of 59221 LinkedIn

Rotterdamse aanpak bijstand bewezen effectief

WerkLoont leidt tot een afname van 12 procent van het aantal aanmeldingen voor een uitkering en verhoogt tegelijkertijd de uitstroomkans na een jaar met 7 procent.

De manier waarop Rotterdam bezig is het bijstandsvolume naar beneden te krijgen, werpt zijn vruchten af. De aanpak WerkLoont is bewezen effectief, blijkt uit een wetenschappelijk experiment.

1 dag per week werken 

WerkLoont leidt tot een afname van 12 procent van het aantal aanmeldingen voor een uitkering en verhoogt tegelijkertijd de uitstroomkans na een jaar met 7 procent. Dat schrijft de vereniging van sociale diensten Divosa op haar website. Wie zich in Rotterdam voor een uitkering meldt moet eerst 4 weken op zoek naar een baan. Daarna moet 1 dag per week gewerkt worden en is er tegelijkertijd een intensief programma waarin men vaardigheden voor solliciteren leert. 

Sneller uitstromen 

Mensen die naar WerkLoont worden gestuurd zien vaker af van een uitkering. Ook stromen deelnemers sneller uit dan mensen die niet aan het traject deelnemen, blijkt uit onderzoek naar de netto-effectiviteit van re-integratie dat is uitgevoerd door SEOR en Regioplan in opdracht van het ministerie van SZW.

bron: Divosa 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben Bonnet (geen) op
Op dit moment werk ik via Werkloont Rotterdam. Wat ik merk, dat de personen die één keer per week verplicht worden om papier te prikken of ander nutteloos werk zoals washandjes sorteren. Met het uur steeds meer weerstand uiten. Zeker als je heel wat jaren hebt gewerkt. Zoals ik. Het levert niets op alleen woede bij de mensen. Zelf zijn de begeleiders te lui om wat te doen. Gaan tijdens het werk de hond uit laten of ergens in een café thee/koffie drinken. Komen pas terug als we weer terug moeten naar de SDW. Nee het is allemaal geld verspilling.
Door Ron de Jong (Burger) op
De uiteenlopende machtsverhoudingen tussen werkgever en werknemer moeten worden bijgesteld. De werkgeversdruk en honger naar winst en groei zorgt ervoor dat ze de menselijke grenzen uit het oog verliezen. Werknemers raken letterlijk geestelijk beschadigd door dit niets ontziende en respectloze gedrag.

Machtsmisbruik is aan de orde van de dag op de werkvloer en werknemers zijn vrijwel onbeschermd overgelaten aan de grillen van nietsontziend toneel spelende psychopaten in het hoger management.

De macht van de graaiende alfa cultuur heeft nu lang genoeg huisgehouden en werknemers geestelijk en lichamelijk uitgeperst tot op het bot, waarna ze in ziekte, werkeloosheid en totale financiele vernieling achterblijven, erachter komende dat ze een half leven voor niks een hel hebben moeten doorstaan en alsnog met niks anders (dan grote schulden) achterblijven.

Voor de trein springen is dan louter nog de zoveelste dagelijkse "vertraging door aanrijding met een persoon" dat uit de media gehouden moet worden, om de met arbeidskrachten aangedreven geldmotor vooral draaiende te houden.

We zijn met z'n allen aan het ploeteren om die 1% aan de top, die overal de spelregels bepaald, riant te laten leven van aandelen groei in dit volksslopende kapitalistische systeem.

Als de overheid geen gehoor geeft, dan worden er doemscenario's en angstbeelden geschetst voor de lokale werkgelegenheid, maar de waarheid is dat we deze graaiende kapitalisten op de lange termijn beter kwijt dan rijk kunnen zijn, omdat ze alles en iedereen tegen elkaar uitspelen, de buit pakken en de uitgebuitte regio berooid achterlaten op zoek naar de volgende worst-hongerige toehapper!

De oplossing, koop niet van en solliciteer niet bij beursgenoteerde bedrijven, maar bij lokale bedrijven, die nog met eer en trots kwalitatieve producten leveren en menselijke waarden kennen.

Zo houden we de economie en de geldstromen lokaal bij die 99% van het volk en dus stabiel en vervliegd het geld niet via internationale brievenbus bv's het land uit richting super jachthavens van die 1% rich en famous!
Door Paul Veerkamp (Bijstander gem Rotterdam.) op
Ik begin 16-01-2015 met Werk Loont. Ik heb dit hiervoor al in Den Haag en Alphen aan den Rijn meegemaakt. Mijn ervaringen zijn van teleurstellend tot hopeloos. Ik, als Koos Werkloos, moet lijdzaam toezien hoe regent Struijvenberg en zijn kansloze ambtenaartjes niets bereiken. Niets van dit waardeloze beleid kan de uiteindelijke slachtoffers verder helpen. Opdoeken deze dure bijstandsindustrie en werken aan een verantwoord beleid. Ik wil, met behoud van uitkering/basisloon, hieraan werken. Ideeën zoals basisloon en buurtverenigingen leiden tot echt resultaat.
Door Paul op
Lijkt me nogal logisch dat mensen die in het WerkLoont traject zitten sneller uitstromen. Want alleen mensen met een korte afstand tot de arbeidsmarkt komen in het WerkLoont traject. Tevens lag het aantal uitkeringen in maart 2013 op 35500. Momenteel in januari 2015 staat de teller op 38200.
Door Henk van Bruggen (redacteur) op
Rotterdam had vorig jaar een uitstroom van minder dan vijf procent vanuit de bijstand naar werk. Daarmee was de stad hekkensluiter van Nederland. Ik weet waarmee dit onderzoek Werkloont vergelijkt, misschien met een ander segment van de Rotterdamse bijstandspopulatie? Want landelijk is de vergelijking negatief.