Advertentie
sociaal / Nieuws

Samsom wil 200 miljoen extra voor transitie zorgtaken

PvdA-leider Diederik Samsom wil structureel 200 tot 250 mlljoen extra voor de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten.

05 april 2014

Als het aan PvdA-leider Diederik Samsom ligt, gaat er zeker 200 miljoen euro extra naar de zorg. Dat zei hij zaterdag in een interview met Trouw.

200 tot 250 miljoen structureel
Veel zorgtaken worden overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Om te zorgen dat die overgang goed verloopt en mensen niet buiten de boot vallen, moet er extra geld worden vrijgemaakt. ,,Ik denk dat je praat over 200 tot 250 miljoen euro structureel. En je zult incidenteel voor de eerste paar jaar nog wel wat extra nodig hebben'', gaf Samsom aan.

Verwachte meevallers
Volgens Samsom kunnen verwachte meevallers op de begroting van het ministerie van Volksgezondheid daar ruimte voor bieden. Anders moet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verder kijken. Samsom staat niet alleen in zijn pleidooi voor extra geld om de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten soepel te laten verlopen. Ook SGP-leider Kees van der Staaij pleitte deze week voor geld op dit gebied. De ChristenUnie wil 200 miljoen euro extra voor de dagbesteding (om mantelzorgers te ontlasten) en 60 miljoen extra voor de jeugdzorg.

Weinig ruimte
Dijsselbloem en premier Mark Rutte gaven de afgelopen dagen aan dat er na een lastenverlichting van 500 miljoen euro weinig ruimte over is voor verdere extra uitgaven. Dijsselbloem zit maandag voor het eerst met de financieel specialisten van de regeringspartijen VVD en PvdA en die van de 'bevriende oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP om de tafel om te praten over de begroting voor volgend jaar.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het Rijk kan (binnen redelijke grenzen via wetgeving) de komende transities binnen het sociale domein beter voor bijv. 2 -3 jaar garanderen. Datzelfde kan het Rijk ook langduriger doen voor de mogelijke groei en indexering voor deze nieuwe taken. In het kader van de beginselen van behoorlijk bestuur past dat ook beter ten opzichte van de gemeenten en bovendien is het zelfs misschien wel goedkoper. De 200 miljoen kan dan worden ingezet voor andere doeleinden, bijv. als eerste aanzet voor vermindering van de laagste belastingschalen. Dat lijkt mij in ieder geval een betere oplossing.
henk
De overheveling gaat steeds meer kosten en is nu al een mislukking. Wat verdrietig dat zoveel mensen de klos zijn. Stop samsom!
roelof bosma / griffier
Dat lijkt me een heel goede gedachte als je deze operatie goed en zorgvuldig wilt doen.
Gijs Vonk
Opzichtige poging om de val van de PvdA een halt toe te roepen. Maar Samsom is te laat. Hij heeft zijn ziel aan de duivel verkocht. De afrekening op 22 mei zal nog veel harder zijn.
Willem Kamps
Diederikje Samsom wil wel vaker wat. Althans, dat roepen hij en zijn partij. Als puntje bij paaltje komt geven ze vervolgens niet thuis. Dus beste gemeente en zorginstellingen, reken u vooral niet rijk. Het is meer hopen op een wonder.
Sjoerd Visser
Eerst teveel bezuinigen en nu de kritiek van allerlei kanten komt krijg je als het meezit weer een sigaar uit eigen doos. Dit land wordt kapot gemaakt door ministers die als dieven allerlei rechten ombuigen en hun genomen verantwoordelijkheid afschuiven naarlagere overheden die daarbij ook nog gekort worden. De prijs die de burgers moeten betalen door inlevering is al veel te hoog gebleken, maar men gaat in Den Haag maar door met slopen van dit land en hun inwoners. Toenemende problemen die maar niet opgelost worden met die tunnelvisie van bezuinigen!!! Het wordt tijd vooor een andere gedachtegang waardoor de zwakkeren en minder draagkrachtigen ONTZIEN worden van bovenstaande praktijken! De toekomst en het normale leven van teveel personen is al zodanig aangetast dat de negatieve effecten daardoor blijven groeien...waardoor toenemende catastrofale gevolgen aan de orde van de dag zijn !!! Een schande die oneerlijkheid die aan alle kanten blijft groeien!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Na de verpletterde verkiezingsnederlaag van maart rest Samsom natuurlijk niets anders dan voor Sinterklaas te gaan spelen.
veroniek clerx / tekstschrijver
200 miljoen erbij of niet, dat deze transitie NB! (decentralisatie) in eufemistisch jargon, belangrijke inzet was bij de verkiezingen van 19 maart jl. negen maanden vóór 2015, bewijst gebrek aan visie bij honderden gemeenten: zowel de raden als besturen.

Vraag aan BB-sociaal: welke gemeente(n) kan/kunnen op 1 januari a.s. volwaardig aan de slag?
Hannes Haganum / kritisch lezer
De kale man blaat nog slechts. Het enige waaraan hij denkt zijn spreadsheet met eurotekens. Dat empathie en aandacht essentieel zijn in de (thuis)zorg, heeft de kale schreeuwer nog nooit bedacht. Het klopt inderdaad: PvdA staat voor Portemonnee van de Ander. Ik heb geen DNA-test gezien, maar volgens mij is Diederik een onecht nakomertje van de familie Poetin.
Krijn van Rijn / interim communicatiestrateeg en woordvoerder
Beter laat dan nooit. Nu de EU- verkiezingen naderen krijg ik echter toch de indruk dat Samson meer aan zijn eigen positie als PvdA-leider denkt dan aan ouderen.
joop luster / ontwerper
Paarse krokodillentranen. Hoor net op Radio 1 dat Monasch, ook PvdA, pleit voor bevriezing van de huren.

Wat een ongelofelijke huichelaars. Eerst de afbraak steunen en in het besef van de afrekening door de eigen achterban weer een draai maken om maar op 't pluche te kunnen blijven. Een zelfde verhaal over Duivesteijn. Totaal ongeloofwaardig geworden.
Advertentie