of 59232 LinkedIn

Staatssecretaris dreigt trage gemeenten met maatregel

Als gemeenten niet snel opschieten met het sluiten van contracten voor Jeugdzorg kunnen zij strenge maatregelen tegemoet zien als het aan staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven ligt.
3 reacties

Gemeenten die niet in november klaar zijn met het sluiten van contracten voor jeugdzorg en -hulp, kunnen een maatregel verwachten van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). Hij start dan een procedure waarbij het Rijk de inkoop van jeugdzorg overneemt, namens de gemeente en met geld van de gemeente. ,,Kinderen en gezinnen die het nodig hebben moeten overal in Nederland kunnen rekenen op jeugdhulp", heeft Teeven vrijdag laten weten.

Scherp in de gaten

Teeven en zijn collega-staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zeggen dat ze de voorbereiding van de nieuwe jeugdzorgcontracten scherp in het oog zullen houden. Vooral de gemeenten die denken pas eind november klaar te zijn, worden extra in de gaten gehouden, melden de staatssecretarissen vrijdag.
 
 VNG

Ze reageerden op een mededeling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die meldde vrijdag dat bijna alle contracten tussen gemeenten en organisaties voor jeugdzorg de komende maand rond zullen komen. Ongeveer de helft zal voor de deadline van 1 november rond zijn, de rest volgt later in de maand.
 
Wachten 

In het nieuwe jaar nemen de gemeenten onder meer op het gebied van de jeugdzorg taken over van het Rijk.

Volgens de VNG konden gemeenten pas laat aan de slag gaan, omdat zij zaten te wachten op informatie van het Rijk over cliënten van jeugdhulpinstellingen. Deze gegevens waren vervolgens niet hetzelfde als die van de instellingen. Gemeenten verwachten dat ze meer jeugdhulp moeten inkopen dan waarvoor ze van het Rijk budget hadden gekregen. De centrale overheid heeft inmiddels gezegd bij te springen als dat inderdaad zo is.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dombo op
Als jullie het dan toch beter kunnen, Fredje en Martijnboy, waarom hebben jullie die Jeugdzorg dan niet gewoon bij het Rijk gelaten ?
Door albert (jurist) op
Als de gemeenten de inkoop - ook in onderlinge samenwerking - niet voor elkaar krijgen, dan kan de staatssecretaris dit binnen 2 maanden helemaal goed en zorgvuldig regelen? Als dat zou is, dan hadden alle gemeenten dat toch veel beter met Teeven op een akkoordje kunnen gooien?
Door henk bongers (burger) op
Lachen die Fred Teeven.
Hij maakt toch wel weer een ondershandse deal die jaren later pas bekend wordt.