Advertentie
sociaal / Nieuws

Ruimere definitie voor banen arbeidsgehandicapten

Werkgevers en werknemers willen een ruimere definitie voor arbeidsgehandicapten, omdat anders de hoger opgeleide arbeidsgehandicapten buiten de boot vallen.

15 september 2014

De regeling om tot 2026 100.000 banen voor arbeidsgehandicapten te scheppen moet met enige soepelheid worden gehanteerd. Volgens de kabinetsplannen zijn de banen bestemd voor mensen die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Maar werkgevers en werknemers zijn voor een ruimere definitie, omdat hoger opgeleide arbeidsgehandicapten anders buiten de boot vallen.

Aantal omhoog
De voorzitters Hans de Boer van VNO-NCW en Ton Heerts van FNV zeiden dat maandag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de afspraken die staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft gemaakt met de sociale partners. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA en D66 wijst de suggestie niet meteen af. PvdA-Kamerlid John Kerstens vindt wel dat het aantal banen voor arbeidsgehandicapten omhoog moet als de doelgroep groter wordt. Sjoerd Potters (VVD), Pieter Heerma (CDA) en Steven van Weyenberg gaan nog niet zover.

Quotum afkopen
Als het afgesproken aantal banen niet wordt gehaald, wil Klijnsma bedrijven verplichten circa 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen op straffe van een boete. Tijdens de hoorzitting voorspelden deskundigen uit het bedrijfsleven dat veel ondernemers het quotum zullen 'afkopen': zij betalen liever een boete dan iemand in dienst te nemen die ze niet kunnen gebruiken.

Stigmatiserend
Overigens bestaat er in kringen van arbeidsgehandicapten ook niet veel enthousiasme voor de quotumregeling. De maatregel wordt daar 'stigmatiserend' gevonden.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jörgen Zegel / Arbeidsmarktadviseur
Het zijn overigens 125.000 extra banen: 25.000 bij de overheid en 100.000 in de marktsector.
joop luster / ontwerper
minder geschikten voor werk zijn alleen maar welkom als er een groot tekort aan werknemers ontstaan is. Dus zelfs niet als er een tekort dreigt omdat dat zoveel mogelijk met buitenlandse krachten zal worden opgevuld. Tot nu toe is dat altijd zo geweest. In het licht van automatisering en verdere digitalisering zal het tekrot aan banen m.i. alleen maar groter worden en herverdeling dus noodzakelijk. Werkgevers zijn bovenal geïnteresseerd in afzet en werknemers zijn toch een noodzakelijk 'kwaad'.
johannes / ambtenaar
In de discussies wordt nu al duidelijk dat deze regeling bij lange na niet zal worden gehaald. Jammer van al die mensen met een beperking die graag willen werken en dus niet aan de bak zullen komen. Zoiets is alleen mogelijk wanneer werkgevers verplicht worden. En niet met een halfbakken maatregel van Klijnsma.
E. de Haan
In plaats van een boete zou je de werkgever ook kunnen verplichten te investeren in Sociale firma's, waar deze doelgroep aan de slag kan. Of verplichten bepaalde eenvoudige productiewerkzaamheden te beleggen bij deze sociale firma's. Hierdoor kunnen we een deel de eenvoudige productiewerkzaamheden die nu allemaal naar de lage lonenlanden gaan weer terughalen en zijn er ook weer mogelijkheden voor onze doelgroep met een verstandelijke beperking.
Advertentie