Advertentie
sociaal / Nieuws

Senaat stemt in met verplicht beschut

De Eerste Kamer is zoals verwacht akkoord gegaan met het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dat gemeenten verplicht beschut werk in te richten. De nieuwe wet gaat op 1 januari in.

15 december 2016

Verwachtingen
Met het voorstel worden de Participatiewet en enkele andere wetten aangepast zodat gemeenten beschutte werkplaatsen moeten gaan inrichten voor mensen van wie is vastgesteld dat ze alleen in een beschutte omgeving aan het werk kunnen en ook mét begeleiding niet kunnen werken in de reguliere arbeidsmarkt. Aanleiding voor de verplichting is dat uit een rapport van de Inspectie SZW blijkt dat het aantal gerealiseerde beschut werkplekken achterblijft bij de verwachtingen.


Raad van State
Gemeenten zijn niet allemaal even gelukkig met de verplichting van beschut werk. Veel gemeenten zijn nog aan het uitzoeken hoe ze dit het beste kunnen inrichten, anderen willen het geld dat ze beschikbaar hebben inzetten voor een bredere doelgroep. Ook de Raad van State was niet overtuigd van de noodzaak om gemeenten te verplichten. Volgens de raad doet verlichting inbreuk op de uitgangspunten van de decentralisatie die er juist voor zou moeten zorgen dat gemeenten dit zelf mogen bepalen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie