Advertentie
sociaal / Nieuws

'Kabinetsbeleid jaagt jongeren opvang in'

In 2010 hebben bijna 8800 jongeren tussen de 12 en 22 zich gemeld bij opvangcentra voor daklozen en huiselijk geweld. Dit is een recordaantal.

08 december 2011

Een recordaantal jongeren hebben zich in 2010 bij opvangcentra gemeld. Volgens de Federatie Opvang zal het kabinetsbeleid de problemen alleen nog maar groter maken.

Dakloos Bijna 8800 jongeren hebben zich in 2010 bij opvangcentra gemeld omdat ze dakloos waren of met huiselijk geweld te maken hadden. Dat meldde brancheorganisatie Federatie Opvang (FO) donderdag. De organisatie van opvanginstellingen spreekt van een record.   Opleiding

Tussen 2008 en eind 2010 steeg het aantal jongeren tussen de 18 en 22 jaar in de opvang van 6.275 naar 7.196. Daarnaast maakten 1595 kinderen tussen de 12 en de 17 jaar gebruik van opvangcentra.

Brancheorganisatie FO dringt bij de politiek aan op oplossingen. Grote problemen zijn het (te) lage opleidingsniveau van dakloze jongeren en hun financiële positie.

Wajong

FO stelt dat het kabinetsbeleid de problemen alleen maar groter zal maken. De organisatie ziet de inperking van de uitkering voor jonge gehandicapten (Wajong), bezuinigingen op de sociale werkplaatsen en de aanscherping van de bijstand met zorg tegemoet. Jongeren onder de 27 jaar moeten volgend jaar vier weken wachten op een bijstandsuitkering. Dat pakt volgens FO slecht uit voor jongeren die bijvoorbeeld uit de jeugdzorg of de jeugdgevangenis komen en niet op hun ouders kunnen terugvallen.

Inkomenspositie

Ook pleit de organisatie voor een betere inkomenspositie voor jongeren tussen de 18 en de 20 jaar. Zij kunnen bijvoorbeeld geen volwaardige uitkering krijgen, omdat hun ouders voor de wet nog financieel verantwoordelijk voor hen zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie