Advertentie
sociaal / Nieuws

Reservepot 30 miljoen voor tegenvallers decentralisaties

Het Rotterdamse college heeft 30 miljoen euro gereserveerd om de kosten van de eventuele toename van jeugdzorg te dekken. Verder bezweert het college dat op 1 januari in elke wijk een team actief is. ‘Wie nu jeugdhulp krijgt of nodig heeft, krijgt dat na 1 januari ook gewoon’, stelt wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA).

24 september 2014

Om de kosten van de eventuele toename van jeugdzorg te dekken, heeft het Rotterdamse college een reservepot van 30 miljoen euro achter de hand. Verder bezweert het college dat op 1 januari in elke wijk een team actief is. ‘Wie nu jeugdhulp krijgt of nodig heeft, krijgt dat na 1 januari ook gewoon.’

Stresstest

Een stresstest en een speciale taskforce worden eveneens ingezet om er zeker van te zijn dat Rotterdam tijdig klaar is voor de nieuwe taken. Dat stelt wethouder Hugo de Jonge (Onderwijs, Jeugd en Zorg, CDA) in een reactie op het kritische rapport van de Rekenkamer Rotterdam over de voorbereidingen op de decentralisatie jeugdhulp. Dat is dinsdag gepresenteerd.


Stijgende kosten

Volgens de Rekenkamer is het nog maar de vraag of 1 januari 2015 in de hele stad tijdige en adequate jeugdhulp beschikbaar is. Daarnaast vreest de Rekenkamer dat de ingeboekte bezuinigingen niet gehaald kunnen worden. De vraag naar jeugdhulp zal door de nieuwe werkwijze – via de inzet van wijkteams - zeker in het begin toenemen, waardoor de jeugdhulpkosten stijgen in plaats van dalen.


Overal wijkteams

Het college deelt de forse bedenkingen van de Rekenkamer niet, zo laat de wethouder weten. ‘Nu al zijn er 29 wijkteams actief met jeugd- en gezinscoaches. Voor 1 januari draaien de wijkteams in alle 42 Rotterdamse wijken. Het klopt dat het tempo hoog ligt, maar wie nu jeugdhulp krijgt of nodig heeft, krijgt dat na 1 januari ook gewoon. Geen kind valt tussen wal en schip.’


Vroeg ingrijpen

Het college erkent wel dat de vraag naar jeugdhulp in eerste instantie kan toenemen ‘omdat breder naar de problematiek in de gezinnen wordt gekeken’, aldus De Jonge. Toch denkt het college door een nieuwe manier van werken de benodigde bezuinigingen te kunnen realiseren. De Jonge: ‘Door er vroeg bij te zijn, hoeft Rotterdam minder langdurige, zware en daarmee dure zorg te verlenen.’


Reserve

Om de mogelijke toename financieel te kunnen opvangen, heeft het college wel geld uitgetrokken. Voor de komende twee jaar is 30 miljoen euro apart gezet. Dat geld is overigens ook bedoeld om eventuele tegenvallers te dekken bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de uitvoering van de Participatiewet.


Taskforce

Rotterdam houdt later dit jaar stresstesten. Voor zowel de jeugdzorg als de Wmo wordt gekeken of de systemen gereed zijn, de bemensing op orde is en de wijkteams klaar zijn voor hun opdracht. Daarnaast komt er een taskforce. Als er toch iets mis loopt in een individueel gezin moet deze taskforce ervoor zorgen dat problemen snel worden verholpen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie