Advertentie
sociaal / Nieuws

Rekenkamer: 'Haagse schuldhulp werkt niet goed'

Volgens de onderzoekers hebben 26.000 tot 36.000 Hagenaars te maken met problematische schulden. Nog eens 40.000 tot 50.000 mensen lopen het gevaar in de problemen te komen. Toch vragen elk jaar maar 4000 Hagenaars om hulp.

09 oktober 2015

Hagenaars die diep in de schulden zitten, krijgen veel te weinig hulp van hun gemeente. Den Haag doet niet genoeg aan schuldhulpverlening. Met die kritiek komt de plaatselijke rekenkamer vrijdag.

Veel hulpvragen
Volgens de onderzoekers hebben 26.000 tot 36.000 Hagenaars te maken met problematische schulden. Nog eens 40.000 tot 50.000 mensen lopen het gevaar in de problemen te komen. Toch vragen elk jaar maar 4000 Hagenaars om hulp. Van die groep weet maar een kwart een regeling te treffen met de schuldeisers of via de rechter in de schuldsanering te komen. De gemeente weet ook niet hoe het met hen afloopt, dus het is niet duidelijk of de schuldhulpverlening überhaupt heeft gewerkt.

Tik op de vingers
Ook op andere punten krijgt Den Haag een tik op de vingers. Zo lopen burgers volgens de rekenkamer het gevaar geen hulp meer te krijgen, terwijl ze daar soms helemaal niets aan kunnen doen. Ook houdt de gemeente ze niet genoeg op de hoogte. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

I. W. Bloemendal / Adviseur sociaal domein
Ben benieuwd. De bevindingen zal ik kritisch bezien vanuit mijn expertise. Wordt vervolgd.
Pierre
Rekenkamers toetsen meestal aan normen.wat is de norm en is die realistisch?

Bij schuldsanering heb je vaak met het volgende te maken:

Het iq van de schuldenaar is niet per definitie hoog. Het is soms al een krachttoer om hem of haar tenminste alle basale, relevante informatie die nodig is voor sanering te laten leveren.

De medewerkers sociale dienst hebben het vaak niet makkelijk, worden soms zelfs bedreigd door de schuldenaar. Een deel is gewoon crimineel.En benut herhaalde sanering voor eigen voordeel.

De belangen van schuldenaar en schuldeiser lopen uiteen. Dat is een proces van soms wel maanden, om tot overeenstemming te komen.
Rekenkamers scoren dan supermakkelijk met de constatering dat bijv. Awb normen niet worden gehaald. Maar daarmee diskwalificeren ze zichzelf ook, door dán kennelijk niet te snappen dat een schuldeiser maling heeft aan de wereldverbeterende Awb...

De belastingdienst denkt bij votderingen vooral graag aan zichzelf.

Schuldsanering wordt door ons allemaal opgebracht, dus zomaar iedereen helpen zou een zeer slecht signaal zijn naar mensen die ondanks moeilijke omstandigheden, wél netjes hun rekeningen betalen.
Houd het dus beperkt en voorkom als politiek bestuur dat je er een te laagdrempelige Sinterklazenclub van maakt.Sanering kost per gemeente nu al miljoenen.

Als bepaalde bedrijven die diensten verlenen verplicht worden om een bkr toets te doen, is er al een hoop preventie.

Advertentie