Advertentie
sociaal / Nieuws

Ruzie bijstand op bord nieuwe kabinet

Er is nog geen oplossing voor het conflict over het bijstandsbudget. Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken, de VNG en Divosa (vereniging sociale diensten) overlegden donderdag voor een laatste keer, maar zonder resultaat.

30 september 2010

Onacceptabel
De minister houdt vast aan zijn stelling dat gemeenten de kosten van 13 duizend verstrekte bijstandsuitkeringen, 133 miljoen euro, zelf moeten betalen. De VNG noemt deze uitkomst ‘onacceptabel’ en stelt in een persbericht zo snel mogelijk met het nieuwe kabinet in overleg te willen.

Crisis
Het conflict gaat over een afspraak tussen Rijk en VNG uit 2007, waarin gemeenten hebben beloofd het aantal uitkeringen terug te brengen. Door de crisis is dit vorig jaar niet gelukt; het aantal uitkeringen nam juist enorm toe. Donner vindt dat de gemeenten zelf voor de kosten van alle extra uitkeringen moeten opdraaien, omdat ze zich niet aan de afspraak hebben gehouden. Maar de VNG vindt dat die stijging niet aan de gemeenten ligt, maar is veroorzaakt door de crisis, en houdt vast aan een maximaal eigen risico voor gemeenten van 12.500 uitkeringen. Elke uitkering méér is voor rekening van het Rijk.

Korting
De sociale diensten krijgen hoe dan ook over 2010 fors minder geld dan waar ze begin dit jaar op hadden gerekend. Omdat de werkloosheid lager is dan bij vaststelling van het budget was verwacht, en het eigen risico van 12.500 uitkeringen sowieso wordt doorgerekend, staat een korting van ruim 200 miljoen euro al vast. De vraag is wat het volgende kabinet met de extra korting van 133 miljoen euro doet.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie