaakt worden en contracten worden gesloten. Om gemeenten inzicht te geven over hoe ze dat kunnen doen, komt de VNG met een stappenplan.

01 mei 2014

Duidelijkheid
De contracten voor de inkoop van zorg voor de Wmo, maar ook voor de jeugdzorg, zullen gemeenten snel aan de gang moeten. De contracten zullen per 1 januari volgend jaar in moeten gaan en vanwege de continuïteit zijn gemeenten verplicht de contracten minimaal 3 maanden voor die tijd gesloten te hebben. Zorgaanbieders hebben al helemaal behoefte aan duidelijkheid, omdat zij hun organisaties moeten kunnen voorbereiden op eventuele nieuwe taken, of juist op minder taken dan ze tot nu toe leverden.

Beleid vertalen
Om in het najaar contracten af te kunnen sluiten, zullen gemeenten op tijd moeten beginnen met het inkoopproces. Het Stappenplan van de VNG moet daarbij helpen. Gemeenten zitten nu in de fase van prepareren en specificeren. Een belangrijke fase, aldus het stappenplan, omdat hier de basis wordt gelegd voor de ondersteuning die cliënten vanaf volgend jaar kunnen krijgen. Het stappenplan schenkt aandacht aan punten als samenwerken met andere gemeenten, afstemming met cliënt en met de markt en hoe het uitgestippelde beleid te vertalen naar inkoopstrategie.

Overname personeel
Ook wordt ingegaan op de vraag wat gemeenten kunnen doen om vertraging in het inkooptraject te voorkomen. Volgens de VNG moeten gemeenten de kans op bezwaren van zorgverleners die niet of minder gecontracteerd zo klein mogelijk houden. Dit zou kunnen door op kwalitatieve voorwaarden zorgaanbieders te selecteren. Ook adviseert de VNG te kijken naar mogelijke overname van personeel van een oude aanbieder door een nieuwe.

Het stappenplan vindt u hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie