of 59221 LinkedIn

Rustige start ‘3d’ in Veldhoven

De eerste ‘3D-week’ week in Veldhoven is rustig verlopen, constateert wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, arbeidsmarkt en participatie).

Geen roodgloeiende telefoons, geen stormloop aan nieuwe aanvragen en geen onverwachte zaken.

De eerste ‘3D-week’ week in Veldhoven is rustig verlopen, constateert wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, arbeidsmarkt en participatie). Een behoorlijke tegenstelling met de hectiek in de weken en maanden vóór 1 januari; de datum waarop gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor de Wmo 2015, de Jeugdzorg en de Participatiewet. Voor Veldhoven startte die eerste week met een bijeenkomst voor medewerkers die de afgelopen maanden ‘als gekken hebben gewerkt om alles af te krijgen’, aldus Van Dongen. ‘Dat was bedoeld om iedereen bij te praten en om onze waardering uit te spreken voor de bergen werk die zijn verzet.’ Maar ook ‘om iedereen er bewust van te maken dat we op 1-0 achterstand staan’.

Ze doelt op de heersende – negatieve – beeldvorming: gemeenten zijn er niet klaar voor, ze kunnen de nieuwe taken niet aan en goedwillende huisvrouwen beslissen over zorgaanvragen. ‘Wij hebben het goed geregeld, maar onze inwoners hebben nog niet het gevoel dat het goed komt. Die zorgen moeten we serieus nemen.’ En pareren: ‘Professionals uit het veld doen de indicaties en iedereen krijgt een keukentafelgesprek.’ Onder de medewerkers van de gemeente is zowel sprake van een gezonde spanning als van groot enthousiasme. ‘De beleidsmedewerkers zijn vooral benieuwd of hetgeen ze bedacht en geregeld hebben in de praktijk goed uitpakt.’ Veldhoven gaat halfjaarlijks evalueren en indien nodig de plannen aanpassen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.