Advertentie
sociaal / Nieuws

Ruim twintigduizend mensen werken voor uitkering

Een groeiende groep bijstandsgerechtigden werkt met behoud van uitkering. Maar het effect van het alternatieve werk is relatief klein.

22 november 2010

Circa 18 duizend jongeren combineren een uitkering met een gesubsidieerde baan. Bovendien werken volgens het CBS ruim 4 duizend dertigers, veertigers en vijftigers op last van de sociale dienst in onder andere de groenvoorziening en de zorg. De verwachting is dat het werk met behoud van uitkering de komende jaren verder groeit.

 

Het nieuwe kabinet-Rutte wil de ‘wettelijke plicht tot tegenprestatie’ voor bijstandsgerechtigden uitbreiden. Het effect van de lokale banenprojecten is relatief klein. Na een half jaar heeft naar schatting 5 procent van de deelnemers de bijstand verruild voor een betaalde baan. Na een jaar is dat percentage opgelopen tot 18 procent, becijferde onderzoeksbureau SEO in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. De meeste bijstandsgerechtigden zijn tevreden over het alternatieve werk, totdat ze merken dat ze ondanks de nieuwe werkervaring geen reguliere baan kunnen bemachtigen.

 

Minder gelikt

 

De resultaten verschillen sterk per gemeente. Terwijl een Amsterdams project voor duizend ‘Blijf aan de Bal-banen’ jammerlijk mislukte, zijn in Almere binnen een jaar 1200 bijstandsgerechtigden aan een baan geholpen. ‘Het blijkt mogelijk mensen met een minder gelikt cv aan de slag te helpen’, zegt wethouder Ineke Smidt (PvdA, Participatie, Zorg en Inkomen). ‘Mits je niet alleen de werklozen maar ook de werkgevers goed begeleid en ze vooral ook goed assisteert bij de waanzinnige administratieve rompslomp die ons vanuit Den Haag wordt opgelegd.’

 

De grote gemeenten in de G32 voeren momenteel intensief overleg hoe ze ondanks de omvangrijke bezuinigingen het effect van hun werk kunnen vergroten. Ze neigen naar snelle begeleiding van de meest kansrijke groep (circa 35 procent van alle bijstandsgerechtigden) en sociale ondersteuning van de meest kwetsbare groep (circa 20 procent).

 

‘We willen kansrijke werklozen zo snel mogelijk aan werk helpen en kwetsbare mensen zo goed mogelijk blijven steunen’, zegt de Zwolse wethouder Filip van As (ChristenUnie, Sociale Zaken). De brede middengroep in de bijstand (circa 45 procent) zal zonder grote budgetten worden gestimuleerd maatschappelijk actief te zijn. De Helmondse wethouder Yvonne van Mierlo (VVD, Werk en Inkomen) ziet voor deze groep voordelen in een vorm van sociale dienstplicht: ‘Het zou goed zijn als iedereen die daartoe in staat is, voor zijn uitkering een tegenprestatie levert.’

 

Van Mierlo geeft de bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld graag een schep in handen: ‘Als het dadelijk weer gaat sneeuwen, is het moeilijk alle bejaardenhuizen sneeuwvrij te krijgen. Dat kunnen bijstandsgerechtigden prima doen’, vindt de wethouder.

 

Schroeven

 

De Landelijke Cliëntenraad, die de uitkeringsgerechtigden aan de Haagse vergadertafels vertegenwoordigt, denkt genuanceerd over deze aanpak. ‘Op zich kun je van mensen een tegenprestatie vragen’, zegt ambtelijk secretaris Else Roetering. ‘Maar zorg dan wel dat het aansluit op de vaardigheden van mensen. Ik moet er bijvoorbeeld persoonlijk niet aan denken dat de verkeerde mensen aan het bed van mijn ouders komen te staan.’

 

Volgens Roetering moet beter worden nagedacht hoe mensen via het alternatieve werk kunnen doorstromen naar reguliere banen. Extra investeringen in om- en bijscholing zijn naar haar idee noodzakelijk om bijstandsgerechtigden blijvend aan het werk te helpen.

 

‘Nu gaat het economisch slecht en is er weinig geld voor investeringen, maar over enkele jaren heb je iedereen hard nodig. Ik krijg de indruk dat daar onvoldoende over wordt nagedacht’, zegt Roetering. ‘Ik ken bijvoorbeeld het verhaal van een bedrijf waar de ene medewerker de ene dag schroeven in dozen pakt en een andere medewerker de volgende dag de dozen uit zijn handen laat vallen, waarna de eerste op de derde dag weer schroeven in dozen pakt. Je kunt je afvragen wie daarmee geholpen is.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

duf / boekhouder
In andere woorden we gaan richting van 1 euro banen zoals men in Duitsland heeft.

Thijs
Welnee, joh, een baan zal je nooit krijgen, allemaal subsidie spelletjes van die kut gemeentes, tegen de tijd dat ze je jaar bijna om is, schoppen ze je er vroegtijdig uit, anders zitten ze aan je vast, mag je na een maand of

4 weer aankloppen voor de verneukbeurt,



Doodschieten die hersenloze varkens
Martijn
In Rotterdam laten ze uitzendkrachten bij de Roten (gemeentereiniging) werken. Maar dit is zonder uitzicht op vast werk (want de gemeente neemt niemand meer aan tenzij er iemand met pensioen gaat of dood neervalt en dan zijn de vaste krachten eerst aan de beurt.

Werken voor een uitkering zonder kans op een reguliere is unfair ten opzichte van de uitkeringstrekker en ondermijnt het minimumloon, waardoor de kans op een reguliere baan voor de werkzoekenden als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Want waarom zou een baas iemand voor het minimumloon aannemen als het werk ook door een uitkeringstrekker kan worden gedaan?
J.Buurke / WWB
Hallo mensen allemaal, ik ben voor 7% ziek geschreven, had een 40 uren werkweek bij 2 verschillende werkgevers en dat met 2 jaarcontracten.

Bij de UWV /Gak/Samenwerking ben ik bedrogen weg gekomen, ik kon niet meer functioneren na een auto ongeval, mijn jaar contracten waren beëindigd onder de noemer je jaarcontract is beëindigd,maar met andere woorden je functioneert niet meer en gooien jou eruit.

Ben sinds 2003/2004 aangewezen op een uitkering volgens de WWB maar ziek gemeld van af het begin, heb van mijn gemeente OLDAMBT nog geen baan aangeboden gekregen en heb diverse gesprekken gevoerd dat ik graag wil werken indien er in mijn omstandigheden een baan wordt aangeboden waarbij mijn lichamelijke toe doeningen niet in het geding komen,waar is mijn JIUSTE hulp????



Groetjes J.Buurke

Saskia
Wat wil men nu van een uitkeringsgerechtigde?
- 'werken met behoud van uitkering' betekent een goedkope werkkracht voor de werkgever; maar de belofte om ook een dienstverband aan te bieden wordt alleen op papier toegezegd. Want na de afgesproken periode blijkt er geen werk te zijn. Andere werkgevers waarderen dit soort werkzaamheden niet, want het is geen werkervaring.
- "vrijwilligerswerk mag wel, mits je wel door blijft solliciteren." Maar het tegenwoordige vrijwilligerswerk is veelal voor langere duur en eigenlijk invulling van taken, die tot werk gerekend kunnen worden.
Daarnaast zijn potentiële werkgevers altijd bang dat je te veel tijd besteed aan vrijwilligerswerk naast je tijdelijke werk
- Een uitkeringsgerechtigde mag niets doen waardoor de toeleiding naar werk belemmerd wordt
- de mensen die nu (langdurig) in de bijstand zitten, hebben beperkingen waardoor ze niet alles kunnen doen.

Hoe zit het nu: zijn de bijstandgerechtigden nu mensen met een recht om binnen de lijnen van de (ingewikkelde) wetgeving vorm te geven aan zijn dagbesteding of zijn het makkelijke mikpunten van politici die snel willen scoren?
Laat werkgevers eens positiever worden over opgedane werkervaring, die niet past bij het CV én mensen met minder werkervaring kansen geven.
Struikenkamp / manager
Natuurlijk moeten mensen met een uitkering een tegenprestatie leveren en natuurlijk doe je dat met het oog op hun talenten. Waar vindt je dat werk. nou niet bij reintegratiebureau's maar bij de werkgevers zelf. Mij valt op dat gemeenten en werkgevers slecht overleggen. er liggen bij werkgevers veel mogelijkheden en het is nog nuttig werk ook. Gemeenten wees eens creatief en ondernemend.
Thom / unknown
Ik denk dat is exploitatie. Ik vind dat is moderne slavernij. Ik kan geen andere naam vinden voor deze onwettelijke actie . Bedoeling van zulke exploitatie is om werklozen in armoede laten sterven. Dat is gruwelijke agenda van de parlament van nederland. Wat doet gemeente voor deze mensen naar een betaalde baan te helpen.?Nicks. Werklozen Forceren om onbetaalde baan te doen gaat niet werlozhed van dit land oplossen. Maar werken en plannen om deze werklozen permanent te helpen wel kan werklozhed oplossen.
Hoekstra / Werkloos
Werken tijdens een uitkering is leuk en heb ik veel gedaan in de vorm van het begeleiden van mytyl en tyltyl kinderen, maar ook bestuurlijk werk voor een wijkorganisatie.
Alleen, als je zoals mij nu overkomt als 52 jarige na 3 maanden WW, geen vervolg uitkering meer krijgt met 2 studerende kinderenen dus 24-7 bezig bent om een betaalde baan te krijgen heb je dus geen tijd om onbetaald werk erbij te doen.
En denk maar niet dat er veel werkgevers nog zitten wachten op een sinds kort werkloze administratief medewerker.
Die wel het nieuwe werken aanhangt.
maar waarvan ze denken dat die niet meer mee kan komen, Of hij heeft "zoveel ervaring" die vind vast wel wat anders.
Want als ze dat allemaal gaan denken komen we er niet.
herman / wao
De meeste vrijwilligers komen in de zorgsector terecht waar zij de plaatsen innemen voor stacieres die dan geen plek kunnen krijgen. Ten tweede worden hier de zorginstellingen alleen maar financieel beter van daar zij de miljoenen die zij ontvangen er jaarligs een miljoen over blijft waar de dikke bonus voor de raad van toezicht en de raad van commissarissen en de directie een goede oud jaar mee vieren. Verplicht vrijwilligerswerk gaat 3maanden duren en dan is het bedrijf verplicht ze in vaste dienst te nemen voorwat de zorg betreft.
Advertentie