Advertentie
sociaal / Nieuws

Schuldhulp verdubbeld sinds crisis

Sinds de crisis in 2008 is het aantal verzoeken om schuldhulp verdubbeld.

08 juni 2013
Sinds het begin van de crisis in 2008 is het aantal huishoudens met problematische schulden bijna verdubbeld. Dat meldt de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren.

In 2012 hebben 84.250 mensen in Nederland zich aangemeld voor schuldhulpverlening. Het jaar daarvoor was dat 11 procent minder en vijf jaar geleden ging het nog om 44.000 mensen.

Huizenbezitters

De gemiddelde schuld bedroeg vorig jaar 33.500 euro, tegen 30.000 voor de crisis. Opvallend is dat ook huiseigenaren steeds vaker aankloppen voor hulpverlening. In 2011 had nog 12 procent van alle aanvragers een eigen woning, maar dat aantal was een jaar later al opgelopen naar 16 procent van het totaal. In de praktijk betekende dit dat het aantal huiseigenaren met schuldhulp met bijna de helft toenam.
 
Werkende armen 

Ook zogenoemde 'werkende armen' vragen vaker om bijvoorbeeld een betalingsregeling of een saneringskrediet. NVVK-voorzitter Joke de Kock: ,,Veel mensen zijn verplichtingen aangegaan in de tijd vóór de crisis, maar moeten het nu doen met een lager inkomen. Dat houden ze niet lang vol."

Mannen zijn traditioneel oververtegenwoordigd in de schuldhulpverlening. Vorig jaar was 56 procent van de aanvragers man.
 
Schuldsanering 

Als 'gewone' schuldhulpverlening niet genoeg blijkt, kunnen mensen worden verwezen naar de rechter om toegelaten te worden tot de Wet schuldsanering. De laatste jaren betrof dat ongeveer een kwart van de aanvragers. Hulpverlening is een vrijwillig traject, sanering is strenger en de rechter kan schuldeisers daarbij verplichten om mee te werken. In alle gevallen geldt dat de resterende schulden worden kwijtgescholden als een schuldenaar zich minstens 3 jaar lang aan de afspraken houdt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ellen Fortuin / Schuldhulpverlener
Dit hebben we allemaal te danken aan de regeerperiode van Rutte I en Rutte II. Structurele lastenverhogingen.

Lonen en uitkeringen zijn niet met de inflatie meegestegen en als ze wel zijn gestegen zijn ze te verwaarlozen met de prijsstijgen. De burgers hebben geen koopkracht meer. Ze kunnen hun vaste lasten niet meer betalen. Aantal klanten van de voedselbanken neemt dagelijks toe. Werknemers worden ontslagen, omdat de Bulgaren uit de Oostblok landen ze vervangen voor € 3,- bruto per uur.



In 2012 hebben 84.250 mensen in Nederland zich aangemeld voor schuldhulpverlening. Schuldhulpverlening zorgt er alleen maar voor dat er banen worden geschept voor zg. maatschappelijke werkers en bij banken. Ze hebben allemaal 1 gemeenschap. Ze zorgen, dat je meer in de schulden komt. Bij de zg. volkskredietbank betaal je dezelfde rente en soms ook wel meer rente, dan een "normale" bank. Ze maken misbruik van de mensen die in de schulden zitten.

Dan is er ook nog een andere groep.

De huizenbezitters, die teveel hypotheek hebben opgenomen en nu de financiële lasten niet meer kunnen opbrengen. Daar heb ik helemaal geen medelijden mee. Je moet niet boven je stand gaan leven. Je kon ook te zijner tijd een hypotheek afnemen, die passend was. Verder wordt ook van een huizenkoper verwacht, dat je zelf ook mag gaan nadenken als je een woning gaat financieren.

De lusten gaan ze voor, maar de lasten niet.

Vervolgens verschijnen ze via diverse consumentenprogramma's en klagen ze, dat ze niet geinformeert zijn door de financiële dienstverleners.

Je moet zelf je verantwoordelijkheid dragen.

Jij hebt op vrijwillige basis de handtekening onder de financiering overeenkomst getekend. Maar ja toen waren de voorwaarden gunstig. Ze sloten een hypotheek af, die ver boven de koopsom was en daarmee financierden ze een luxe keuken, een luxe bolide of gingen ze 4x per jaar op vakantie.

Die gouden tijden zijn over. Nu moet je ook op de blaren gaan zitten en niet gaan zeuren.

De economische crisis is ook veroorzaakt door bankiers en (zorg) verzekeraars, politici, ambtenaren en met name de hoge bonussen en wachtgeld uitkeringen. Waar ik overigens wel benieuwt naar ben is hoe kan het, dat een politicus honderdduizenden euro's aan wachtgeld uitkeringen ( WW uitkering)meekrijgt en de burger enkele honderden euro's. Een politicus krijgt gedurende 5 jaar honderdduizenden euro's dankzij de belastingbetalers. Bij de burgers wordt gekeken naar het arbeidsverleden. Bv elke jaar dat je werkt, krijg je 1 maand WW uitkering.

Vervolgens zijn er nog steeds mensen, die beweren, dat arbeidstherapie goed is voor WWB uitkeringsgerechtigden. Voor € 100000,- per jaar wil ik ook wel gaan werken op basis van arbeidstherapie. Dat geld krijgt een politicus als hij/zij een " WW uitkering" geniet. Zijn het niet de hoog opgeleide mensen met een titel voor de naam en een 3-delige pak, die de financiële economische crisis veroorzaakt hebben. Ik zou zeggen. Ga vooral zo door mijnheer Rutte. U bent op de goede weg. Ben je ondernemer en weet je niet in welke branche je wil gaan opereren, dan krijg je GRATIS 1 advies mee. Start een voedselbank op. Doe je tegenwoordig goede zaken.
Advertentie