Advertentie
sociaal / Nieuws

Regio Zwolle: 4 miljoen voor 6300 werkzoekenden

De arbeidsmarktregio Zwolle wil 4,2 miljoen euro investeren in individuele begeleiding van werkzoekenden. De twaalf gemeenten brengen de helft van het geld in, de andere helft wordt gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Met de middelen wil de regio 6349 werkzoekenden helpen met als doel 3400 mensen naar werk of school te begeleiden.

05 april 2017

Twaalf gemeenten in de arbeidsmarktregio Zwolle investeren 4,2 miljoen euro in de individuele begeleiding van werkzoekenden. De helft van dat bedrag wordt gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds. Hiermee willen zij 6349 werkzoekenden helpen met als streven 3400 mensen naar werk of school te begeleiden.

Projectkosten

Aan het project “Aan het werk in de AMR (Arbeidsmarktregio) Zwolle” doen de gemeenten Zwolle, Oldebroek, Hattem, Heerde, Steenwijkerland, Westerveld, Staphorst, Zwartewaterland, Kampen, Meppel, Ommen en Hardenberg mee. De gemeenten brengen de projectkosten per saldo in op basis van hun aantal uitkeringsgerechtigden (peildatum 1 augustus 2016). Elke gemeente zet de subsidie anders in. Per deelnemer wordt gekeken welke aanpak het meest effectief is.


Maatwerk

De gemeenten streven naar een inclusieve arbeidsmarkt die niemand buitenspel zet en plaats biedt aan jongeren, ouderen, mensen met en zonder beperking en statushouders. Met de middelen willen de gemeenten bijdragen aan de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Ook worden opleidingen, (sollicitatie-)trainingen, jobcoaching en plaatsingssubsidies bekostigd om de arbeidsmarktkansen van deelnemers te vergroten. De subsidieperiode loopt van 1 april 2017 tot en met maart 2019.

ESF-budget noodzakelijk

Volgens de Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar (PvdA) willen veel mensen graag aan het werk en is het ontzettend belangrijk dat gemeenten zich effectief inzetten om werkzoekenden te ondersteunen en hen en werkgevers aan elkaar te koppelen: extra banen voor vele werkzoekenden. 'Het extra ESF-budget is niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk gezien het krimpende Participatiebudget.'


Lokale bedrijfsleven

Met werkcoaches van de gemeenten worden vaardigheden, opleidingen en de affiniteit van de werkzoekenden in beeld gebracht waarna kandidaten actief worden begeleid naar een passend re-integratietraject. Voor de inzet van leer/werkplekken betrekken de gemeenten actief het lokale bedrijfsleven, waarbij het vergroten van de betrokkenheid van werkgevers en het matchen van vraag en aanbod van arbeid centraal staat.

Ambitieus streven

Gemeenten zetten zelf in op het intensief ondersteunen van de cliënt (maatwerk) en samenwerking met werkgevers. Het streven van de regiogemeenten is om 3400 deelnemers naar werk of school te begeleiden. Het gaat om regulier werk met of zonder ondersteuning, onbetaald werk, een opleiding of cursus. De verwachting is gebaseerd op de inschatting van de afzonderlijke gemeenten op basis van de uitstroomcijfers van de totale caseload van gemeenten over de afgelopen periode. 'Het is een ambitieus streven waar we serieus met elkaar aan werken.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie